Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Nasipi su raskvašeni, a nekim naseljima prijete zaobalne vode

Na mnogim su područjima već ukinute i mjere obrana od poplava, ali nekim sisačkim prigradskim naseljima još uvijek prijete zaobalne vode iz Odranskog polja

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
2 komentara

 Vodostaji svih rijeka na sisačkom području u osjetnom su padu i opasnost od poplava je uglavnom prošla, a prema podacima Hrvatskih voda, Sava u Jasenovcu se nakon dužeg razdoblja spustila ispod povijesno najviše razine i u petak u 7 sati vodostaj je bio 905 centimetara.

HAK UPOZORAVA: 'Ne krećite na put': Kaos na cestama, prevrnuti kamioni...

Međutim, nasipi su raskvašeni, pa dežurne službe i nadalje nadziru stanje kako ne bi došlo do procijeđivanja. Pritisak vode na nasipe najizraženiji je u Košutarici i Uštici.

odransko polje | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Na mnogim su područjima već ukinute i mjere obrana od poplava, ali nekim sisačkim prigradskim naseljima još uvijek prijete zaobalne vode iz Odranskog polja. Tako su u naselju Sela pod vodom odvojci Školske ulice, te Jazvenski put, a voda prijeti i Starom Pračnu.

RAST ĆE 10 DO 20 CM Sava kod Županje raste: Zasad nema opasnosti od izlijevanja

U strahu od takvog scenarija, koji se ponavlja za svake poplave, mještani su sami poduzeli mjere obrane i podigli zemljane i nasipe od vreća oko svojih obiteljskih kuća.   

U Jasenovcu 109 vojnika s 10 motornih čamaca pomaže u obrani od poplave

Na poplavljenom području u Jasenovcu u petak je od jutarnjih sati angažirano 109 vojnika s 10 motornih čamaca, dok u Lekeniku u obrani od poplave sudjeluje jedan vojnik te cisterna za opskrbu pitkom vodom.

 Ministarstvo obrane priopćilo je kako je noćas u obrani od poplava bilo angažirano 30 pripadnika Oružanih snaga s motornim vozilima i strojevima na tri lokacije u Sisačko-moslavačkoj županiji - u mjestima Jasenovac, Mlaka i Uštica.

 Iako je vodostaji svih rijeka na sisačkom području u osjetnom padu, a Sava u Jasenovcu se nakon dužeg razdoblja spustila ispod povijesno najviše razine te trenutni vodostaj iznosi 905 centimetara, vojska je i dalje u pripravnosti ukoliko dođe do procjeđivanja nasipa.

 Pritisak vode na nasipima najizraženiji je u Košutarici i Uštici, kažu u MORH-u te podsjećaju kako je vojska na aktivnostima u pomoći u obrani od poplava angažirana sukladno odluci potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao i temeljem zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message