Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Ne sjećam se zašto sam napao curu, ali drago mi je da je živa'

Dini Kulišeku (25) iz Dramlja ponovno sude za stravično ubojstvo Ivana Jagodića (22) i teškog ozljeđivanja tada 19-godišnje Meriem Demo u srpnju 2014. godine

Rijeka:  Nastavak suđenja Dinu Kulišeku optuženom za ubojstva u Crikvenici
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
4 komentara

Nemam ništa za reći i neću odgovarati na nikakva pitanja, odgovorio je Dino Kulišek (25) na upit hoće li iznositi obranu na ponovljenom suđenju na Županijskom sudu u Rijeci gdje mu se još jednom sudi za brutalno ubojstvo Ivana Jagodića (22) te pokušaj ubojstva tada 19-godišnje Meriem Demo u srpnju 2014. godine.

Rijeka:  Nastavak suđenja Dinu KuliÅ¡eku optuženom za ubojstva u Crikvenici NASTAVAK SUĐENJA Kulišeku moraju presuditi do 13. travnja ili će na slobodu?

No njegov stav dao se iščitati iz zapisa sačinjenih 2014. godine kada iznio obranu pri ispitivanju nakon ubojstva.

24sata | Autor: 24sata Foto: 24sata Ubijeni Ivan Jagodić

- Sve je bilo u redu dok mi se nisu počeli javljati glasovi, halucinacije, smrad i vrag u obliku Ivana. Počeo sam komunicirati s tim glasovima koji su me uvjeravali da moram ubiti vraga i to baš ubodom nožem u srce. U literaturi sam čitao da su se neki ljudi zbog takvih glasova javljali za pomoć psihijatrima, ali i da se vrag ne može ubiti jer je on duh. Taj dan nisam odlučio da ću ga ubiti i ne znam što mi se to jutro dogodilo u glavi, ali sam imao neki filing da će se to dogoditi. Ne znam zašto sam tada uzeo nož. Ubojstva se sjećam, ali ne detalja, ne znam koliko puta sam ga ubadao. Meriem se ne sjećam, ne znam zašto sam nju napao, ali eto, barem je preživjela i drago mi je da tako - rekao je tada Kulišek, koji je već nepravomoćno osuđen na 38 godina zatvora.

'On je bolestan i neubrojiv čovjek'

Njegov branitelj Goran Marjanović još jednom je predložio da se provede novo vještačenje na bilo kojem medicinskom fakultetu u Hrvatskoj smatrajući da je posljednje, četvrto u nizu, u potpunosti nestručno, a trebalo bi biti prevaga u ovom slučaju.

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

- Vještak s Ugljena nije zapravo odgovorio na ništa i stvari koje je on govorio na ovom sudu te način na koji je diletantski provodio vještačenje bi se zapravo trebale prijaviti komori. Bitni dijelovi optuženikovog stanja in tempore criminis (u vrijeme počinjenja djela) ostali su nerazjašnjeni ili, bolje rečeno, katastrofalno razjašnjeni. Vještaci koji su se izjasnili u korist teza optužbe rekli su kako se ne mogu izjasniti je li optuženi imao simptome in tempore criminis kao i da se ovdje radi o naučenom ponašanju, što bi značilo da je Kulišek svojim ponašanjem uspio prevariti svoje roditelje, doktore, odvjetnike. Zapitajmo se kako je to moguće, imajući u vidu da se optuženi ne ponaša na način očekivan od zdrave osobe i već četiri godine gledamo kako njegova ličnost propada. Vještačenja da je on ubrojiv su u najmanju ruku problematična i treba ih ponovo ispitati. Ne zaboravimo izjave psihijatra koji je rekao da je Kulišek bolesna osoba koja pati od shizofrenije i koja, ako se adekvatno ne liječi, može biti opasna po sebe i okolinu. Ukoliko je ovaj čovjek neubrojiv, a završi u zatvoru, jasno nam je što se može dogoditi. Nemojmo sumnjati u naš zdravstveni sustav - kazao je Kulišekov branitelj, koji je u završnom govoru zamolio sud da navedene izjave uzme u obzir pri izricanju presude, tražeći onu oslobađajuću.

Rijeka:  Nastavak suđenja Dinu Kulišeku optuženom za ubojstva u Crikvenici | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Sud odbio ponovno vještačenje

Sud je prijedlog za ponovno vještačenje odbio te su odvjetnici iznijeli završni govor.

TRAŽIO IZUZEĆE SA ROČIŠTA Sudac o Kulišeku: 'Ne vidim razliku u njegovom ponašanju'

- I u ovom ponovljenom postupku iznijeti su neosporni dokazi o bešćutnom ubojstvu - krvavi tragovi s optuženikovim DNK, iskazi mnogobrojnih svjedoka i vještaka, prijetnje ubojstvom, koje nitko nije shvaćao ozbiljno te u konačnici samo ubojstvo višestrukim ubodima. Također, optuženik tijekom ubojstva cijelo vrijeme smisleno reagira, orijentiran je, obraća se stanarima, presvlači nakon ubojstva i skriva odjeću i obuću te iznenađen prisustvom Meriem Demo u stanu ubada i nju bojeći se da bi bila svjedokom. Ovdje se ne radi o nikakvoj bolesti jer bi u suprotnom to roditelji primijetili i reagirali. Radi se o okrutnom ubojstvu gdje su žrtve bile izložene prekomjernim patnjama, a čije će posljedice preživjela žrtva nažalost osjećati cijeli život. Nezaboravnim i na četiri vještačenja stručnjaka psihijatra (od kojih tri tvrde da je optuženik ubrojiv), dok ono iz Vrapča (koje tvrdi da je neubrojiv) sliči na znanstvenu fantastiku iz koje proizlazi da je optuženiku mozak malo radio, a malo ne - kazala je optužba apelirajući na maksimalnu kaznu od 50 godina kako bi optuženi što kasnije izašao na slobodu i došao u priliku ponoviti kazneno djelo.

Presuda je najavljena za petak.

Možda vas zanima i ovo:
Message