News

Komentari 112

'Ne za povratnike iz Hrvatske': Ploča razljutila veleposlanika

'Ne za povratnike iz Hrvatske': Ploča razljutila veleposlanika

Ploča s "Ne za povratnike iz Hrvatske" postavljena je ispred jednog ugostiteljskog objekta u Grazu. Veleposlanik Hrvatske reagirao je pismom glavnom uredniku dnevnog lista Österreich

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić uputio je pismo glavnom uredniku austrijskog dnevnog lista Österreich, Nikiju Fellneru, nakon objave članka kako je u jednom restoranu u Grazu postavljena ploča s natpisom: "Ne za povratnike iz Hrvatske", javlja Večernji list. 

- Znak sam stavio je brinem za svoje redovne goste - izjavio je ugostitelj Franz Erart za portal Österreich

Ipak, ploča je izazvala bijes i Hrvata i Austrijanaca. 

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Poštovani glavni uredniče, Temeljem velikog broja reakcija povodom objave Vašeg članka pod naslovom „Erster Wirt greift durch: Nicht für Kroatien-Rückkehrer“ (17.8.2020) želim Vas informirati kako su poruku gostioničara koji je natpisom „Ne za povratnike iz Hrvatske“ navodno želio zaštiti svoje stalne goste, mnogi čitatelji potpuno drukčije shvatili. Mnogi se osjećaju etiketiranim jer se povratak s godišnjeg iz Hrvatske automatski poistovjećuje sa zarazom, a izvor zaraze automatski se povezuje s Hrvatskom (kao da se negdje drugdje čovjek nije mogao zaraziti). Neki se osjećaju šikaniranim, neki ovakav stav smatraju čak rasističkim.

Treba se samo prisjetiti situacije u Tirolu kad se, bez obzira na mnoge slučajeve infekcije proizašle iz tog područja, ipak suosjećalo sa stanovništvom koje je čekalo kraj karantene, a među kojim su se našli i mnogi hrvatski državljani. Koronavirus, dakle, pogađa cijeli svijet i pojavljuje se u valovima, i to u različitim područjima i različitim zemljama.

Stoga bismo, upravo u kriznim vremenima poput ovih, trebali pokazati solidarnost, a ne isključivanjem i stvaranjem atmosfere straha dodatno pojačati patnju. Razumljivo je da je Hrvatska od trenutka Upozorenja za putovanja bila jače zastupljena u medijima. Isto tako se može razumjeti da su medijska izvješća kod nekih pojačala zabrinutost i strah od zaraze koronavirusom. Međutim, mjere za kojima je posegnuo spomenuti gostioničar, krajnje su zabrinjavajuće. Povrh svega ako ih se opravdava pozivajući se na lojalnost austrijskoj Vladi. Ovakvo ponašanje nikako ne štiti od zaraze. Upravo suprotno: Ono truje osjećaje svih onih koji su pogođeni trenutnom situacijom, a to su u prvom redu Austrijanci, ali i svi drugi turisti koji su odmor proveli u Hrvatskoj, a koji, uostalom, od ponedjeljka više ni ne mogu ući u zemlju bez testa. Zahvaljujemo Vam se što ste izvijestili o ovom slučaju te nam na taj način skrenuli pozornost na čitavu problematiku.

Najčitaniji članci