Obavijesti

News

Komentari 33

NDH je prva nacionalna država Hrvata. Kada bih ju morao opisati jednom riječju - sramota

NDH je prva nacionalna država Hrvata. Kada bih ju morao opisati jednom riječju - sramota

U ponedjeljak navečer je emitirana posljednja epizoda NDH. Riječ je o seriji koju je producirao povjesničar Hrvoje Klasić. U sinoćnjoj epizodi povjesničar Višeslav Aralica komentira NDH...

VIDEO

Serija pod nazivom NDH emitirala se svakog ponedjeljka na HRT-u, a sinoć je emitirana posljednja epizoda Epilog. Ona govori o NDH, Bleiburgu i Pavelićevom bijegu.

- NDH je prva nacionalna država Hrvata. Kada bih ju jednom riječju išao opisati, i NDH i sve oko nje rekao bih sramota - rekao je povjesničar Višeslav Aralica, jedan od sugovornika u seriji.

- Nije baš sve sramota. Moram objasniti. Osveta je glavni razlog. NDH je bila nerazmjer osvetničkog čina. Evo primjera. Ante Vrban je sudjelovao u ubojstvu 600-tinjak Židova i ugušio je 63 djece. Neki se ne slažu sa brojkom 63, već tvrde da je to više stotina srpske djece s Kozare. Navodno je bio maltretiran od strane žandara nekoliko noći zaredom te je to razlog zašto je to učinio - dodao je.

-  Može se reći da su Hrvati imali razloga za osvetu Srbima. Primjerice, zbog ubojstva Stjepana Radića, zbog ubojstva poslanika u beogradskoj Skupštini, zbog toga što su govorili da su Hrvatsku dobili oni slabiji, zbog svih ostalih ubojstava, maltretiranja, tuče, zatvaranja.. Ako su mislili da se treba osvetiti, onda u redu. Ali osveta bi trebala uslijediti odmah nakon učinjenog čina. Hrvati nisu pokazali da su osobito voljni za stvaranje svoje države. Čekali su da dođu Nijemci a do tada su čekali i bili dobri građani te države, slali svoja poslanstva Karađorđevićima na dvor i ostalo - dalje navodi, prenosi Index.

 - Kada su Nijemci došli, srušili su srpsku vlast nad Hrvatima. I Talijani. E nakon toga slijedi osveta. To je sramota. Sramotno je to kada počnete osvetu na najslabijima, ženama i djecom - dodaje dalje.

-  Nakon toga se ti ljudi kojima to radite se ustanu i pobijede vas. I vi nakon toga opet idete za novim gospodarima, Nijemcima. Molite ih da vam pomognu. Da srede situaciju. To je Hitler prigovarao Anti Paveliću. To je Himmler imao na umu kad je procijenio situaciju. Obojica su smatrali, iako su Srbi bili neprijatelji, da ih više poštuju nego Hrvati. E to je sramota - ispričao je.

-  Svojom krivicom i nesposobnošću se država pretvori u krvoproliće. I nakon svega toga vi pobjegnete u stranu državu. Ostavite sve iza sebe, cijelu državu i narod. Pavelić je pedeset i neke godine pisao poslanicu svojim ustašama koji su bili posvuda, a on je bio u emigraciji. I na dnu te poslanice piše Pogranično područje Karavanke, a on u Argentini. Taj čovjek je vodio tu državu, a ovo je klasičan primjer sramote - rekao je na kraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu
DEMOGRAFSKA POLITIKA DP-A

Plaćali bi brak, uvozili Hrvate iz Južne Amerike, homoseksualci ne bi mogli udomljavati djecu

Obećaju povratnicima da neće morati plaćati porez barem 10 godina. Inzistiraju da se u vrtićima, školama, odvoje muške i ženske svlačionice i slične prostorije. Gay parovima žele zabraniti posvajanje djece