News

Komentari 143

U jednoj ljekarni u jednom danu prodali 300 brzih testova! Evo kako ćete se testirati kod kuće

U jednoj ljekarni u jednom danu prodali 300 brzih testova! Evo kako ćete se testirati kod kuće

Kućni test radi se kao i svi ostali, uzimanjem brisa iz nosa. Za razliku od PCR testa ne priznaju se kao službena potvrda i s njima ne možete dobiti covid potvrdu

Brzi kućni testovi na koronu postaju sve popularniji, a nepoznato je je li tome razlog veći broj zaraženih, duga čekanja za testiranje ili pak nešto treće.

U jednoj karlovačkoj ljekarni u jednom danu prodano je 300 brzih testova na koronu, prenosi Radio Mrežnica.

Voditeljica ljekarne Anamarija Palijan Vračević kaže kako se prodaja testova drastično povećala, a najviše se to osjeti vikendom.

Kućni test radi se kao i svi ostali, uzimanjem brisa iz nosa. Za razliku od PCR testa ne priznaju se kao službena potvrda i s njima ne možete dobiti covid potvrdu, ali su dobra opcija ako osjetite simptome i poželite se brzo testirati bez čekanja u redovima i naručivanja.

Brzi kućni test u kojem imate štapić, tekućinu i stalak, može se kupiti u ljekarnama i košta oko 40 kuna.

Štapić se mora 2,5 cm staviti u nos i okrenuti nekoliko puta da se dobro uzme uzorak sluznice. Postupak ponoviti i u drugoj sluznici.

U testu je testna pločica, koja je dio svih testova za samotestiranje, dobije se i tekućina i stalak u koji se ulije tekućina i u koji će se staviti štapić nakon što se uzme uzorak. Štapić se u tekućini rotira nekoliko puta da tekućina preuzme uzorak sa štapića, sačekamo neko vrijeme, zatim nakapamo na predviđeno mjesto na testnoj pločici i rezultat se čeka 15-20 minuta.

Ako se pojavi jedna obojena trakica u kontrolnoj zoni (C), a ne pojavi se u testnoj zoni (T), rezultat testa je negativan. Ako se pojave dvije obojene trake – jedna u kontrolnoj zoni C i druga u testnoj zoni T – rezultat treba smatrati pozitivnim.

Najčitaniji članci