Obavijesti

News

Komentari 172

(Ne)pravda: Saborski neradnici digli su si mirovine, a nama...

(Ne)pravda: Saborski neradnici digli su si mirovine, a nama...
2

Prosječna starosna mirovina je 2400 kn, a saborska 9800 kuna. Ona čeka i Stjepana Fiolića, Davora Bernardića, Stipu Gabrića...

VIDEO

Ionako imaju previše, može ih biti sram. HDZ nije bio pošten ni prvi dan, a nije ni danas. Puno toga su uništili. Zaslužio sam više, ne samo ja, nego svi penzioneri. S kim god razgovaram, nikome u mirovini nije lako.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:16

Ljutito nam to govori umirovljenik Marijan Jardas (77) komentirajući činjenicu da opet rastu povlaštene mirovine saborskih zastupnika.

U nepune dvije godine saborske mirovine porasle su s 8411 na 9799 kuna, i to zbog snižavanja poreza na veće dohotke. U Hrvatskoj čak dvije trećine umirovljenika živi s mirovinama ispod hrvatskog prosjeka od 2400 kuna. Onih s primanjima iznad 3000 kuna u Hrvatskoj ima oko sto tisuća. Jedan od njih je Marijan. Sebe smatra sretnijim od nekolicine jer, kaže, dobije barem nešto. Gotovo cijeli radni staž Marijan je odradio u HEP-u, a onda je godinu i pol dana prije zakonske granice otišao u prijevremenu mirovinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:28

Prve tri godine radnog staža radio sam u školi. No plaće u elektroprivredi bile su u jednom trenu veće od prosjeka, pa sam prešao u HEP i tamo završio radni staž - započinje Marijan.

Prošao je pozicije od kadrovske službe, kancelarije, računovodstva, komercijale, a šest je godina radio i na izgradnji Varaždinskih elektrana. Svoj je posao volio, no kriza koja je stigla uzela je svoj danak.

- Neko vrijeme smo stali s plaćama i to je bilo jako teško. Onda sam 2005. otišao u prijevremenu mirovinu. U tvrtki su davali otpremnine, a meni je falila još godina i pol do zakonske granice za mirovinu. Prihvatio sam otpremninu jer je bila veća nego dvije godišnje plaće - priča Marijan. Dobio je rješenje za mirovinu u iznosu od 1200 kuna. Otpremninom je prebio kredit koji je prethodno plaćao i ostalo mu je malo sa strane. Drugačije, kaže, ne bi mogao. Prvih godina u mirovini bilo mu je teško, no tad je uz njega bila supruga, pa su živjeli od dvije penzije. Danas je sam, a režije su, kaže, ostale iste. Prima nešto više od 3500 kuna mirovine.

- Prvo platim režije oko 1500 kuna i kupim hranu. Ne ostane mi puno. Kupim zimnicu, održavam stari auto, a u kući se nešto uvijek pokvari pa se i to mora popraviti - ističe. Priznaje, 3500 kuna nije mu dovoljno za pristojan život. Kad bi mirovina bila iznad 4000 kuna, ne bi morao paziti na svaku kunu. Na luksuz ni ne pomišlja.

- Ma kaj vam je, tu i tamo odem na more s penzićima na nekoliko dana i to je to. Živim u kućerku. Nisam presretan, ali moglo bi biti gore - zaključuje.

Priču sličnu njegovoj priča nam Slavonac Željko Kovač (74) iz Đakova. Punih 35 godina radio je u prosvjeti. Po struci biolog i kemičar, prvo je u nastavi radio kao učitelj tih predmeta, a posljednjih dvadeset godina radnog staža proveo je kao ravnatelj jedne osnovne škole. Svoj je posao obožavao. Kao i Marijan, Željko je također otišao u prijevremenu mirovinu.

- Stanje u selu se promijenilo što se tiče stranke, a kako nisam ni u jednoj stranci, nisam prošao na reizboru za ravnatelja. Radio sam s ljudima na obnovi škole, a onda nisam ni sjeo u ured koji sam birao s inženjerima. Ništa od toga nisam uživao - ljutito se prisjeća.

Prvo rješenje za mirovinu stiglo mu je u iznosu od 2120 kuna.

