Obavijesti

News

Komentari 29

Našli devet periski kod Rovinja: 'One su nada za naše podmorje'

Našli devet periski kod Rovinja: 'One su nada za naše podmorje'
2

Te male školjke su dašak nade za hrvatsko podmorje u kojemu su od više stotina tisuća periski u moru preživjele samo njih četiri. Odrastat će u akvarijima

VIDEO

Nakon što je prije nekoliko dana u kolektorima u podmorju Omiša na šest metara dubine pronađena jedna juvenilna periska, nove odlične vijesti dolaze i iz Rovinja.

POGLEDAJTE VIDEO: Dobre vijesti za hrvatsko podmorje, pronađeno 9 malih periski

Pokretanje videa...

Pronađeno 9 periski 01:05

Tu su kolektori ulovili čak devet malih periski dužine između 12 i 23 milimetra, a s obzirom na pretpostavku da se parazit Haplosporidia pinne, koji je uzrokovao pomor tih školjaka u cijelome Mediteranu, još nalazi u njihovu prirodnom okruženju, periskice su trenutačno u morskim akvarijima kako bi im se pružila maksimalna njega i pokušalo ih se održati na životu, rekla nam je Aleksandra Bel Dajković iz pulskog Aquariuma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Te male školjke su dašak nade za hrvatsko podmorje u kojemu su od više stotina tisuća periski u moru preživjele samo njih četiri. Dvije su kraj Pule, te po jedna u Zadru i Splitu. Sad uz njih imamo i ovih deset malih, koje su vrlo važne za daljnji opstanak vrste. S obzirom na to da još ne znamo jesu li i one napadnute parazitom, moramo ih nadgledati te planski i po protokolu, ali i u dogovoru sa znanstvenicima, tretirati tako da ćemo im smanjivati temperaturu mora na 13 stupnjeva, jer sve iznad toga budi parazita koji ih onda napada. Kad utvrdimo da je s njima sve u redu, bit će prebačene u druge bazene, ali zasad je to preuranjeno reći. Primjerice, u Španjolskoj su 2016. isto tako se radovali, a ličinke su im uginule - pojasnila je Aleksandra.

No kako su periske uopće dospjele do pulskog aquariuma, doznajemo od Centra za istraživanje mora iz Rovinja. Oni su, naime, u cilju spašavanja plemenite periske u Sredozemlju i u želji da je sačuvaju od izumiranja pokrenuli akciju postavljanja kolektora za prihvat mlađi na petnaest lokacija u našem dijelu Jadrana.

Početkom srpnja su u okolici Rovinja postavljeni nizovi kolektora na dvije pozicije, u uvali Leso na dubinama od 2 i 4 metra i na sjevernoj strani otoka Katarina, na dubinama od 2, 4, 6 i 8 metara. Set kolektora ispred bolnice izvađen je prošli tjedan, a nakon pomnog pregleda kolektora s 4 metra dubine pronađeno je devet živih periski. Riječ je o vrlo malim jedinkama prozirnih ljuštura, čija je dužina između 12 i 23 milimetra, a iz milja ih nazivaju i “bebe periske”. Kako bi ih održali na životu, smjestili su ih u akvarij s tekućom morskom vodom i potom transportirali u pulski aquarium.

Tamo ih je odvezla viša znanstvena suradnica Instituta, dr. sc. Ljiljana Iveša, koja nam je potvrdila kako su ih tamo odmah i nahranili.

 Za jedinke koje su pronađene u rovinjskom akvatoriju za sada nije utvrđeno radi li se o potomcima odraslih periski nastanjenih u blizini Rovinja ili pridošlicama iz udaljenih područja Sredozemlja koje su u fazi planktonske ličinke doputovale morskim strujama - rekla je dr. sc. Iveša.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina