Obavijesti

News

Komentari 27

Vinković Špremu: Baš smo si razmijenili 100 kuna za kazne

Vinković Špremu: Baš smo si razmijenili 100 kuna za kazne
7

Dinko Burić objasnio je što se promijenilo nakon što je oporba postala vlast: 'Ništa bitno i ništa što je od koristi građana. Nova vlast sama sebi skače u usta'

VIDEO

Svim zastupnicima čestitam Međunarodni dan žena, rekao je predsjedavajući Boris Šprem prije no što je najavio raspravu o izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi, kojim se vraća pravna osobnost centrima za socijalnu skrb.  

Umjesto resorne ministrice Milanke Opačić, zakon je pred zastupnicima branio njen zamjenik Darko Ledinski. Istaknuo je kako izmjenom ovog zakona korisnici trebaju dobiti sustav u kojem će podnošenje zahtjeva biti jednostavnije i brže. 

- Na snazi je još uvijek Zakon koji se primjenjuje od 2. lipnja prošle godine, a koji je donijet ishitreno. Posljedica takvog pristupa je zapuštenost sustava na svim razinama, izostanak informatizacije, neujednačenost u postupanju, jaka centralizacija i nedostatak kadrova. Prema informacijama prikupljenim od stručnjaka i korisnika, dosadašnji zakon nije ispunio očekivanja, a njegova dosadašnja primjena dovela je i do dodatnog kaosa - istaknuo je Ledinski. 

Dodao je da će se izmjenom zakona, a boljom kontrolom izbjeći multipliciranje prava i pomoći, te će se ubrzati pristup pravima. 

Romana Jerković rekla je kako će Klub SDP-a podržati izmjene Zakona o socijalnoj skrbi. - Ovaj resor je toliko zanemaren i zapušten. U rasulu je i spor. Bivša Vlada dovela ga je do granica izdržljivosti. Ove izmjene vode ka učinkovitosti i modernizaciji - rekla je Jerković.

U zemlji u kojoj se godišnje ukrade nekoliko stotina milijuna kuna ne smije biti onih koji spavaju u parkovima na klupama i koji se smrzavaju od hladnoće, rekao je Branko Vukšić govorio u ime Kluba zastupnika Hrvatskih laburista. 

- Predbacivali ste bivšoj vlasti da je donijela zakon bez rasprave i skočili si u usta što ova hitnost potvrđuje - poručio je vladajućima. 

Kajin: Vlada ne može u dva, tri mjeseca preokrenuti sve trendove

Nije isto govoriti o prilikama u Opatiji i Imotskom, u Varaždinu i Sisku, u Rijeci i Garešnici, smatra IDS-ov Damir Kajin, po čijem mišljenju bi ovlasti trebalo sa županije prenijeti na lokalnu samoupravu. 

- One lakše mogu komunicirati s građanima, dostupniji su im i imaju više novca od županija - kaže Kajin te ističe kako Vlada ne može u dva, tri mjeseca preokrenuti sve trendove, kao što je primjerice nezaposlenost.

Klub zastupnika HDZ-a protiv zakona

Željko Reiner rekao je kako Klub zastupnika HDZ-a ne podržava ovaj zakon. 

- A posebno ne podržavamo neke stvari počevši od hitnog postupka. Zašto se inzistira na hitnom postupku, zašto se na brzinu pokušava postići nešto dobro, što bude li žurno neće rezultirati boljitkom? Jer opet ćemo morati imati bolji, temeljitiji, ispravniji zakon - kaže. 

Ono što se predbacivalo prethodnom prijedlogu, ovdje je, smatra, još više krivo. 

Burić:  Nova vlast sama sebi skače u usta

Dinko Burić objasnio je što se promijenilo nakon što je oporba postala vlast.

- Ništa bitno i ništa što je od koristi građana, u čije ime vladajući vladaju. Nova vlast sama sebi skače u usta - smatra HDSSB-ovac. 

Smatra kako Hrvatskoj treba potpuno novi sustav, moderniziran, koji će odgovarati potrebama građana. Dodao je kako HDSSB neće podržati ovaj zakon.

Prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi podržat će Klub zastupnika HNS-a.

Vinković: Uvaženi i mili i dragi gospodine predsjedniče...

 - Uvaženi i mili i dragi gospodine predsjedniče, vaša milost i dobrota i postojeći Poslovnik omogućili su mi da ispravim kolegicu bez novčane kazne - bio je sarkastičan Zoran Vinković (HDSSB) obračajući se predsjedniku Sabora Borisu Špremu, koji je najavio da bi zastupnike za loše ponašanje mogla dočekati i novčana kazna.

- Što se tiče vašeg kodeksa, baš smo bili u banci i razmijenili sto kuna -  rekao je Zoran Vinković aludirajući na Špremovu najavu da će zastupnike novčano kažnjavati zbog ispada. 

Stazić ga je upozorio da se drži teme pa je HDSSB-ovac potom prokomentirao prijedlog Zakona o socijalnoj skrbi.

- Radi niza propusta ovaj zakon će se vrlo brzo opet mijenjati, vjerojatno opet po hitnom postupku - zaključio je.

Mršićev mandat u mirovanju, mijenja ga Pandek

SDP-ovac Zvonimir Mršić svoj zastupnički mandat od 20. travnja stavlja u mirovanje. Stranka je za zamijenika odredila Draženka Pandeka. Za je bilo 106 zastupnika, dok su suzdržani bili Nevenka Bečić i Mario Moharić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...