"HDZ nije kriv, a USKOK je optužnicom odlučio izbore" | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 90

"HDZ nije kriv, a USKOK je optužnicom odlučio izbore"

"HDZ nije kriv, a USKOK je optužnicom odlučio izbore"
2

HDZ se ne smatra odgovornim za kaznena djela za koja ga terete, ne samo da nije protupravno pribavio novac nego je i oštećen postupanjem pojedinaca, kaže Terešak

VIDEO

HDZ se ne smatra odgovornim za kaznena djela za koja ga terete, ne samo da nije protupravno pribavio novac nego je i oštećen postupanjem pojedinaca koji su stekli protupravnu imovinsku korist, rekao je u ponedjeljak na Županijskom sudu Vladimir Terešak, opunomoćenik stranke koji iznosi obranu HDZ-a. 

- Prema statutu HDZ-a Predsjedništvo stranke vodi materijalno financijsko poslovanje te prihvaća završni račun i financijski plan. Njihov rad kontrolira nadzorni odbor stranke, a nalogodavac i potpisnik je glavni tajnik stranke. Kako je USKOK obustavio postupak protiv glavnog tajnika stranke trebao je i protiv stranke. USKOK je trebao obustaviti istragu protiv HDZ-a kad je obustavio istragu protiv tajnika jer glavno tajništvo je odgovorno za poslovanje stranke. Predsjednik stranke nije nikada potpisao niti jedan dokument financijske naravi. Nije zabilježeno u svjetskoj sudskoj praksi da je jedna stranka optužena. USKOK je svojim postupanjem nanio HDZ-u materijalnu i nematerijalnu štetu i odredio ishod izbora - rekao je Terešak.

Dodao je kako Predsjedništvo stranke nije odlučivalo o "crnim fondovima" jer za time nije bilo potrebe.

- Stranka je imala dovoljno novaca za redovito poslovanje, a 2010. je imala i dovoljno novaca i bez donacije. Pojedinci u HDZ-u su obmanjivali ljude ili te potencijalne donatore jer su novac zadržavali za sebe. Djelovali su vaninstitucionalno i vanstranački i HDZ je oštećen jer su sredstva završavala u privatnim džepovima ne u stranci  - rekao je Terešak. 

Dodao je, i ako je i Sanader stvorio paralelni sustav djelovanja i ako je činio to za što ga terete, a to će utvrditi sud, onda je moć da to radi crpio iz položaja predsjednika Vlade, a ne predsjednika HDZ-a. 

"Članovi stranke trpe štetu"

ovom postupku svjedočio je veliki broj dužnosnika stranke pa se u javnosti stvorio dojam da je HDZ djelovao kao kriminalna organizacija. To često čelnici vladajuće stranke koriste u raspravama pa je HDZ proglašen krivim i prije početka postupka, rekao je Terešak.  

- Ponavljam još jednom, korist su imali pojedinci koji su postupali vanstranački i vaninstitucionalno i članovi stranke trpe štetu materijalnu i nematerijalnu. Povukao bih paralelu između političke stranke i obitelji, ako je jedan ili više članova obitelji počinio kazneno djelo zar čitavu obitelj treba staviti na stup srama - pita se Terešak.  

"Nevenka Jurak je djelovala u svjesnom nehatu"

Marica Ivanković koja je obranu iznosila u  ime Fimi Medije je rekla kako je Nevenka Jurak djelovala u svjesnom nehatu. Suđenje se nastavlja u utorak kada će biti odlučeno da li će se prihvatiti novi dokazni prijedlozi.

Nastavlja se iznošenje obrane HDZ-a u slučaju Fimi media

Suđenje u slučaju Fimi media u ponedjeljak se nastavlja obranom HDZ-a. 

HRT javlja kako su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i vlasnica Fimi medije, Nevenka Jurak, u svojim obranama u cijelosti ostale pri svojim priznanjima da su sudjelovale u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici. Izrazile su žaljenje za počinjena djela.

Pavošević je u svom iskazu dala i bilježnicu, gdje je zavodila sve isplate "na ruke" iz crnog fonda stranke. 

Nevenka Jurak je istaknula da Fimi media radi od 2001. te da je pomoć dugogodišnjeg prijatelja i HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića zatražila 2004. kada je nakon razvoda zapala u financijske teškoće. Kazala je da joj je Barišić rekao kako će razgovarati s Ivom Sanaderom, jer HDZ traži novu marketinšku agenciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 90

VIDEO

Šokantna snimka iz Zagreba: Instruktoru autoškole mahao nožem: 'Stani, je*em ti mater'
NEVJEROJATNO

Šokantna snimka iz Zagreba: Instruktoru autoškole mahao nožem: 'Stani, je*em ti mater'

Ćelavi mladić na biciklu vozi preko zebre i maše nečime prema instruktoru i kandidatu. Kad se bolje pogleda, vidi se da mladić u ruci ima nož! Instruktor nam je rekao da je sve prijavio policiji

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'
PRETUKLI GA DO SMRTI

Josipovo tijelo i dalje leži u Dublinu: 'Ovo još nismo imali. Pitanje je tko će sve to platiti'

Josip Štrok (31) je u ožujku nasmrt pretučen u Dublinu. Tijelo je još u Irskoj jer su njegovi rastavljeni roditelji podnijeli dva zahtjeva za povratak tijela
Zarobit će nas toplinska kupola! Ovaj tjedan  stiže toplinski val, temperature rastu i do 40°C!
STIŽU VRUĆINE

Zarobit će nas toplinska kupola! Ovaj tjedan stiže toplinski val, temperature rastu i do 40°C!

Iako je lipanj počeo nestabilno i kišovito, već od idućeg tjedna u južnoj, središnjoj i istočnoj Europi možemo očekivati snažan toplinski val s temperaturama koje će se penjati i do 40 stupnjeva Celzijevih