- Pomislio sam da je to užas. S godinama su mi povećali mirovinu pa sad imam 3500 kuna, ali to je premalo - sliježe ramenima. Mirovinu uglavnom potroši na režije i hranu. Svake godine kao čelnik Sindikata umirovljenika Hrvatske pomaže ljudima kod nabave ogrjeva za zimu i vodi ih na more. To je jedini način da i Željko vidi more. Može ga platiti na rate. Inače ne bi išao.

- Strahovito sam razočaran u sve. Neke stvari si ne mogu priuštiti - sjetno priznaje naš sugovornik. Najviše ga žalosti, kaže, što supruga, s kojom živi skromno, u kućici, sebi ne može kupiti nešto lijepo.

- Ona je mlađa od mene pet godina i zaslužuje to, a jednostavno nemamo novca - tužan je Željko. Kad čuje kolike mirovine primaju saborski zastupnici, kaže, dođe mu zlo.

- Zgrožen sam. Grozota je posvuda, toliko je puno starih ljudi koji kopaju po smeću. Mi smo svoju mirovinu zaradili pošteno, radom. Nije nam je nitko poklonio, kao što su njima - zaključuje Željko. Velike saborske mirovine ljute i zagrebačku umirovljenicu Ljubicu Radović (77). Punih 35 godina radila je kao učiteljica razredne nastave. Imala je i jedan mandat u općini Susedrag te, kako kaže, zahvaljujući tome danas ima penziju 4583 kune. Smatra se jednom od sretnijih jer mnogi nemaju ni upola toliko.

- Saborski zastupnici bi trebali, kao i mi, odraditi i zaraditi svoju penziju. Ljuti me prazna sabornica, njihove svađe, vrijeđanja, prepirke, to što ne dolaze na vrijeme na posao... U moje vrijeme ja sam zakasnila ako nisam došla pet minuta ranije. Ne mogu oni biti jednakiji od nas, moraju se kao i mi ukalupiti u sistem. Oni te novce nisu zaradili. To je nepošteno i nedolično te podcjenjivanje običnog čovjeka - smatra Ljubica. U prosvjeti je odradila cijeli radni staž. Kad je otišla u mirovinu, dobivala je 1800 kuna. To vrijeme pamti kao na granici socijale.

- Preživljavala sam kako sam znala i mogla. Kako bih pribavila dodatan novac i kako ne bih bila dužna, sa strane sam davala instrukcije - prisjeća se Ljubica. Nakon tri godine mirovina joj se povećala. Danas ima dovoljno za život, ali protivi se brojnim donacijama dok “naš čovjek zavlači ruku u kontejner, među smeće”. Svoju, kako i sama kaže, neskromnu mirovinu potroši većinom na režije. Hranu obično kupuje na akcijama pa uspije ponekad otići i na izlet s penzionerima.

- Mirovine su barem redovite - kaže sliježući ramenima.

Umirovljenica koja se također smatra jednom od sretnijih je i Dubravka Donelli (74), diplomirana kemičarka. Cijeli radni staž odradila je u INA nafta i plinu analizirajući derivate. Na početku je primala 2700 kuna mirovine, a kroz godine se taj iznos popeo na 5000 kuna. U prvo vrijeme mirovina joj je bila premala.

- Iz svoje kože nisam mogla. Nisam razmišljala o novcima, živjela sam iz dana u dan. Ovih 5000 kuna danas je bolje, ali nije dovoljno. Odlazak u kino ili kazalište mogu sanjati, kao i to da si nekad kupim neke fine cipele. Toga za mene nema - priča Dubravka. Većinu penzije troši na hranu i režije. Uvijek gleda najjeftinije stvari. Za drugo nema. Na more ide samo ako je neka prijateljica pozove k sebi. Zahvalna je, kaže, za minus na računu, jer bez toga ne bi mogla. Ljute je previsoke povlaštene saborske mirovine.

- To tako ne smije biti, to je sramota i apsolutno nezasluženo. Nažalost, mislim da se to neće promijeniti, oni sebi neće nikad sniziti primanja, pa nisu ludi. Da su iole pristojni, ne bi ovo ni radili - ogorčeno zaključuje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 172
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u