Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
37 komentara

'Ne trebamo sisačku rafineriju, za radnike ćemo se pobrinuti'

Agonija: Sandor Fasimon, direktor Ine, kaže kako je Mađarska imala pet rafinerija, a sad ima samo jednu, no ni jednu lokaciju nisu napustili nego su bivše pogone prenamijenili. Čeka se reakcija Vlade

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
37 komentara

Nedavna objava smjene Zoltana Aldotta s vrha Ine bila je zagonetna. Naša naftna kompanija ostvaruje dobre rezultate, profit je više nego zadovoljavajući, pa je bilo nejasno zašto je njezin čelni čovjek dobio “nogu”. Čini se da se objašnjenje zagonetke pojavilo vrlo brzo. Aldott je otezao s gašenjem rafinerije u Sisku, a to upravi u Budimpešti nije odgovaralo. Novi direktor Ine, Sandor Fasimon, Jutarnjem listu priznao je da ne namjerava okolišati sa zatvaranjem sisačke rafinerije.

- Želimo koristiti Sisak za neke druge stvari - rekao je Fasimon, a onda nastavio u utješnom tonu:

- Svakako nećemo ostaviti radnike na cesti, nego ćemo se pošteno pobrinuti za njih.

Mađarska je, objasnio je Fasimon, imala pet rafinerija, a danas ima samo jednu, no ni jednu lokaciju nisu napustili, nego su bivše pogone prenamijenili.

- Pokrenuli smo niz drugih projekata na tim lokacijama. Za Inu je krucijalno da pronađe rješenje jer rafinerija u Sisku nije efikasna, no zato za tu lokaciju imamo neke industrijske djelatnosti u perspektivi.

hdz ZNAČAJNA ZA GOSPODARSTVO Marić: HDZ neće dopustiti da se sisačka rafinerija zatvori

- Država ne zna što s radnicima i Siskom - kaže za 24sata izvor iz energetskog sektora pa nastavlja:

- MOL grupa iskorištava situaciju i rješava se sisačke rafinerije iz nekoliko razloga. Prvo, zbog profitabilnosti (sisačka je profitabilna jedino za domaću naftu s domaćih polja, a nje je sve manje).

Uz to, treba reći da je Ina uz dirigiranje iz Budimpešte namjerno ograničila proizvodnju nafte (ona se može još podići barem 10 do 15 posto). Drugo, rješava se dobre konkurencije (MOL ima puno modernije i profitabilnije rafinerije u Slovačkoj i Mađarskoj). Treće, u Ini ima stvarno viška radnika na tim pozicijama s kojima se stvarno ne može ništa učiniti. I još jedna stvar koja nije nimalo nevažna, MOL, tj. Ina neće platiti sanaciju zemljišta rafinerije, nego će ga pretvoriti u distribucijski centar.

Vlada Andreja Plenkovića suočit će se, očito, s ozbiljnim problemom. Uz sindikalne prosvjede, mogu računati i na otpore iz Siska i županije.

Novi direktor Ine otkrio je kako im Hrvatska, dosad, nije dala nikakvu ponudu za kupnju dionica Ine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message