News

Komentari 29

'Ne govorite svima da odlazite na odmor i da vas nema doma'

'Ne govorite svima da odlazite na odmor i da vas nema doma'

Policija savjetuje građanima, koji odlaze na godišnji odmor ili putovanje, da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete

Prije odlaska na godišnji odmor vrlo je važno zaštititi svoju imovinu kako ne bi postali žrtvom kaznenih djela krađa i  teških krađa provaljivanjem u kuće i stanove, priopćila je policija. Napominju kako je su vrijeme odsutnosti vlasnika ili stanara njihovi domovi potencijalna meta. Stoga, policija savjetuje građanima, koji odlaze na godišnji odmor ili putovanje, da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete. 

Evo što savjetuje policija: 

- Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata, ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično).

- Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu.

- Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni  kao i na društvenim mrežama.

- Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni.

- Novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima.

- Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše  mogli identificirati.

- Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

- Spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti.

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete. 

- I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje gore navedenih mjera samozaštite je besplatno kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu,  odmah to prijavite policiji na telefonski broj 192.

Najčitaniji članci