News

Komentari 0

Nastavljaju se pregovori o nuklearnom programu Irana

Nastavljaju se pregovori o nuklearnom programu Irana

Pregovarači pokušavaju pronaći način da vrate Iran i SAD u nuklearni sporazum potpisan 2015. godine

Međunarodni pregovori o budućnosti iranskih nuklearnih programa trebali bi početi sljedeći tjedan nakon pauze za Božić, najavili su pregovarači u četvrtak dok je iranski ministar vanjskih poslova kritizirao europske pregovarače rekavši da nisu predstavili nikakve "nove praktične inicijative"

U priopćenju poslanom preko Europske unije rečeno je da će se pregovori nastaviti u ponedjeljak.

Posljednji krug pregovora završio je bez značajnog napretka, prema riječima diplomata.

Iranski ministar vanjskih poslova rekao je da europski pregovarači nisu predstavili nikakve "nove praktične inicijative" i nisu bili konstruktivni u posljednjem krugu pregovora.

"Ne vidimo poziciju nekih europskih zemalja kao konstruktivnu, posebno onu Francuske", citirali su iranski državni mediji riječi ministra Hoseina Amirabdolahiana.

“Kada kažu da su zabrinuti zbog napretka iranskog nuklearnog programa, mi naglas kažemo: 'Ako želite da se vaša zabrinutost riješi, onda sve sankcije moraju biti ukinute.'"

Pregovarači pokušavaju pronaći način da vrate Iran i SAD u nuklearni sporazum potpisan 2015. godine prema kojemu su SAD i drugih pet zemalja dogovorili ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za to da Iran obustavi svoj plan razvijanja nuklearnog oružja.

No Sjedinjene Države nisu nikada ukinule sankcije koje su se odnosile na nuklearno oružje, a onda je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz sporazuma, zbog čega je Iran počeo kršiti neke odredbe sporazuma.

Zapadni diplomati kažu da pregovori imaju nekoliko tjedana da urode plodom prije nego što iranski napredak u razvoju nuklearnog oružja sporazum učini nevažnim

Najčitaniji članci