Obavijesti

News

Komentari 10

'Ne osnivam stranku, bacio sam zrno, izrasla sekvoja'

'Ne osnivam stranku, bacio sam zrno, izrasla sekvoja'
1

Vilim Ribić ne planira osnovati stranku, a Lesarovi Hrvatski laburisti idu ‘‘napasti’’ fotelje na Markovu trgu. Ishod izbora ipak ne žele prognozirati...

VIDEO

Vilim Ribić, šef Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, prošlog je tjedna najavljivao mogućnost osnivanja nove radničke stranke. Ostali čelnici sindikata tu ideju nisu prihvatili s prevelikim odobravanjem te su samo kratko rekli kako za tim nema potrebe. A Ribić kaže da nema političkih ambicija.
- Ne osnivamo stranku nego sindikati žele riješiti nagomilane probleme radnika, ali trebamo politički oslonac. Bio sam kritičan prema SDP-u i odmah je ispalo da radim stranku. Bacio sam zrno, a izrasla je sekvoja - kaže Ribić i dodaje da mu ne treba samopromocija kroz politiku.
Kaže da mu oslonac mogu biti i Darinko Kosor i Dragutin Lesar ako su spremni uhvatiti se u koštac s mnogobrojnim problemima radnika. Ribić, čini se, ne planira izaći na parlamentarne izbore, ali Hrvatski laburisti bivšeg sindikalista Dragutina Lesara spremaju se na borbu za fotelje na Markovu trgu.
- Ishod izbora ne mogu predvidjeti, nisam Nostradamus. Na izbore ćemo izaći samostalno, a nakon izbora sigurno nećemo ulaziti u koaliciju s HDZ-om i njegovim satelitima - kazao je Lesar, koji koaliciju s trenutačnim oporbenim strankama ne odbacuje. Sa stranačkim ograncima planira do kraja godine “izvidjeti situaciju na terenu”, pa će tad, kako kaže, imati širu sliku i o mogućem ishodu parlamentarnih izbora.
Boris Kunst, koji je iz sindikata otišao u HDZ-ove redove, smatra kako laburisti u ovom trenutku nemaju prevelike šanse na izborima.
- Svakoj stranci trebaju najmanje četiri godine da se profilira, pa mislim da je sad malo prekasno krenuti s takvom inicijativom za sljedeće izbore. To je, čini mi se, pucanj u prazno - kaže Kunst, koji je svojedobno predlagao nestranačku sindikalnu listu.
Kunst kaže kako su ga tad pojedini čelnici sindikata pitali tko im može osigurati uspjeh ako i osnuju “sindikalnu stranku”, što im on nikako nije mogao jamčiti. Smatra da je stalni problem što hrvatski sindkati nisu jednoglasni, a misli kako nema smisla da svaki pojedninačno osniva svoju stranku.
- Politika je izazov i nosi rizik. Sindikalistima želim uspjeh jer su moji kolege, ali mislim da trenutačno nemaju šanse - kaže Kunst.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke