Obavijesti

News

Komentari 31

Ne može prestati: 'Skupila sam 15.000 djetelina s četiri lista'

Ne može prestati: 'Skupila sam 15.000 djetelina s četiri lista'
4

Djeteline s četiri lista počela sam skupljati prije devet godina i više ne mogu prestati. Tražim ih čak i po kiši, rekla je Bernarda Tompoš (78) iz Savske Vesi kraj Čakovca

VIDEO

Djeteline s četiri lista počela sam skupljati prije devet godina i više ne mogu prestati. Tražim ih čak i po kiši, rekla je Bernarda Tompoš (78) iz Savske Vesi kraj Čakovca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:15

POGLEDAJTE VIDEO:

Sveti Patrik je čuva: Bernarda iz okolice Čakovca ima 15.000 djetelina s 4 lista 🍀 🍀 🍀 🍀 Reporterka: Iva Milotić

Posted by 24sata on Thursday, March 16, 2017

Do sada ih je prikupila čak 15.000, a sve ih čuva u herbariju koji je sama izradila.

Skupljati djeteline počela je nakon smrti supruga.

- Trebala sam neki hobi da odagnam crne misli. Počela sam tražiti djeteline s četiri lista te sam shvatila da me traganje za njima jako opušta i usrećuje. A onda se još ispostavilo da sam vrlo uspješna u pronalaženju tih malih ‘srećonoša’. Jednom sam ih u roku od sat vremena pronašla oko stotinu - pohvalila nam se Bernarda.

Tijekom godina se uvjerila, kako kaže, da ne može svatko pronaći djetelinu s četiri lista.

- Poznajem ljude koji bi silno željeli pronaći takve djeteline i prilično se trude, ali jednostavno nikad nisu našli ni jednu. Mislim da je stvar u tome što morate istinski uživati u traganju za njom kako biste je pronašli - otkrila je Bernarda trik za pronalaženje sretne djeteline. Dodala je da misli kako je zdravlje najveća sreća te da ga ona ima napretek.

- Unatoč godinama, nemam nikakvih bolesti, jedino me noge malo bole od starosti. Imam i izvrstan vid te djeteline tražim bez naočala. Moguće je da su mi djeteline donijele dobro zdravlje. Neki su mi savjetovali da igram loto jer su mislili da će mi djeteline donijeti veliki dobitak. Međutim, u to ne vjerujem. Uostalom, djeteline ne skupljam da bih postala velika sretnica, nego zato što to volim - iskrena je baka Bernarda. Osim ovog, Bernardi je hobi i kuglanje. Članica je udruge Jug Čakovec, preko koje s ostalim penzionerima odlazi na razne izlete i zabave te tamo kugla. Osvojila je čak i medalju. Ni na tim izletima Bernarda ne zaboravlja provjeriti svaki travnjak.

- Zbog djetelina više uopće ne hodam uspravno. Neprestano sam pognuta kako bih što bolje uočila djetelinu s četiri lista. Već me svi znaju po tome - tvrdi umirovljenica.

Otkrila je da je jednom pronašla i djetelinu s osam listova. Nakon što ju je osušila, stavila ju je u okvir za sliku jer je na nju iznimno ponosna.

- Pronašla sam i djeteline sa sedam, šest i pet listova, ali to su stvarno rijetki primjerci - zaključila je Bernarda koja ima dvoje djece, troje unučadi i praunuka.

Na spomen djeteline s tri lista, samo odmahuje rukom. A baš je uz pomoć nje irski svetac Patrik poganima objašnjavao Presveto Trojstvo. Na današnji dan diljem svijeta obilježava se obljetnica njegove smrti. Britanca svetoga Patrika su, prema legendi, oteli irski gusari i držali ga u zatočeništvu šest godina. Tamo je bio pastir te je jednog dana začuo Božji glas koji mu poručuje da se oslobodi ropstva i vrati u Englesku. Tamo je studirao u samostanu, nakon čega se vratio u Irsku i pokrstio do tada uglavnom pogane Irce.

Dan svetog Patrika slavi se diljem svijeta kao irski nacionalni blagdan, najčešće kroz promicanje irske kulture.     

Spektakl: Svijetlit će pulske dizalice, riječki Trsat i zagrebačke fontane

Oduševljena sam time što Hrvatska sudjeluje u Global Greening projektu. Projekt podrazumijeva da poznate građevine i znamenitosti poprimaju zelenu boju za Dan svetog Patrika. Ove godine zazelenit će se ‘Svjetleći divovi’ u pulskoj luci, trsatska gradina i kranovi u riječkoj luci te fontane u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu, rekla je Olive Hempenstall, irska veleposlanica u Hrvatskoj.

Irski plesovi sele se u Arenu

Irske plesne skupine, Irish Maiden i Celtic Fantasy, iznenadit će posjetitelje zagrebačkog Arena centra između 17.30 i 19.30. Jedni njeguju tradicionalne set plesove, a drugi step ples.

Štiti sve one koji se boje zmija

Sveti Patrik je zaštitnik Irske, Nigerije i inženjera, ali i svih onih koji se boje zmija. Prema legendama, on je protjerao sve zmije i otrovne životinje s irskog tla.

Amerika ima najveću paradu

Povodom proslave Dana sv. Patrika rijeke u Chicagu boje se u zeleno, a najveća parada na svijetu je u New Yorku. Diljem SAD-a živi više od 34 milijuna ljudi irskog podrijetla.

Nekad se slavilo bez alkohola

Irski su zakoni sve do 70-ih godina zabranjivali rad pubovima zato što je proslava Svetog Patrika imala religiozno značenje. Danas je pivo simbol tog blagdana.

Zelena boja simbol je sreće

Iako se zelena boja povezuje sa svetkovinom, ruho svetog Patrika bilo je plavo. Zelena boja povezuje se sa srećom, a kao simbol Irske počela se koristiti u 19. stoljeću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'
POZAMAŠNA SVOTA

Slovenac dobio 51 milijun na lotu, a u općini trljaju ruke: 'To nam baš treba nakon poplava'

Kada je novi slovenski milijunaš u srijedu kući odnio dobitak, Mengešu je kao općini stalnog prebivališta pripao dio dobitka i to čak devet milijuna eura. Pobjedniku je ostalo 51 milijun eura
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.