Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

'Ne možemo ih odgurnuti, veze s Rusijom ćemo preispitati'

Upravo sam to rekao predsjedniku Putinu prošlog tjedna u Breganconu (u ljetnoj rezidenciji francuskog predsjednika): moramo ići naprijed korak po korak, rekao je

FILE PHOTO: French President Emmanuel Macron waves at the Elysee Palace in Paris
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Moramo "preispitati naše veze s Rusijom" jer "odgurnuti Rusiju daleko od Europe bila bi velika pogreška", ocijenio je u utorak u Parizu francuski predsjednik Emmanuel Macron.

U obraćanju francuskim veleposlanicima akreditiranim u inozemstvu koji su doputovali u Pariz na godišnji skup, predsjednik koji se i prije očitovao za normalizaciju veza s Moskvom koje su se zategnule nakon aneksije Krima 2014., dodao je: "Moramo strateški istražiti mogućnosti za takvo približavanje i postaviti za to svoje uvjete".

"Znam da su se mnogi među vama ponekad" morali baviti pitanjima u kojima vas je sve "navodilo da budete nepovjerljivi prema Rusiji, ponekad s razlogom", rekao je diplomatima.

"Takav smo odnos, nakon pada Berlinskog zida, zasnivali na nepovjerenju. I to zbog niza nesporazuma. Nisam nimalo naivan kad želim promijeniti takve veze", dodao je.

TAKAV JE DOGOVOR Čelnici G7 za dijalog s Rusijom, ali još uvijek nisu za članstvo

"U Europi smo, i ako u danom trenutku ne znamo učiniti ništa korisno s Rusijom, ostat ćemo u sterilnoj napetosti, i dalje ćemo diljem Europe imati latentne sukobe, imat ćemo Europu u kojoj će Sjedinjene Države i Rusija voditi strateške bitke, imat ćemo dakle posljedice hladnog rata na našem tlu", dodao je Macron.

"Upravo sam to rekao predsjedniku Putinu prošlog tjedna u Breganconu (u ljetnoj rezidenciji francuskog predsjednika): moramo ići naprijed korak po korak", rekao je. 

Predsjednik Macron je 21. kolovoza ocijenio da je "u redu" da se Rusija "na kraju" vrati u G7 koji bi tako opet postao G8.

"Nužan preduvjet" za ponovni primitak Rusije je da se "u dogovoru s Ukrajinom pronađe rješenje na temlju ugovora iz Minska", ocijenio je.

U vezi s tim francuski predsjednik je u ponedjeljak na skupu G7 u Biarritzu najavio održavanje susreta na vrhu na kojemu će sudjelovati ukrajinski, ruski, njemački i francuski čelnici.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message