Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
62 komentara

'Ne želim darove za rođendan, dajte mi hranu za pse iz azila'

VELIKO SRCE: Darian Gulić (8) iz Rijeke za rođendan skuplja pseću hranu i daruje je napuštenim psima. Ove godine u skupljanju pomoglo mu je 23 djece

Foto: Privatni album
62 komentara

Volim šetati pse i sakupljati za njih, a prijatelji kažu da sam dobar radi toga. Oni ih ne šetaju, ali možda hoće u budućnosti, veselo nam kaže Darian Gulić (8), dječak koji se već treću godinu zaredom odriče svojih rođendanskih poklona.

- Umjesto darova, on svoje uzvanike zamoli da donesu hranu i potrepštine za pse iz azila Društvo za zaštitu životinja Rijeka. Ja sam mu predložila da umjesto poklona skupi hranu za pse i on se bez razmišljanja složio s tim - priča nam Darinova majka Nena Gulić.
Svaki rođendan može od roditelja zatražiti par poklona, a uzvanike će pozvati da pomognu u prikupljanju najpotrebitijih stvari za pse. Ove godine u skupljanju pomoglo mu je 23 djece.

Foto: Privatni album

Cilj je pomagati potrebitima

- Divan, plemenit ali i rijedak potez. Darian nije usrećio samo pse već i nas volontere - kaže nam oduševljeno Zdenka Jelovčan, predsjednica Društva za zaštitu životinja Rijeka.

Osim što daju azilu najpotrebnije stvari, motiviraju odrasle i djecu iz zajednice da više uče o pomaganju potrebitijima.

- Vidimo to kao priliku da roditelji razgovaraju s djecom zašto je važno pomagati, da dožive kako je to napuštenim životinjama, i da ih privučemo na volontiranje - kaže majka Gulić.

U azilu je preko sto pasa, a često im nedostaje kvalitetne hrane, sredstava protiv nametnika, ručnika i deka. U brizi pasa možete se pridružiti kad god želite, bez bilo kakvih obveza. Dok psići ne pronađu svoj novi dom, potrebni su volonteri koji će ih šetati, paziti i maziti.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

- Tako smo se i mi, s velikom ljubavlju prema psima, prije četiri godine pridružili akciji. Trebali smo pse prošetati, fotografirati i opisati svoje iskustvo - priča nam majka Gulić.

Jako voli svoju kujicu Nelly

Sreću koju pruža pomaganje psima, majka i sin Gulić odlučili su i proširiti. Nudili su privremeni smještaj za pse kojima je bilo najpotrebitije.

- Do tada, privremeno smo udomili sedam pasa, a onda nas je šarmirala Nelly, kujica koju smo jednostavno morali udomiti za stalno - prepričava nam majka.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Naime, kako žive u malom stanu, nisu bili za stalno udomljenje. Nešto više mjesta bilo bi onim mjesecima dok otac radi na terenu, pa bi to majka i sin iskoristili i privremeno udomili pse. No ovaj put, Nelly je trebala hitan smještaj jer je bila ostavljena slabašna na ledu u Lici. Iako je otac tada bio doma, svejedno su je prihvatili. Dolaskom u njihov dom, svi su se u nju zaljubili i postala je član obitelji.

- Jako volim Nelly jer se voli maziti - kaže Darian i dodaje da nije ljubomorna dok on šeta druge pse jer zna da im voli pomagati.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message