Obavijesti

News

Komentari 42

'Ne postoji temelj da logoraši nakon presude tuže Hrvatsku'

'Ne postoji temelj da logoraši nakon presude tuže Hrvatsku'
1

Na konferenciji za novinare premijer Plenković je izrazio sućut žrtvama iz presude izrečene prošloga tjedna u predmetu šestorice čelnika bivše Herceg Bosne, ali i svim žrtvama u BiH

VIDEO

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako smatra da ne postoji mogućnost da bošnjački logoraši tuže hrvatsku državu i dobiju odštete za zatvaranje u logorima Herceg Bosne te je izrazio žaljenje za sve žrtve u posljednjem ratu u toj zemlji.

 "Ovo nije bila presuda koja se odnosila na odgovornost država, nego pojedinaca. Ne vidim na koji bi se način iz ove presude mogao naći pravni temelj za takve procese", rekao je Plenković upitan o najavama da će bošnjački logoraši tužiti hrvatsku državu zbog njezine navodne umiješanosti u posljednjem ratu.

Plenković se drugoga dana posjeta u Mostaru susreo s čelnicima stranaka Hrvatskog narodnog sabora.

Na zajedničkoj konferenciji za tisak predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao sve logoraše da tuže državu BiH kako bi ostvarili satisfakciju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"To se odnosi na sve logoraše Bošnjake koji su trpjeli, kao i sve logoraše Hrvate koji su trpjeli kroz 331 bošnjački logor, kao i sve logoraše Srbe. BiH treba naći standard kako pomoći tim ljudima, kako kompenzirati onu žrtvu i patnju", rekao je Čović.

Na konferenciji za novinare premijer Plenković je izrazio sućut žrtvama iz presude izrečene prošloga tjedna u predmetu šestorice čelnika bivše Herceg Bosne, ali i svim žrtvama u BiH.

"Ovdje želim vrlo jasno izraziti žaljenje i sućut prema svim žrtvama i zbog kaznenih djela koji su navedeni u toj presudi, a isto tako i za sve zločine koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one na pripadnicima hrvatskog naroda", istaknuo je Plenković.

On je odbacio tvrdnje da je napravio zaokret u odnosu na prošlotjednu sjednicu Vlade, kada je ustvrdio da politika predsjednika Franje Tuđmana u BiH nije bila zločinačka, te na izjavu da Hrvatska prihvaća presudu. Pojasnio je kako je Hrvatska članica UN-a, jedna od osnivača Haaškog tribunala, te da je u tri navrata pokušavala u svojstvu prijatelja suda iznijeti stajališta o prijepornim navodima.

"Dvojba oko toga prihvaća li se ili ne prihvaća presuda nema. Nema tu nikakve promjene stava. Stav je vrlo jasan. Presuda se poštuje, jesmo li zadovoljni s pojedinim dijelovima na kojega smo pokušali pravnim putem iznijeti svoj stav, a u tri navrata nam nije uspjelo, sasvim jasno je da tu nismo zadovoljni", pojasnio je hrvatski premijer.

Nagovijestio je da će hrvatska država nastaviti snažno podupirati BiH i Hrvate.

"RH želi da Hrvati u BiH, zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima, budu ravnopravni u punom smislu sve riječi. Učinit ćemo sve u dijalogu kroz naše mogućnosti i sve napore da to zaista tako i bude", rekao je i dodao kako je posebno važno izmijeniti Izborni zakon kako bi i Hrvati mogli birati svoje predstavnike u izvršnoj vlasti.

"Mi želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, a to je izborna godina za BiH, pokažu jedinstvo i da se pripreme za te izborne izazove i predstavničke institucije. RH želi da Hrvati u  BiH zajedno s druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu sve riječi", kazao je hrvatski premijer.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je na smirivanje napetosti u BiH te izrazio zahvalnost premijeru Plenkoviću na potpori.

"Uvjeren sam da su ovi razgovori prije svega jedno veliko ohrabrenje svima nama u BiH da ne smijemo izgubiti vjeru, da moramo tražiti načina kako preživjeti u BiH, kako graditi svoju domovinu BiH, a istodobno i učvrstiti poziciju jednakopravnog i suverenog hrvatskog naroda na cijelom prostoru BiH", rekao je Čović.

Da bi se ostvario napredak Čović je ustvrdio kako je potrebno spustiti tenzije.

"Nama treba mir u pravom smislu na ovom prostoru...Treba na svaki mogući način spriječiti eskalaciju te negativno ozračje i vraćanje u povijest, koja je uistinu bila takva da se nigdje više ne ponovi", istaknuo je Čović. 

Plenković je tijekom dana u Mostaru razgovarao s čelnicima Hrvatskog narodnog sabora, a tijekom protekle večeri položio vijenac i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Mostaru te razgovarao s predstavnicima hrvatskih žrtava i ratnih zapovjednika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu