Obavijesti

News

Komentari 10

Ne žele im raskinuti ugovor i skuplje naplaćuju razgovore

Ne žele im raskinuti ugovor i skuplje naplaćuju razgovore
1

Raskid ugovora jedan čitatelj tražio je 30. svibnja, a drugi 22. kolovoza. Rok je 21 dan, rekli su u T-Comu prvome, a 12 dana drugome. Računi i dalje stižu...

VIDEO

Činilo im se da ne želim isključiti liniju, rekli su mi službenici operatera kojem sam 30. svibnja podnio zahtjev za isključenje fiksne linije, požalio se čitatelj.

- Ponovno sam prigovorio, rekao da na toj adresi ne živim pet godina, ali oni i dalje šalju račune - priča.

Najavili su mu da je rok za isključenje 21 dan, no od zahtjeva su prošla četiri mjeseca, a računi i dalje stižu. Bračnom paru iz Like u T-Comu su rekli kako je rok za raskid ugovora 12 dana, no dva mjeseca nakon zahtjeva pozive koje nisu uspostavili plaćaju skuplje nego što su plaćali prije nego što su tražili raskid.

- Supruga je početkom kolovoza otišla do T-partnera u Otočcu i tražila trajno isključenje usluga. Rekli su joj da to može napraviti samo u T-centru, a najbliži su u Crikvenici i Rijeci. Nekoliko dana poslije u Gospiću smo otišli do T-partnera čija je djelatnica fotokopirala supruginu osobnu iskaznicu i uputila nas da nazovemo službu za korisnike nekoliko dana prije isteka ugovora 23. kolovoza kako bismo bili sigurni da je zahtjev zaprimljen - priča čitatelj. Tri dana poslije nazvali su ih iz T-coma i pitali žele li trajno isključiti usluge. Supruga je odgovorila da želi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sreća je trajala kratko

- Dan prije isteka ugovora nazvali smo službu za korisnike. Agentica je rekla da 23. kolovoza prestaje važiti ugovor. Dodala je da isključimo sve uređaje iz struje i da će tehničar doći po opremu. Misleći da smo se napokon riješili HT-a, uzeli smo novog operatera. Sreća je bila kratkoga vijeka jer je početkom rujna stigla uplatnica na 296 kuna - priča čitatelj.

U službi za korisnike su mu rekli kako je telefon imao šest međunarodnih poziva, a u odjelu za račune su objasnili da je do 23. kolovoza usluge plaćao po cijenama iz ugovora, a nakon tog datuma po redovnoj, što znači većoj cijeni.

Zvali i nudili povoljnije

- Na pitanje o trajnom isključenju rekli su da nema zahtjeva i ponovili da moramo platiti račun. Prije mjesec dana ponovili smo zahtjev za trajnim isključenjem usluga kod karlovačkog T-partnera. Sljedećih nekoliko dana zvali su nas agenti Hrvatskog telekoma i nudili usluge po puno povoljnijoj cijeni. Sve smo odbijali pa su konačno najavili da će trajno isključenje biti za 12 radnih dana. Kad je stigao taj dan, zvali smo ih te saznali da smo i dalje samo privremeno isključeni - govori u nevjerici naš čitatelj kojemu su objasnili kako je zahtjev dobro podnesen i obrađen, no sustav je povukao privremeno isključenje.

Četiri dana poslije teleoperaterov sustav je znao za privremeno isključenje paketa, a ne i za zahtjev za trajno isključenje usluga. Rok od 12 dana za isključenje protegao se tako na gotovo dva mjeseca.

U HAKOM-u objašnjavaju kako istekom ugovorne obveze ugovor ne prestaje. Prestaju obvezno trajanje ugovora i popusti koje je korisnik imao. Korisnik dobiva pravo da raskine ugovor bez plaćanja naknade za prijevremeni raskid. Ako korisnik zna kad želi raskinuti ugovor, može to dogovoriti s operaterom. To može biti i na dan kad prestaje ugovorna obveza, kažu u HAKOM-u.

1. Odmah šaljite prigovor

Korisnici koji su raskinuli ugovor, a i dalje im stižu računi, trebaju odmah uložiti pismeni prigovor operatoru da ispostavlja račune iako je usluga raskinuta. Tako operator mora provjeriti navode korisnika, a ne smije pokušati naplatiti iznos koji je osporavan, kažu u HAKOM-u.

2. Ako šute, pišite HAKOM-u

Ako telekomunikacijski operator sam ne ispravi pogrešku prilikom rješavanja žalbe, korisnik ima pravo pokrenuti spor pred HAKOM-om. U tom sporu će se utvrditi kad je trebalo raskinuti ugovor i kad je, i je li, doista raskinut. Odluka HAKOM-a je obvezujuća za teleoperatera.

3. Do odštete samo tužbom

Naknada štete može se potraživati u redovitom sudskom postupku privatnom tužbom za naknadu štete. Šteta se ne smije rješavati u postupku spora pred HAKOM-om. Ako je pokrenuta ovrha, na neosnovano rješenje treba uložiti prigovor i priložiti dokaz da su računi podmireni.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'
'JASAN STAV OKO SDSS-A'

VIDEO Domovinski pokret: 'Mi ćemo pregovarati sa svima, kao što se pregovara i u ratu...'

Domovinski pokret odbija prijedlog Mosta s kojim bi se stvorila velika koalicija koja bi srušila HDZ. 'To nije dobra ideja', rekao je Mario Radić