Obavijesti

News

Komentari 112

Ne pomaže više ni Sveti Ante kad vas stisnu ruske banke...

Ne pomaže više ni Sveti Ante kad vas stisnu ruske banke...
1

Novi udar: Ruska Sberbank odbila je kreditirati Agrokor i opet je optužila Ivicu Todorića zbog vođenja knjiga. Domaće banke dale su 80 milijuna eura novog kredita

VIDEO

Premijer Andrej Plenković se silno trudi proširiti optimizam oko Agrokora i prikazati Vladu kao spasitelja koji je zaustavio krizu.

No iako je “lex Agrokorom” i izvanrednim povjerenikom zaustavljena prisilna naplata i kupljen predah, kriza u Agrokoru je daleko od rješenja. Potvrđuje to najbolje i reakcija potpredsjednice i ministrice gospodarstva Martine Dalić u trenutku kad je mislila da je novinari na snimaju.

- Je, mo’š si misliti. Sad se uzdamo u svetog Antu - odgovorila je Martina Dalić uz smijeh Josipu Zaheru, potpredsjedniku Hrvatske gospodarske komore, kad ju je pitao: “Jel’ ovo sve riješeno dosad”.

Na burzi su sve dionice Agrokorovih kompanija i dalje strmoglavo gubile vrijednost. I izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka u srijedu je dočekao novi šok. Od potrebnih 150 milijuna eura kredita, koji su još u srijedu bili najavljeni kao sigurni za nastavak poslovanja, dogovoren je gotovo upola manji iznos: 80 milijuna eura. Ruska Sberbanka je u posljednji tren postavila novi uvjet: ako želite da vam dajemo nove kredite, onda 100 milijuna eura koje smo dali početkom godine mora biti prioritetno za vraćanje. Nakon aktivacije “lex Agrokora”, svi stari dugovi su zamrznuti.

- Nismo mogli pristati na taj uvjet, ali to ne znači da ne nastavljamo pregovarati s njima - rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak.

Tih 80 milijuna eura će osigurati pet najvećih domaćih banaka, a stranci su se, od kojih Rusi vode glavnu riječ, očito odlučili zasad povući. Kamate su ipak znatno niže, rekao je Ramljak. Ostao je kod obećanja da će radnici dobiti plaće jer one se mogu isplatiti iz tekućeg poslovanja. Cijeli kredit bi trebao otići na nabavu nove robe, ali i isplatu dijela starih dugova. Ali očito u manjem iznosu nego što je planirano sa 150 milijuna eura kredita...     

Osim ruske “bombe”, u Agrokor je stigla i policija sa psima zbog sumnje na opasnu pošiljku. Nasreću, pokazalo se da je riječ o lažnoj opasnosti.

Puno opasnija je nova ruska prijetnja da neće dati nove kredite ako im se ne osigura da njihov stari dug od 100 milijuna eura ima prioritet povrata. Ramljak je sam priznao da će 80 milijuna eura biti dostatno za 30-ak dana, a onda mu treba svježi novac. Još u srijedu je rekao da će mu trebati oko 450 milijuna eura za godinu dana. Sberbank, koji drži s ruskom VTB skoro 10 milijardi duga, u srijedu je objasnio zašto im je važno tih 100 milijuna eura.

- Da nismo dali taj kredit početkom godine, sad bi situacija u Agrokoru bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uvjet ne bude prihvaćen, naše novo financiranje će biti neznatno - rekao je Bloombergu Maksim Poletaev, zamjenik predsjednika Sberbanka. Osim toga, Poletaev je poručio što i ranije njegov kolega iz VTB banke.

- Uskratili smo povjerenje obitelji Todorić zbog vođenja poslovnih knjiga - rekao je Poletaev i tako još jednom podgrijao sumnju na lažiranje izvješća u Agrokoru.

- Zatražio sam reviziju revizije u Agrokoru. Obavit će je ugledni PWC i mora biti gotova u šest mjeseci - rekao je u srijedu Ramljak, koji sumnja u točan dug. I ministar imovine Goran Marić u srijedu je poručio da ni on ne vjeruje u istinitost izvješća po kojem je dug Agrokora 45 milijardi kuna. Navodno je puno veći. Koliko? Znat će se u sljedeća dva mjeseca, kad svi kojima je Agkrokor dužan moraju prijaviti u lipu koliko traže od njega. Tek kad sve prijave, morat će se dogovoriti koliko ga otpisati, koliko zamijeniti za udjele u tvrtkama, te koje dijelove prodati.

Oštri uvjet Sberbanka da se njima osigura isplata starog duga potencijalno narušava obećanje domaćim dobavljačima da će se i njima platiti dio starog duga. Oni traže 25 posto, ali ako nema novih kredita i dogovora s Rusima, teško da će to biti ispunjeno.

Unatoč obećanju da će OPG-ovima i novac za stare dugove početi sjedati već u srijedu, do zaključenja broja to se nije dogodilo. Tihomir Jaić, koji ih predstavlja, kaže da članovi nisu dobili novac, ali nada se da uskoro hoće.

- Naši članovi trebaju platiti režije. Nisu plaćeni po pola godine - kaže on.

Mnogi dobavljači su i dalje blokirani zbog duga Agrokora kroz regresne mjenice. Ramljak kaže da to nije pošteno je jer je dug Agrokorov. Rješenja još nema.    

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.