Obavijesti

News

Komentari 5

Našli ih bez očiju i jezika, krivce tražili i među izvanzemaljcima

Našli ih bez očiju i jezika, krivce tražili i među izvanzemaljcima
2

Sedam muškaraca i dvije žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima u noći s 1. na 2. veljače. Studenti Politehničkog instituta iz Ekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača

VIDEO

Nesreća koja se u veljači 1959. dogodila na prijevoju Djatlov potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije, koje uključuju izvanzemaljce, obredno ubojstvo ili tajna testiranja raketa. 

Sedam muškaraca i dvije žene umrli su pod nerazjašnjenim okolnostima u noći na 2. veljače. Studenti Politehničkog instituta iz Ekaterinburga bili su iskusni planinari, svi su imali 2. kategoriju penjača, a nakon ovog putovanja i savladane planine Otorten trebali su dobiti najvišu, 3. kategoriju.

Otorten na jeziku naroda Mansi koje na planini obitava znači 'ne idite tamo', no to nije uplašilo mlade planinare pod vodstvom Igora Djatlova. Kada su došli u maleno selo Vizhai na samom rubu divljine domaćini su im pričali priče i lovcima naroda Mansi koji su redovito nestajali na planinskom prijelazu kojeg su prozvali 'planinom smrti'.

Misterij smrti devet planinara na Uralu: Nakon više od 60 godina otkrili kako su poginuli
Misterij smrti devet planinara na Uralu: Nakon više od 60 godina otkrili  kako su poginuli

Jedan planinar, Juri Judin, dobio je dizenteriju te je bio prisiljen ostati u selu, a posebno je znakovito da postoji legenda o devet lovaca koji su svoje živote izgubili na planini, no to nije demotiviralo planinare. Nakon nekoliko dana penjanja uhvatila ih je snježna oluja te su bili prisiljeni napraviti kamp i tamo se zadržati. Upravo zato nitko u njihovom sportskom klubu nije bio zabrinut što se nisu vratili u roku. No, kada su punih osam dana premašili termin Yudin se zabrinuo, kao i članovi obitelji planinara pa su organizirane potrage.

Kolege iz kluba nisu pronašli prijatelje pa su mobilizirani vojska i helikopteri. Kada je pronađen kamp postalo je jasno da je sablasno prazan, kao i da je netko nožem prerezao stražnji dio šatora kako bi mogli iz njega pobjeći. U šatoru su ostale zalihe hrane, skije i topla odjeća.  

Slijedili su tragove u snijegu koje su napravili bosonogi planinari, trčeći u nepoznatom smjeru na temperaturi -22. Na rubu šume uskoro su pronađena dva muškarca u donjem rublju, smrznuta. Zapalili su malenu vatru no nije im pomoglo da se održe na životu. Još tri tijela, među njima i Djatlov, pronađena su na putu natrag prema šatorima. Mjeseci su prošli i proljeće je došlo kada su pronađena tijela ostalih četiri planinara.

Bili su toplo odjeveni u odjeću svojih prijatelja koji su pronađeni na rubu šume u donjem rublju. Čini se kako su bili izvan šatora kada su napadnuti, no zašto su nosili tuđu odjeću? Izvađene su im oči, iščupani jezici, razbijena rebra i nagnječen mozak iako vanjskih ozljeda nisu imali.  Autopsija je pokazala da su izloženi nekom radioaktivnom materijalu, što vlasti nikada nisu htjele komentirati. 

"Jaka sila koju planinari nisu uspjeli savladati" - piše u službenom dokumentu nakon zatvaranja istrage samo mjesec dana nakon pronalaska posljednja četiri tijela, i usprkos svim neodgovorenim pitanjima. Čitavo je područje bilo zatvoreno za javnost i planinarenje pune tri godine.

Glavni inspektor Lev Ivanov kasnije je rekao kako su planinu te godine nadlijetale sjajne sfere te da je on 'uvjeren kako je riječ o izvanzemaljcima'. Vlasti su nudile odgovore poput lavine snijega, napada medvjeda ili ubojstva od strane Mansi lovaca no tijekom godina događaji na planini fascinirali su brojne teoretičare zavjere.

Istraga je nakon više od šest desetljeća utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju  devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerojatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je skupina spavala na planinama oko 2000 kilometara istočno od Moskve.

Planinari su uspjeli napustiti svoje šatore i skloniti se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i naposljetku su se smrznuli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stupnjeva Celzija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.