Obavijesti

News

Komentari 0

Naučite djecu vezati cipele jer će tako bolje držati olovku

Naučite djecu vezati cipele jer će tako bolje držati olovku
1

Počeo je program pripreme za škole. Tete u vrtićima djecu uče kako razbiti strah od škole, kako se ponašati u prometu i zašto ne moraju u svemu biti najbolji

VIDEO

Svakog dana u tiskanom izdanju 24sata stručnjaci, profesori i učitelji, roditelji i djeca, obični ljudi i znanstvenici upozoravat će na probleme, otkrivati rješenja i objašnjavati slučajeve koji mogu pomoći da imamo bolje obrazovanje za bolju Hrvatsku.

Za djecu rođenu između travnja 2009. i ožujka 2010. u vrtićima diljem Hrvatske počeo je program pripreme za prvi razred osnovne škole. Od 2014. predškola je obvezna za djecu koja nisu prethodno išla u vrtić ili jaslice. Program je besplatan za sve, traje 250 sati, odnosno do travnja ove godine te se održava u terminima dogovorenim s roditeljima i vrtićima svaki dan, po tri i pol sata.

- Program je iznimno kvalitetan i poželjan za svu djecu koja ranije nisu bila uključena u vrtićki sustav jer školski pedagozi ističu kako se u školi vrlo jasno prepoznaju djeca koja nisu išla u vrtić i ona koja jesu. Djeca koja su išla u vrtić imaju razvijene verbalne vještine, motoriku, znaju pravilno držati olovku i s njom se služiti, a također im je i način razmišljanja drugačiji - kaže Svjetlana Takač, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, koji također ima predškolu.

Takač ističe da se dijete koje je prošlo predškolu bolje snalazi u školi te da predškola olakšava situaciju i roditeljima jer djeca stječu osnove socijalizacije, potom komunikacijske vještine, predčitalačke vještine, predpisačke vješine...

- Stvaramo im posebne uvjete da oni samostalno, svojim ritmom, tempom i mogućnostima, razvijaju ono što je preduvjet za početak školovanja. To je velik posao za odgojitelja koji mora pratiti svako dijete, izraditi posebne materijale za rad s njim, voditi posebne bilješke i u skladu sa svime usmjeravati dijete. Sve se, dakako, radi kroz igru i interakciju jer jedino tako oni brzo usvajaju nova znanja - pojašnjava ravnateljica Takač dodajući kako djeca, kroz program predškole, moraju usvojiti i ovladati s nekoliko osnovnih vještina.

Djeca u predškoli rade na razvoju govora, socijalizaciji, emocionalnom i motoričkom razvoju te se razvija suradnja između obitelji, vrtića i škole kako bi se razbio eventualni strah od kretanja u školu.

- Puno djece dođe u školu, a da uopće ne znaju držati olovku u rukama. U tom smislu u predškoli radimo na cjelovitom razvoju djeteta na individualiziran i fleksibilan pristup. Osnovni nam je tjelesni razvoj, koordinacija i sitna muskulatura šake. Za to smo nabavili didaktički materijal kako bi djeca što više vezala vezice, kopčala gumbiće i patente te tako razvijala muskulaturu šake, bolje držanje olovke i pisanje. Dijete učimo i izražavati emocije, učimo ih da je posve normalno, čak i poželjno, osjećati i tugu, ljutnju te ljubomoru. Učimo ih socijalnoj kompetenciji, da je u redu da ponekad ne uspijevamo u svemu ili da nismo jednako dobri kao prijatelj, da uvažavaju različitosti... Radimo puno na građanskom odgoju, odgoju za dječja prava, da su oni svjesni toga i da se znaju izboriti za sebe te biti odgovorni za posljedice - kaže ravnateljica Takač iza koje su godine odgojiteljskog rada u vrtiću.

U osječkom Dječjem vrtiću Jaglenac s djecom u predškoli rade odgojiteljice Adrijana Anić i Svjetlana Adžić.

 - Imamo 16 djece u skupini i ni jedno od njih nije išlo ranije u vrtić. Njihove socijalne vještine su znatno slabije nego kod vrtićke djece. Manje se druže i manje komuniciraju. Još je prerano reći neke druge analize jer smo tek počeli s predškolom. Svaki dan radimo s njima neke tematske cjeline, uglavnom kroz igru. Pustimo ih da odaberu ono što će raditi. Imamo organizirane aktivnosti kad istražujemo slova, pisanje, čitanje ili crtanje, i one slobodne kad se igramo. Zanimljivo je da dvoje djece u ovoj skupini uopće ne zna slova, lako odustaju od zadataka ako ih od prve ne mogu riješiti, nisu koncentrirani... Kod vrtićke djece je obrnuto, ona će tražiti pomoć ili pojašnjenje - kaže odgojiteljica Anić dodajući kako neka djeca imaju problem i s odvajanjem od roditelja kada dođu u vrtić.

Naglašava da je zbog toga prije odlaska u školu važno djeci razbiti strah od škole, zbog čega djeci zadnji mjesec predškole organiziraju posjet školi te upoznavanje učiteljica i djece.

Lajkaj stranicu Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska na Facebooku.

Pročitajte više o temi na stranici Bolje obrazovanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...
OTKRIVAMO POČETNE POZICIJE

Počinju pregovori: Plenković ne da Ninu i Davora iako DP hoće i kulturu. Evo što je još na stolu...

Domovinski pokret želi 20 posto funkcija, što znači 11 državnih tajnika i barem tri ministarstva, ali i slobodne ruke za svoje politike: "Nećemo dati da nam HDZ uvali ono što godinama nije riješeno da trpimo udarce."
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...