Obavijesti

News

Komentari 4

'Ne vidim kako bi predsjednik mogao izvršiti državni udar. Plenković je iskočio iz okvira'

'Ne vidim kako bi predsjednik mogao izvršiti državni udar. Plenković je iskočio iz okvira'

Što se tiče sukoba predsjednika i ministra kao sigurnosno pitanje, Vidović kaže kako to nije stvar koja se usko tiče Odbora te da ni Vlada u to nije upetljana. Smatra kako je nastavak suradnje ipak nužan

VIDEO

Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu koji se sastaje danas, komentirao je za N1 sukob između predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Marija Banožića.

- Odluka o sazivanju Odbora za obranu je donesena ranije, vezano uz rebalans proračuna prvenstveno. A ovo je ispalo kao tema, ali vjerojatno će se spomenuti pod točkom Razno - rekao je Vidović. 

Što se tiče sukoba predsjednika i ministra kao sigurnosno pitanje, kaže kako to nije stvar koja se usko tiče Odbora te da ni Vlada u to nije upetljana. 

Petorica za kaos: 'Milanović je doveo nacionalnu sigurnost u krizu i ugrozio nekoliko časnika'
Petorica za kaos: 'Milanović je doveo nacionalnu sigurnost u krizu i ugrozio nekoliko časnika'

- Taj sukob je krenuo od jednog imenovanja zapovjednika počasne bojne, a nastavio se u nizu drugih situacija, do najnovije – prelazak granice pet pripadnika počasno zaštitne bojne u svrhu protokola u BiH, za koju ministar tvrdi da je u zadnji čas spriječio međunarodni skandal, mada ja ne vidim kakav bi skandal ispao. Po Članku 69 ministar daje odluku za prelazak granice u protokolarno ceremonijalne svrhe do jednog voda - objašnjava. 

'Državni udar? Ne bih se poslužio tom retorikom' 

Na pitanje je li predsjednik imao pravo izdavati naredbe, Vidović kaže da je predsjednik zapovjednik i u ratu i u miru. 

- Njegove ovlasti su smanjene, ali on je zapovjednik, to je i u Ustavu i Zakonu u obrani, on izdaje zapovijed i naredbe uz ostala vojna lica. Ministar nema mogućnost direktnog izdavanja zapovijedi, s vojskom komunicira na temelju odluka. Predsjednik Vlade može pozvati na nešto, a predsjednik Republike može narediti. Nedvojbeno je da predsjednik Republike ima pravo zapovjediti, ne vidim tu krivicu načelnika glavnog stožera koji je tu zapovijed izvršio. Zapovijed nije protuzakonita, ni protuustavna, niti krši međunarodno ratno pravo, načelniku glavnog stožera nije preostalo ništa drugo nego je izvršiti. Što mi mislimo o toj zapovijedi, da predsjednik države uskrati govor ministru, to je druga priča - objašnjava. 

Na priopćenje MORH-a reagirali Hranj i Milanović: 'Ministar narušava međunarodni ugled'
Na priopćenje MORH-a reagirali Hranj i Milanović: 'Ministar narušava međunarodni ugled'

Komentirao je i izjavu Plenkovića koji je Milanovićev postupak nazvao "puzajućim državnim udarom". Istaknuo je kako se on ne bi poslužio tom retorikom jer "nema nikakve organizirane klike koja je poduzela državni udar i preuzela nečiju funkciju". 

- Ne vidim kako bi predsjednik države uopće mogao izvršiti državni udar, mislim da je premijer malo iskočio iz okvira - rekao je. 

'Ministar je reagirao ishitreno' 

Na pitanje ima li ministar obrane ovlasti zatražiti smjenu načelnika glavnog stožera, Vidović kaže: 

- Temeljem Zakona o obrani, nečiju smjenu može zatražiti bilo tko pa i baba Mara s pijace, pitanje je koliko je utemeljeno. Ministar je reagirao ishitreno. Po meni nema ni osnova za tako nešto. Ministar je mogao s predsjednikom ući u političku utakmicu, sazvati novinare, ali lomiti to preko leđa vojnika, to nije dobro. 

Rekao je da ne vjeruje da će se Vlada odlučiti za smjenu načelnika glavnog stožera, a o Banožićevom zahtjevu za smjenu načelnika kaže da je nekorektno povlačiti poteze koji otežavaju situaciju. 

Puhovski: Sukob Milanovića i Božinovića je bura u čaši vode. Izmišljaju sukobe, prave ne vide
Puhovski: Sukob Milanovića i Božinovića je bura u čaši vode. Izmišljaju sukobe, prave ne vide

- Zahtjev za smjenom od ministra je po meni nekorektan neovisno o tome što mislim o predsjednikovoj zapovijedi da ministar ne može govoriti, mislim da je i to krivo. No ovo je nešto drugo, odnos prema vojsci i politički odnosi, to su različite stvari - rekao je. 

Nastavak suradnje je nužan 

Naglasio je kako ne vidi da je Hranj radio išta izvan svojih ovlasti i poručuje kako smatra da se u sukob ušlo ishitreno. 

- Kako sad iz toga izaći, o tome će se vjerojatno razgovarati na Vijeću za obranu. Tu bi se stvari trebale riješiti, a do tad bi se bilo dobro suzdržati od izleta u javnosti - poručio je. 

Nastavak suradnje je nužan, smatra Vidović. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

video vijesti 29-10-2021 01:08

- Možemo se naći u situaciji da sve bude blokirano ili će premijer nekako shvatiti da ovako dalje ne ide, a na njemu je također odgovornost za funkcioniranje državne vlasti - rekao je. 

- Sustav je baziran na tome da nema sustava, sustav ovisi o pojedincima i to onda nije sustav. Zato smo kao država neprestano u problemima jer puno ovisi o volji pojedinca. Bez obzira na to tko je predsjednik, ministar, premijer, sustav mora raditi svoje. Mi imamo zakone za situaciju kad je sve u redu, kad su svi pristojni, ali kad dođe do loma, onda nema ničeg - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa