Obavijesti

News

Komentari 61

Svjedok Hurlimann nije došao, suđenje Sanaderu odgođeno

Svjedok Hurlimann nije došao, suđenje Sanaderu odgođeno
4

Trebao je svjedočiti direktor švicarske tvrtke Xenoplast. Na njegov je račun uplaćeno pet milijuna eura, koji su navodno bili namijenjeni podmićivanju Ive Sanadera

VIDEO

Stephan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Roberta Ježića, u četvrtak nije došao na Županijski sud u Zagrebu gdje je trebao svjedočiti na suđenju Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL.

Nakon ljetne stanke u četvrtak se nastavilo suđenje bivšem premijeru no nakon što se svjedok nije pojavio rasprava je odgođena.

Hurlimann je naime izvijestio sud da neće doći jer ne može dati nikakav danji doprinos postupku te da ostaje kod iskaza koji je prije dao i koji neće mijenjati. 

Na Sanaderu, kojeg čeka burna jesen po sudnicama, ne vidi se da je bio na godišnjem odmoru. Za razliku od prijašnjih godina nije preplanuo, a i djeluje dosta zabrinuto. 

Sanadera u slučajevima INA-MOL terete da je polovicom 90-ih kao zamjenik ondašnjeg ministra vanjskih poslova prilikom ishođenja kredita za hrvatska veleposlanstva od čelnika Hypo banke iz Koruške dobio proviziju od 3,6 milijuna kuna što tužitelji vežu uz ratno profiterstvo. Osim toga terete ga i da je s čelnim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem dogovorio prepuštanje upravljačkih prava nad INA-om i to prilikom izmjena međudioničarskog ugovora 2009. za mito od 10 milijuna eura.  

Pretpostavlja se da bi postupak INA-MOL mogao završiti do kraja godine. Sanader, podsjetimo, sude i u slučaju Fimi Media, a uskoro bi navodno mogla biti podignuta i optužnica protiv njega u slučaju Planinska.  

Nadaju se da će svjedočiti putem videolinka

Stephan Hurlimann je direktor švicarske tvrtke Xenoplast, preko koje je prema svjedočenju Roberta Ježića uplaćeno pet milijuna eura, odnosno polovica mita koje je šef MOL-a isplatio za Sanadera. Očekivalo se kako bi on na suđenju mogao potvrditi Ježićev iskaz. No kada je dobio poziv od suda, rekao je kako se on kao švicarski državljanin nije dužan odazvati hrvatskom pravosuđu. Sanaderova obrana se ipak nada kako će organizirati njegovo svjedočenje putem videolinka. 


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama
VIDEO: MATAKOVI NA VISOKOJ NOZI

Optuženi da su prevarili ljude za stotine tisuća eura. Šetaju se Zadrom u skupocjenim šlapama

Plus+ Bračni par Luka Grgo i Adriana Matak tereti za pet financijskih prijevara teških 350 tisuća eura. Pušteni su iz istražnog zatvora uz mjere opreza

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu
Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline