Obavijesti

News

Naši izdavači slave Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Naši izdavači slave Svjetski dan intelektualnog vlasništva
1

Pandemija koronavirusa dodatno je dokazala da su upravo novine i časopisi mediji kojima se najviše vjeruje. Naši građani pouzdali su se u to da će izdavači ponuditi kvalitetne informacije

VIDEO

Prava intelektualnog vlasništva, autorska prava i srodna prava izdavača i proizvođača određenih djela i sadržaja predstavljaju kamen temeljac europske demokracije, medijske raznolikosti i europske kulture.

Pandemija koronavirusa dodatno je dokazala da su upravo novine i časopisi mediji kojima se najviše vjeruje. Naši građani pouzdali su se u to da će izdavači ponuditi kvalitetne informacije i zabavne sadržaje, a njihova digitalna izdanja dosegla su apsolutni vrhunac u odnosu na ranija razdoblja. Prava intelektualnog vlasništva ključna su za osiguravanje gospodarske održivosti ovoga sektora, koji je od tolike važnosti.

Europska unija učinila je povijesni korak usvojivši srodna prava izdavača u okviru Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu. Ta ključna mjera stvorila je odjek diljem svijeta. Snažno i učinkovito srodno pravo za izdavače informativnih publikacija presudno je za budućnost slobodnog, zdravog, neovisnog sektora informativnih publikacija, fer digitalnog ekosustava i interneta bogatog sadržajima.

Stoga, na Svjetski dan intelektualnog vlasništva, HUP – Udruga novinskih izdavača zajedno sa svojim članovima, izdavačima novina i časopisa iz drugih dijelova Europe, poziva Vladu RH i sve parlamentarne stranke da brzo prenese Direktivu u naše zakonodavstvo i primijeni srodno pravo za izdavače informativnih publikacija.

Brza implementacija snažnih prava izdavača ključan je preduvjet za postojanje jednakih uvjeta za sve sudionike na digitalnom tržištu i nužan prvi korak u sprječavanju sustavne zlouporabe mega-platformi koje dominiraju na tržištu u odnosu na izdavače informativnih publikacija.

Predsjednik HUP – Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević izjavio je: „Europski izdavači informativnih publikacija bili su ujedinjeni tijekom pregovora oko Direktive o autorskim pravima i ostaju i dalje ujedinjeni tijekom razdoblja njene implementacije. Autorska prava ključna su za novinarstvo, za izdavaštvo, za zaštitu i očuvanje našeg europskog identiteta, koji je u samom srcu naše demokracije. Sada više nego ikada, europske informativne publikacije trebaju brzu provedbu prava izdavača kako bi se stvorio pošteniji i bogatiji digitalni ekosustav“.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21