News

Komentari 0

Nastavljeno je suđenje bivšem dubrovačkom gradonačelniku

Nastavljeno je suđenje bivšem dubrovačkom gradonačelniku

Suđenje bivšem dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i poduzetniku te vlasniku nekadašnjeg kluba na tvrđavi Revelin Lukši Frankoviću u petak je nastavljeno na splitskom Županijskom sudu

Na sudu se pojavila samo jedna svjedokinja Anita Burić koja je prije šest godina podnijela ostavku na mjesto pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i mjesnu samoupravu grada Dubrovnika, a sada je u Upravnom odboru za proračun i financije. 

Na pitanja tužiteljstva i obrane precizno je govorila na koji način se utvrđivala komunalna naknada i spomenička renta u vrijeme dok je bila pročelnica, no na konkretno pitanje je odgovorila da joj nisu bili poznati detalji za tvrđavu Revelin.

"Koliko znam prvi put je komunalna naknada i spomenička renta za Revelin naplaćena 2011. godine. Ne znam koliki se dio tvrđave tada koristio, ali znam da je naš ured radio sukladno ugovorima. Prije nego je Vlahušić postao gradonačelnik grad je tvrđavu povremeno znao iznajmljivati za posebne događaje kao što su vjenčanja i slično, to se nastavilo i nakon što je postao gradonačelnik. Mislim da se sa iznajmljivanjem nastavilo i nakon Vlahušićeva mandata", kazala je svjedokinja.

Kazala je da se nikada nije dogodilo da tadašnji gradonačelnik Vlahušić nije prihvatio njeno izvješće, da nikada od njega nije dobila nikakav nalog, kao i da joj se nije miješao u posao.

Odgovarajući na pitanja rekla je da je Revelin od 2011. grad koristio među ostalim i za božićne domjenke, a jednom je bila organizirana i večera za 30 djelatnika jedne međunarodne organizacije. Po njenim riječima komunalni referenti su bili ti koji su imali zadatak na terenu utvrđivati je li pojedini objekt u funkciji nakon čega bi se određivao iznos komunalne naknade i spomeničke rente.

Vlahušića i Frankovića Uskokova optužnica tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanje na ta nedjela, utaju poreza ili carine te povrede obveze vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga.

Po optužnici Vlahušić je pogodovao Frankoviću, koji je zakupio tvrđavu Revelin u kojoj je potom otvorio noćni klub. Uskok Vlahušića tereti i da je u tom poslu napravio materijalnu štetu za gradski proračun od najmanje tri milijuna kuna.

Optužnica protiv Vlahušića i Frankovića je podignuta još 2015. a potvrđena je dvije godine kasnije. Suđenje je nakon niza odgoda pripremnih ročišta počelo početkom srpnja ove godine, a Vlahušić i Franković su kazali da se ne osjećaju krivima. Mjesec dana kasnije održana je i druga rasprava na kojoj su saslušani prvi svjedoci.

Najčitaniji članci