Obavijesti

News

Komentari 80

'Ne možemo turistima prodavati krevet, sunce i more. Oni žele domaću hranu i u to ulažemo'

'Ne možemo turistima prodavati krevet, sunce i more. Oni žele domaću hranu i u to ulažemo'
9

Preraspodijelili smo radno vrijeme, odnosno smanjili ga jer gostiju nema ni u približnom broju kao lani. Ali nema predaje, kaže Saša Šapić, vlasnik izletišta i vinotočja 'Vinia'

VIDEO

Dok smo sjedili na terasi izletišta i vinotočje „Vinia“ na pitomim obroncima Bilogore u prigradskom naselju Puričani, odakle puca pogled na Bjelovar, razgovarali smo sa Sašom Šapić, koji je uz suprugu Tajanu vlasnik ovog prekrasnog zdanja. Pri zalasku sunca koji je okupao četiri kilometara udaljeni Bjelovar u zlatnim bojama, pored nekoliko gostiju Saša nam je govorio o poteškoćama s kojima se susreću u poslovanju od kad se pojavila pandemija. Kaže da je sve iznenadila, ali oni se pokušavaju prilagoditi novonastalim okolnostima. Nisu otpuštali nikog od šest zaposlenih jer su im državne mjere pomogle.

turizam

- Preraspodijelili smo radno vrijeme, odnosno smanjili ga jer gostiju nema ni u približnom broju kao lani. Ilustracije radi, broj kampera je do sada smanjen za gotovo 80 posto, ali se nadamo da će se po povratku ljudi s Jadrana stanje popraviti. Malo gostiju dolazi na noćenje jer se boje virusa. Nekad se za organizirane veselice okupilo 100 ljudi, danas se taj broj sveo na 20-ak i to uglavnom članova najbliže obitelji – precizira stanje.

Saša je žilav čovjek i ne misli se predati već poput svrdla traži nove načine poslovanja, ali pri tome misli da je uloga države u ovako ekstremnim situacijama nezamjenjiva.

Korona uništila turizam: Sezona je u minusu od 7 mlrd. eura
Korona uništila turizam: Sezona je u minusu od 7 mlrd. eura

- Pogledajte oko sebe. Sve zemlje financiraju domaću proizvodnju. Na primjer, Talijan za litru vina dobije od države jedan euro i onda ga mogu izvesti kod nas po cijeni koja je za litru vrhunskog vina kakvo proizvodimo ispod cijene proizvodnje. Ista je stvar s rajčicama, paprikom i ostalim proizvodima. Poticati i stimulirati domaću proizvodnju jer od nje se živi – pojašnjava naš sugovornik. Govori da se uvoz ne može i ne smije zabraniti, ali se domaći proizvod treba štititi kroz subvenciju jer je kvalitetniji i novac ostaje kod nas.

- Država ne može opstati na turizmu ovog tipa. Prodati krevet, more i sunce. Gostu treba na tanjur servirati domaći proizvod. Kako staviti baby beef, kad je junetina u Italiji jeftinija, jer država za svako prodano june daje 100 eura premije. Doista se moramo okrenuti svojoj proizvodnji i subvencijama. To je kao da kupujete talijanski svježi sir za svoj lokal, a u susjedstvu vam žive roditelji koji se bave proizvodnjom sira i mliječnih proizvoda – kaže Šapić.

turizam

Do pojave korone Šapićima su dolazili gosti na višednevni boravak. U svojoj ponudi oni zadovoljavaju i najprobirljivije goste, posebice one koje interesira „muving“ po Bjelovaru i okolici. Za sve uzraste su pripremili sadržaj. Kako za one najmlađe pa do onih željnih jahaćih tura po Bilogori i okolici. Imaju dječju igraonicu i igralište na otvorenom, a ona starija djeca mogu polaziti školu jahanja koju vodi kćer Laura, inače profesionalna trenerica. No, oni željni upoznavanja ovog dijela Hrvatske imaju mogućnost da kroz četiri rute u sklopu projekta „Zelena Hrvatska“ dožive Podravinu, Bilogoru, Moslavinu i Prigorje. Taj program se pokazao punim pogotkom.

- Program je baziran na petodnevnom boravku. Prvi dan je razgledavanje Bjelovara i okolice. Obilazak Romske kuće, Vinarije Coner, Etno park u Velikom Trojstvu. Drugi se dan nakon doručka ide u posjetu Križevcima i Kalniku, gdje imaju gastro ponudu i posjet pivnici. Treći dan je rezerviran za odlazak na Dravu, Špišić Bukovicu gdje mogu pucati iz lovačke puške i imaju mogućnost kušati lovačke specijalitete. Četvrti dan je posjeta Garešnici i okolici, dok je zadnji, peti dan za razgledanje Čazme i okolice te šetnju po Moslavini – pojašnjava Šapić.

turizam turizam

Uz smještaj u sjajnim sobama te degustacije nekoliko vrsti kvalitetnih vina, kamperi uglavnom koriste svoje bicikle za ture po Bilogori i okolici Bjelovara. Da ne zaboravimo, i lovci mogu doći na svoje, jer Šapići u svom programu imaju i lovni turizam.

Vinia je prepuna sadržaja, ali, na nesreću, gostiju je puno manje nego lani. No, oni se ne predaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"