News

Komentari 72

'Ne rušite nam park, nađite neku drugu lokaciju za crkvu'

'Ne rušite nam park, nađite neku drugu lokaciju za crkvu'

Stanovnici zagrebačke Savice uputili su pismoMilanu Bandiću u kojem su zatražili da se ne ruši postojeći park te da se za crkvu pronađe alternativna lokacija...

Stanovnici zagrebačke Savice uputili su pismo gradonačelniku Milanu Bandiću u kojem su zatražili da se ne ruši postojeći park te da se za izgradnju crkve pronađe alternativna lokacija. 

Na to ih je potaknula činjenica da je župa Blaženoga Alojzija Stepinca zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora na mjestu parka. 

Pismo gradonačelniku poslala je inicijativa građana Trnjanske Savice "Čuvamo naš park" koja podsjeća kako se za park na Savici bore već 10 godina, a prije tri godine organizirali su i peticiju koju je potpisalo više od 1200 stanovnika. 

Pročitajte cijelo pismo gradonačelniku:

Poštovani gradonačelniče Bandiću,

Pišemo Vam nakon tri godine ponovo da Vas podsjetimo na problem stanovnika naselja Trnjanska Savica u Zagrebu. Ovog puta nadamo se odgovoru.

Naime, lokalna župa Blaženoga Alojzija Stepinca upravo je zatražila lokacijsku dozvolu za izgradnju crkve i župnog dvora u našem jedinom, zelenom, uređenom parku. Projekt se zove „Uređenje parka i gradnja crkve“, ali u naravi park s dječjim igralištem (poklon grada Mainza) već godinama postoji. To je centralni park našeg naselja, park s uređenim stazicama, posađenim drvećem, postavljenim klupicama, park u kojem dane provode roditelji s djecom, stariji šetači; park u kojima su mnogi napravili svoje prve korake, park u kojem smo odrastali.

Činjenica da bi se gradnjom rušila stabla, šetnice, postavljene klupice, čine taj zahtjev krajnje neuviđavnim, neskromnim i nama neprihvatljivim. Gradnja predviđa ukupnu tlocrtnu površinu građevine oko 1600m2, što čini 30% parka (uključivo 2 garaže unutar župnog dvora, što podrazumijeva vožnju i zagađenje unutar parka!) te još 30 parkirnih mjesta na mjestu sadašnje zelene površine.

Inicijativa građana „Čuvamo naš park“ je još prije tri godine organizirala druženje u parku na kojem je preko 800 sudionika jasno poručilo gradskoj upravi da to smatraju uzurpacijom javnog prostora. Do sada je prikupljeno više od 1200 potpisa za Peticiju „Grupa građana za izgradnju crkve, ali ne u našem parku“. 

Pisali smo dopise nadležnim gradskim uredima, sudjelovali u prijedlozima za GUP. Poštovali smo sve protokole. Ne znamo zašto Grad Zagreb želi pokloniti Crkvi baš parcelu postojećeg parka kad u blizini postoji nekoliko neuređenih lokacija koje bi lako mogle biti adekvatno kategorizirane i pogodne za gradnju crkve. Ne znamo kada je i pod kojim okolnostima u katastar ubačena nepostojeća "prometnica" između gradilišta i susjedne zgrade pa tako susjedi prestaju biti susjedi koji imaju pravo žalbe. 

Želimo vjerovati da Grad Zagreb nema s Crkvom nikakve dogovore za koje javnost ne smije znati. Želimo vjerovati da živimo u zemlji u kojoj demokratska procedura nije samo fasada za tajne sporazume. Želimo rješenje problema i to na način da obje strane budu zadovoljene jer je naš park u interesu i građana vjernika koji čine velik broj potpisnika peticije, a i članova Inicijative.

Stoga predlažemo da utječete da se pronađe zamjenska lokacija u naselju za gradnju crkve. Time bi se načinila višestruka korist za građane Savice: građani bi dobili crkvu, oplemenio bi se i uredio neki, sada neuređen prostor, a naš uređeni gradski park bi ostao sačuvan, a ne ukraden građanima i poklonjen za novu gradnju. Stoga Vas molimo da ne ignorirate naše pismo i da se založite za naš prijedlog i spriječite nepotrebno uništenje našeg jedinog parka.

Inicijativa građana trnjanske Savice „ČUVAMO NAŠ PARK“

Najčitaniji članci