Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
92 komentara

'Ne može razvod biti isto što i pedofilija, korupcija, ubojstvo'

Bivši predsjednik Ivo Josipović osvrnuo se na kritike udruge Vigilare o njegovim stavovima o mišljenju svećenika o razvodu braka i broju vjerskih emisija na HRT-u. Bilo je, kaže, pozitivnih, negativnih i prijetećih poruka

Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
92 komentara

Moje dvije objave, ona o deplasiranosti stava nadbiskupa Barišića o razvodu braka, i ona o HTV-ovu programu povodom Velike Gospe, izazvala puno reakcija: pozitivnih, negativnih, ali i prijetećih. Javili su mi se i vjernici koji smatraju da sam u pravu. Agresivne i prijeteće uglavnom su vezane za prazne profile iza koji se skrivaju vjerojatno neke organizacije, rekao nam je Ivo Josipović.

Smatra kako su sve poruke, osim prijetnji, dio demokratske rasprave o problemu koji je očit:

- Hrvatska sve više izlazi iz okvira Ustavom definirane sekularne države. Potpuno je neprimjereno razvod, pravo koje jamči hrvatska država kao rezultat žalosne činjenice da dvoje ljudi više ne mogu živjeti zajedno, uspoređivati sa zlom kakva su, recimo, korupcija, ubojstvo ili pedofilija. Svećenstvo bi, posebno kad govori s oltara i s autoritetom duhovnog vođe trebalo paziti na korektnost izjava. I bilo bi dobro da izbjegavaju politiku. Kako govori, recimo biskup Košić, smatram destruktivnim za hrvatsko društvo. Ali, ako se već kler upušta u politiku, to nitko ne može zabraniti, onda mora biti spreman na kritiku, pa i oštru, kakve su i njihove poruke - rekao je Josipović.

- Što se HTV-a tiče, desni mediji ustvrdili da sam protiv prijenosa mise, što je laž. Uostalom, i ja sam znao otići na mise u znak poštovanja prema vjeri svojih prijatelja i sugrađana. Ali, protiv sam koncepta HTV-a koji je danima „prebukirao“ svoj program vjerskim sadržajem. To, ne samo da prelazi okvire javne televizije i njenih obveza prema Vatikanskim ugovorima, nego je kontraproduktivno za
promociju duhovnih sadržaja. Konačno, poručio sam da Hrvatska nije katolička džamahirija. Zašto bi to ikoga vrijeđalo!? Nadam se da gospoda iz Udruge Vigilare ne misli da Hrvatska to jest ili da bi trebala biti. Kaže g. Batarelo da moli za mene, i na tome sam mu zahvalan, mi agnostici ne odbijamo vjerske osjećaje, posebno kada su pozitivni - zaključio je Josipović.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message