Obavijesti

News

Komentari 37

'Ne trebamo sisačku rafineriju, za radnike ćemo se pobrinuti'

'Ne trebamo sisačku rafineriju, za radnike ćemo se pobrinuti'
1

Agonija: Sandor Fasimon, direktor Ine, kaže kako je Mađarska imala pet rafinerija, a sad ima samo jednu, no ni jednu lokaciju nisu napustili nego su bivše pogone prenamijenili. Čeka se reakcija Vlade

VIDEO

Nedavna objava smjene Zoltana Aldotta s vrha Ine bila je zagonetna. Naša naftna kompanija ostvaruje dobre rezultate, profit je više nego zadovoljavajući, pa je bilo nejasno zašto je njezin čelni čovjek dobio “nogu”. Čini se da se objašnjenje zagonetke pojavilo vrlo brzo. Aldott je otezao s gašenjem rafinerije u Sisku, a to upravi u Budimpešti nije odgovaralo. Novi direktor Ine, Sandor Fasimon, Jutarnjem listu priznao je da ne namjerava okolišati sa zatvaranjem sisačke rafinerije.

- Želimo koristiti Sisak za neke druge stvari - rekao je Fasimon, a onda nastavio u utješnom tonu:

- Svakako nećemo ostaviti radnike na cesti, nego ćemo se pošteno pobrinuti za njih.

Mađarska je, objasnio je Fasimon, imala pet rafinerija, a danas ima samo jednu, no ni jednu lokaciju nisu napustili, nego su bivše pogone prenamijenili.

- Pokrenuli smo niz drugih projekata na tim lokacijama. Za Inu je krucijalno da pronađe rješenje jer rafinerija u Sisku nije efikasna, no zato za tu lokaciju imamo neke industrijske djelatnosti u perspektivi.

Marić: HDZ neće dopustiti da se sisačka rafinerija zatvori
Marić: HDZ neće dopustiti da se sisačka rafinerija zatvori

- Država ne zna što s radnicima i Siskom - kaže za 24sata izvor iz energetskog sektora pa nastavlja:

- MOL grupa iskorištava situaciju i rješava se sisačke rafinerije iz nekoliko razloga. Prvo, zbog profitabilnosti (sisačka je profitabilna jedino za domaću naftu s domaćih polja, a nje je sve manje).

Uz to, treba reći da je Ina uz dirigiranje iz Budimpešte namjerno ograničila proizvodnju nafte (ona se može još podići barem 10 do 15 posto). Drugo, rješava se dobre konkurencije (MOL ima puno modernije i profitabilnije rafinerije u Slovačkoj i Mađarskoj). Treće, u Ini ima stvarno viška radnika na tim pozicijama s kojima se stvarno ne može ništa učiniti. I još jedna stvar koja nije nimalo nevažna, MOL, tj. Ina neće platiti sanaciju zemljišta rafinerije, nego će ga pretvoriti u distribucijski centar.

Vlada Andreja Plenkovića suočit će se, očito, s ozbiljnim problemom. Uz sindikalne prosvjede, mogu računati i na otpore iz Siska i županije.

Novi direktor Ine otkrio je kako im Hrvatska, dosad, nije dala nikakvu ponudu za kupnju dionica Ine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.