News

Komentari 4

Navaljnom 30 dana pritvora

Navaljnom  30 dana pritvora

Ruski sud u ponedjeljak je Alekseju Navaljnom odredio 30 dana pritvora, do 15. veljače, objavila je glasnogovornica tog kritičara Kremlja dan nakon njegovog uhićenja pri povratku u Moskvu

„Sud je pritvorio Navaljnog na 30 dana. Do 15. veljače“, napisala je Kira Jarmiš na Twitteru. 

Navaljni je uhićen u nedjelju u moskovskoj zračnoj luci pri povratku u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio nakon što je preživio pokušaj trovanja novičokom prošlo ljeto.

Uhićenje Navaljnog naredila je moskovska zatvorska služba jer je prekršio uvjetnu kaznu koja mu je izrečena u slučaju pronevjere za koji disident tvrdi da je namješten.

Navaljni će u pritvoru čekati odluku drugog suda o tome hoće li njegova 3,5 godina duga uvjetna kazna biti pretvorena u zatvorsku.

Ujedinjeni narodi i zapadne države pozvale su ruske vlasti da odmah oslobode čelnika opozicije, a dio zemalja pozvao je na nove sankcije Rusiji.

Moskva im je odgovorila da se bave svojim poslovima. 

Navaljni je u videoporuci iz policijske stanice svoje saslušanje prozvao „najvećim stupnjem bezakonja“, pa je napao ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga da je kazneni zakon bacio kroz prozor.

Najčitaniji članci