News

Komentari 5

Ne vole si biti blizu: Dok drugi pokušavaju provesti fizičku distancu, Fincima je to prirodno

Ne vole si biti blizu: Dok drugi pokušavaju provesti fizičku distancu, Fincima je to prirodno

Iako Finska ima dobar rezultat u borbi protiv virusa i radi svoje lokacije i gustoće naseljenosti, ulogu igra i to što većina Finaca cijeni privatan prostor i samoću

Dok mnoge države teško upravljaju drugim valom koronavirusa Finska je uspjela zaustaviti rast novozaraženih, potpomognuta činjenicom da Fincima fizičko distanciranje dolazi prirodno. 

Iako Finska ima dobar rezultat u borbi protiv virusa i radi svoje lokacije i gustoće naseljenosti, ulogu igra i to što većina Finaca cijeni privatan prostor i samoću.

„Zona privatnog prostora u Finskoj je možda malo šira nego u drugim europskim državama. Volimo zadržavati ljude na metar ili više od sebe, inače nam je nelagodno“, rekao je Mika Salminen, direktor finske javne agencije za zdravlje THL.

Finska je u nedjelju na razini dva tjedna imala 54,2 slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika. Europa prosječno ima 576, a najgore pogođen Luksemburg 1302,8 slučajeva na 100 tisuća ljudi, pokazuju podaci Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti. Hrvatska stoji na 802,5. 

Anketa Eurobarometra pokazala je da 73 posto Finaca smatra da su restriktivne mjere uvedene u prvom valu zaraze bile lako izdržljive, a njih 23 posto je naglasilo da su „čak i poboljšale“ njihov svakodnevni život. 

Mnogi Finci tada su više vremena provodili u prirodi ili u saunama u svojim vikendicama. 

„Volimo biti sami dok lutamo šumama ili plivamo u jezerima, pa su mnogi Finci uživali u tome što su se mogli maknuti iz gradova“, rekao je Kristian Wahlbeck, direktor Finskog udruženja za mentalno zdravlje (MIELI). 

Finska je u travnju imala najviši postotak onih koji su počeli raditi od kuće, njih gotovo 60 posto, pokazalo je istraživanje Eurofounda. 

Oko 2,5 milijuna od sveukupno 5,5 milijuna Finaca dobrovoljno je preuzelo vladinu aplikaciju za praćenje kontakata, što Salminenove kolege u drugim državama mogu samo sanjati. 

Nakon prvog vala broj zaraženih u Finskoj gotovo je pao na nulu u srpnju, ali vlada je ipak odlučila ostaviti na snazi neke od najstrožih restrikcija ulaska u državu, što joj je omogućilo da u drugi val uđe s malim brojem zaraženih. 

Najčitaniji članci