Obavijesti

News

Komentari 112

'Ne za povratnike iz Hrvatske': Ploča razljutila veleposlanika

'Ne za povratnike iz Hrvatske': Ploča razljutila veleposlanika

Ploča s "Ne za povratnike iz Hrvatske" postavljena je ispred jednog ugostiteljskog objekta u Grazu. Veleposlanik Hrvatske reagirao je pismom glavnom uredniku dnevnog lista Österreich

VIDEO

Hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić uputio je pismo glavnom uredniku austrijskog dnevnog lista Österreich, Nikiju Fellneru, nakon objave članka kako je u jednom restoranu u Grazu postavljena ploča s natpisom: "Ne za povratnike iz Hrvatske", javlja Večernji list. 

- Znak sam stavio je brinem za svoje redovne goste - izjavio je ugostitelj Franz Erart za portal Österreich

Ipak, ploča je izazvala bijes i Hrvata i Austrijanaca. 

Pismo prenosimo u cijelosti: 

Poštovani glavni uredniče, Temeljem velikog broja reakcija povodom objave Vašeg članka pod naslovom „Erster Wirt greift durch: Nicht für Kroatien-Rückkehrer“ (17.8.2020) želim Vas informirati kako su poruku gostioničara koji je natpisom „Ne za povratnike iz Hrvatske“ navodno želio zaštiti svoje stalne goste, mnogi čitatelji potpuno drukčije shvatili. Mnogi se osjećaju etiketiranim jer se povratak s godišnjeg iz Hrvatske automatski poistovjećuje sa zarazom, a izvor zaraze automatski se povezuje s Hrvatskom (kao da se negdje drugdje čovjek nije mogao zaraziti). Neki se osjećaju šikaniranim, neki ovakav stav smatraju čak rasističkim.

Ugostitelj u Austriji: 'Tko dolazi iz Hrvatske, kod mene neće ući'
Ugostitelj u Austriji: 'Tko dolazi iz Hrvatske, kod mene neće ući'

Treba se samo prisjetiti situacije u Tirolu kad se, bez obzira na mnoge slučajeve infekcije proizašle iz tog područja, ipak suosjećalo sa stanovništvom koje je čekalo kraj karantene, a među kojim su se našli i mnogi hrvatski državljani. Koronavirus, dakle, pogađa cijeli svijet i pojavljuje se u valovima, i to u različitim područjima i različitim zemljama.

Stoga bismo, upravo u kriznim vremenima poput ovih, trebali pokazati solidarnost, a ne isključivanjem i stvaranjem atmosfere straha dodatno pojačati patnju. Razumljivo je da je Hrvatska od trenutka Upozorenja za putovanja bila jače zastupljena u medijima. Isto tako se može razumjeti da su medijska izvješća kod nekih pojačala zabrinutost i strah od zaraze koronavirusom. Međutim, mjere za kojima je posegnuo spomenuti gostioničar, krajnje su zabrinjavajuće. Povrh svega ako ih se opravdava pozivajući se na lojalnost austrijskoj Vladi. Ovakvo ponašanje nikako ne štiti od zaraze. Upravo suprotno: Ono truje osjećaje svih onih koji su pogođeni trenutnom situacijom, a to su u prvom redu Austrijanci, ali i svi drugi turisti koji su odmor proveli u Hrvatskoj, a koji, uostalom, od ponedjeljka više ni ne mogu ući u zemlju bez testa. Zahvaljujemo Vam se što ste izvijestili o ovom slučaju te nam na taj način skrenuli pozornost na čitavu problematiku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.