Obavijesti

News

Komentari 1

'Ne tražimo sukobe, ali ćemo se zalagati za principe i prijatelje'

'Ne tražimo sukobe, ali ćemo se zalagati za principe i  prijatelje'

Bidenova administracija započela je u četvrtak prvi susret na visokoj razini s Kinom, istaknuvši da kineske akcije prijete globalnom poretku temeljenom na pravilima

VIDEO

Američki državni tajnik Antony Blinken i nacionalni savjetnik za sigurnost Jake Sullivan u Anchorageu na Aljasci su se sastali s najvišim dužnosnikom za vanjsku politiku kineske Komunističke partije Yangom Jiechijem i šefom diplomacije Wangom Yijem.

"Razgovarat ćemo o našoj dubokoj zabrinutosti zbog akcija Kine, uključujući u Xinjiangu, Hong Kongu, Tajvanu, kibernetičkim napadima na Sjedinjene Države, ekonomskom prisilom naših saveznika", rekao je Blinken na otvaranju sastanka pred novinarima.

Dodao je da svaka od ovih radnji "ugrožava poredak zasnovan na pravilima koji održava globalnu stabilnost".

U podužem odgovoru na uvodne riječi SAD-a, Yang je uzvratio optužujući Sjedinjene Države da koriste svoju vojnu moć i financijsku nadmoć kako bi vršili pritisak na zemlje te za zloupotrebu nacionalne sigurnosti kako bi ugrozile budućnost međunarodne trgovine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Europi fali cjepiva, a SAD čuva 30 milijuna doza AstraZenece
Europi fali cjepiva, a SAD čuva 30 milijuna doza AstraZenece

Rekao je da su Xinjiang, Hong Kong i Tajvan nerazdvojni dijelovi kineskog teritorija i da se Kina čvrsto protivi američkom miješanju u njezine unutarnje stvari.

Yang je dodao da su ljudska prava u Sjedinjenim Državama na niskoj razini s obzirom na "pokolj" Afroamerikanaca i dodao da bi Sjedinjene Države trebale rješavati vlastite poslove, a Kina svoje.

U.S.-China talks in Anchorage

Poručio je SAD-u da je trebaju napustiti "mentalitet hladnog rata" i sučeljavanja. "Način na koji vidimo odnos sa Sjedinjenim Državama je kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, to jest, nadamo se da nećemo doći do sukoba.Znači, bez konflikta, međusobno poštovanje i suradnja s obostranim dobitkom", rekao je.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na početku razgovora s kineskim kolegama na Aljasci rekao je da SAD ne traže sukob, već  pozdravljaju jaku konkurenciju i "uvijek će se zalagati za svoja načela, svoje ljude i svoje prijatelje".

Ono što je obično nekoliko minuta uvodne riječi pred novinarima za takve sastanke na visokoj razini trajalo je više od sat vremena.

Nakon toga, visoki dužnosnik američke administracije rekao je da je Kina odmah "prekršila" protokol dogovora, što je bilo dvije minute uvodnih riječi svakog od njih.

Kongres usvojio Bidenov plan oporavka: 'Ovo je povijesna pobjeda američkog naroda'
Kongres usvojio Bidenov plan oporavka: 'Ovo je povijesna pobjeda američkog naroda'

"Čini se da je kinesko izaslanstvo stiglo s namjerom propagiranja, usredotočeno na javnu kazališnu i dramsku umjetnost", komentirao je dužnosnik novinarima na Aljasci.

Čelnik kineske delegacije Yang pak je optužio SAD da nisu poštivali diplomatski protokol najavivši sankcije kineskim dužnosnicima uoči sastanka.

Uoči pregovora, Sjedinjene Države objavile su niz akcija usmjerenih na Kinu, uključujući potez za početak ukidanja licenci za kineske telekomunikacije, sudske pozive brojnim kineskim tvrtkama za informacijsku tehnologiju zbog zabrinutosti zbog nacionalne sigurnosti i ažurirane sankcije Kini zbog ograničavanja demokracija u Hong Kongu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...