Obavijesti

News

Komentari 48

'Ne prisluškujemo novinare, a pokušat ćemo i vratiti Inu...'

'Ne prisluškujemo novinare, a pokušat ćemo i vratiti Inu...'
1

Nakon oštrih komentara na memorandum iz 2018. kojim se omogućuje transport Inine nafte u mađarske rafinerije i osuda na Ćorićevo znanje o porukama u zatvorenoj novinarskoj grupi, oglasio se i sam ministar

VIDEO

Gost emisije HTV-a "Tema dana" bio je ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. Rekao je kako Hrvatska zastupa tezu da Ina mora ostati integralna kompanija i da se riječka rafinerija dodatno obnovi.

Naime, političku scenu užarila je Nacionalova objava memoranduma iz 2018. između Ine i Janafa kojim se omogućuje transport Inine nafte iz Omišlja u mađarske rafinerije te da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji šalje u mađarske rafinerije, ne u rafinerije Sisak i Rijeka.

Ina je jeftino crpi: Mađarima su 'dali' čak 247.000 tona nafte
Ina je jeftino crpi: Mađarima su 'dali' čak 247.000 tona nafte

-  Ina je kao rafinerijska kompanija dugo funkcionirala s dva rafinerijska centra u Rijeci i Sisku. S obzirom da nijedna rafinerija nije poslovala punim kapacitetom. U Sisku je poslovala kapacitetom od 20-30 % na razini Ine je donesena odluka da se rafinerijski biznis koncentrira na rafineriju u Rijeci dok bi došlo do transformacije biznisa u Sisku - rekao je Tomislav Ćorić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ćorić kaže kako Hrvatska zastupa tezu da Ina mora ostati integralna kompanija i da se riječka rafinerija dodatno obnovi.

- Imamo dva subjekta memoranduma koji je potpisan, ja sam bio svjedok. S jedne strane imamo Inu, s druge strane imamo Janaf. Tim memorandumom smo omogućili da se u razdoblju od potpisa tog memoranduma da se rafinerija u Sisku spoji i od nje kreira transportni pravac prema Janafovom skladištu u Sisku. To se godinama nije dogodilo i zato je rafinerija u Sisku bila izolirana. Ona to sad više nije - rekao je Ćorić za HRT.

Ćorić kaže kako rafinerijski biznis ne može poslovati na kapacitetu od 20-30 % i dugoročna koncentriranost Ine na jedno tržište i mogućnost prodaje naftnih derivata je poslovno opravdana.

- Nedavno smo ušli u fazu vrlo niske cijene nafte. Ako gledamo razdoblje od nekoliko tjedana, onda se postavlja pitanje je li bi tu naftu bilo isplativije sada na razini Siska prerađivati ili dio nafte transportirati prema Rijeci, a dio prodaje prema Mađarskoj. Rafinerija u Rijeci zadovoljava domaće potrebe za naftom što se tiče tržišta kojeg pokriva Ina. Transformacija sisačkih kapaciteta će u narednom razdoblju značiti razvoj bio rafinerijskog biznisa na području Siska - rekao je Tomislav Ćorić.

Dotakao se i Janafa

Ćorić ističe kako je Janaf trenutno u hrvatskom vlasništvu i tako će i ostati.

- Janaf je visoko profitabilna firma zato što je on kao operator transportnog sustava u Hrvatskoj jedini koji je to u mogućnosti napraviti. Janaf daje snagu Hrvatskoj u naftnom biznisu koju treba respektirati - rekao je Tomislav Ćorić. 

Ćorić: Nema govore da netko novinare u Hrvatskoj prisluškuje

Tomislav Ćorić je rekao kako mu je žao što je njegova indiskretnost u medijima doživljena da netko novinare u Hrvatskoj prati ili prisluškuje.

Ćorić: 'Ne bi mi palo na pamet zadirati u nečiju privatnost...'
Ćorić: 'Ne bi mi palo na pamet zadirati u nečiju privatnost...'

- Današnja moja reakcija nije se trebala dogoditi u onom dijelu u kojem sam se referirao na informaciju koju sam dobio, međutim, interesi Hrvatske u Ini od 2016. godine na ovamo brane se na čitavom nizu frontova. Ja sam tu informaciju kad je bio aktualan izbor članova Uprave Ine dobio. Danas je ta informacija zavladala medijskim prostorom neovisno o mom djelu odgovora gospodinu Krešiću. U taj odgovor smo ušli s indicijom koja je vrlo jasna u okviru pitanja koje je bilo tako postavljeno.

Skandal: Ćorić zna što novinari pišu u grupama! 'Očito prate...'
Skandal: Ćorić zna što novinari pišu u grupama! 'Očito prate...'

- Da sam ja interes Republike Hrvatske pretpostavio nekim drugim interesima. Pa je onda Krešić išao s tezom da je jedan član Uprave Ine potpisao taj memorandum i da je taj član ostao članom Uprave Ine. Dok su druga dva koja to nisu učinila, prestali biti članovi Uprave Ine. Ta teza je netočna. U konačnici se ispostavilo da je druga osoba potpisala taj memorandum - rekao je Ćorić.

'Pokušat ćemo vratiti Inu'

Ministar energetike i zaštite okoliša ističe kako će pokušati vratiti Inu u hrvatske ruke.

- Paralelno s tim, u posljednjih nekoliko godina činimo sve da se poslovanje Ine optimizira i da Hrvatska kao suvlasnik Ine od toga ima najveću moguću korist - zaključio je Ćorić. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 48
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u