News

Komentari 7

Natjerali Ryanairov zrakoplov da prisilno sleti: Uhićena je i studentica, bila s Protasevičem

Natjerali Ryanairov zrakoplov da prisilno sleti: Uhićena je i studentica, bila s Protasevičem

U slučaju koji su neki čelnici EU-a opisali kao otmicu, putnički zrakoplov Ryanaira koji je letio iz Atene u Litvu iznenada je preusmjeren u Minsk, glavni grad Bjelorusije, u pratnji borbenog aviona MiG-29 iz sovjetske ere

Bjelorusko sveučilište u Vilniusu (EHU) priopćilo je u ponedjeljak da je njihova studentica Sofija Sapega (23), koja je putovala s novinarom Romanom Protasevičem, također privedena kad su bjeloruske vlasti u nedjelju natjerale zrakoplov Ryanaira da prisilno sleti u Minsku.

"Pritvor Sapege potvrdila je njezina obitelj", rekao je glasnogovornik Europskog humanističkog sveučilišta (EHU) za Reuters. Riječ je o privatnom bjeloruskom sveučilištu čiji je rad zabranjen u Bjelorusiji pa se 2004. preselilo u susjednu Litvu.

Glasnogovornik sveučilišta dodao je da su Sapega i Protaševič zajedno bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

U slučaju koji su neki čelnici EU-a opisali kao otmicu, putnički zrakoplov Ryanaira koji je letio iz Atene u Litvu iznenada je preusmjeren u Minsk, glavni grad Bjelorusije, u pratnji borbenog aviona MiG-29 iz sovjetske ere.

Prilikom slijetanja, vlasti su privele oporbeno nastrojenog novinara i blogera Protaševiča.

Litvanski putnik, koji je rekao da se zove Mantas, izvijestio je da "kad je avion preusmjeren, Protaševič je otvorio gornji ormarić, izvukao prijenosno računalo i telefon i dao ih ženskoj suputnici".

"Pri slijetanju su ga odmah uhitili", rekao je Mantas.

"Sapega, koja je ruska državljanka, letjela je u Vilnius da bi obranila magistarski rad na Sveučilištu", navodi se u priopćenju Sveučilišta i dodaje da je "kao rezultat tajne operacije bjeloruskih vlasti ... studentica privedena pod neutemeljenim i izmišljenim uvjetima".

"Prosvjedujemo protiv neopravdanog pritvaranja člana zajednice EHU", dodaje se u priopćenju.

Najčitaniji članci