Obavijesti

News

Komentari 4

Navaljnoga su otrovali tako što su mu novičok stavili u gaće

Navaljnoga su otrovali tako što su mu novičok stavili u gaće
4

Navaljni kaže da je uspio navesti agenta ruske tajne službe da mu otkrije potankosti neuspjele urote čiji je cilj bio njegovo ubojstvo. Iz Kremlja demantiraju tvrdnje da bi Rusija pokušala ubiti Navaljnog

Lider ruske oporbe Aleksej Navaljni rekao je u ponedjeljak da je uspio navesti agenta ruske tajne službe da mu otkrije potankosti neuspjele urote čiji je cilj bio njegovo ubojstvo, istaknuvši da mu je otrov kojim je trebao biti ubijen podmetnut u donje rublje.

Navaljni koji slovi za najoštrijeg kritičara predsjednika Rusije Vladimira Putina u kolovozu je prebačen na liječenje i oporavak u Njemačku nakon što mu je iznenada pozlilo na letu kojim je putovao unutar Rusije.

Navalni objavio video: Otrovali su ga preko boce vode u hotelu?
Navalni objavio video: Otrovali su ga preko boce vode u hotelu?

Njemačke su vlasti objavile kako je on zapravo bio otrovan nervnim agensom nazvanim novičok što je bio jasan pokušaj da ga se ubije, a to su pojašnjenje prihvatile sve zapadne zemlje.

Sam Navaljni ustvrdio je ranije ovog mjeseca kako je taj slučaj riješen istragom u koju su bili uključeni i mediji kada je identificirana skupina ubojica koji su pripadnici ruske službe sigurnosti FSB.

U video uratku objavljenom u ponedjeljak na njegovoj mrežnoj stranici Navaljni je kazao kako je prije nego što su objavljeni rezultati istrage telefonirao nekima od onih koji su identificirani kao sudionici pokušaja njegova trovanja predstavivši se pri tom kao pomoćnik tajnika Vijeća nacionalne sigurnosti Rusije.

Popio je otrovani čaj? Vikao od bolova u avionu i izgubio svijest
Popio je otrovani čaj? Vikao od bolova u avionu i izgubio svijest

Muškarac za kojega Navaljni tvrdi da je pripadnik FSB-a s njim je razgovarao 49 minuta, a po svemu sudeći bio je član tima za tzv. "čišćenje" nakon operacije.

Navaljni je objavio snimku i prijepis razgovora kojega su vodili no Reuters napominje kako nisu mogli dobiti neovisnu potvrdu autentičnosti tog razgovora niti identiteta sugovornika Navaljnog.

'Zašto nije uspjelo?'

Na snimci se čuje kako Navaljni ispituje sugovornika: "Zašto nije uspjelo?"

- I sam sam se to često pitao - uslijedio je odgovor, a kada je postavljeno pitanje kako je Navaljni preživio sugovornik je odgovorio kako je to vjerojatno rezultat činjenice da je zrakoplov u kojemu je bio hitno sletio nakon što mu je pozlilo pa su mu pomogli ruski liječnici.

Ruski ‘agenti’ u Hrvatskoj: Putinova moćna i bogata ekipa
Ruski ‘agenti’ u Hrvatskoj: Putinova moćna i bogata ekipa

- Da je potrajalo malo duže, vjerojatno bi se sve završilo drukčije - kazao je glas.

Iz Kremlja su opetovano demantirali bilo kakve tvrdnje da bi Rusija pokušala ubiti Navaljnog.

- Video snimka s telefonskim razgovorom je lažna - bio je komentar FSB-a kako ga je citirala ruska agencija TASS kvalificirajući istragu Navaljnog o navodnom pokušaju njegova trovanja "planiranom provokacijom".