Obavijesti

News

Komentari 68

Nećak Željka Keruma uništio je skupi Ferrari, dilao drogu, a sad ga terete da je švercao oružje...

Nećak Željka Keruma uništio je skupi Ferrari, dilao drogu, a sad ga terete da je švercao oružje...

Josip Kerum se pred sudom našao i 2019. jer mu je u apartmanu na Čiovu pronađen arsenal oružja koji je uključivao 11 strojnica, puškomitraljeza i automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške...

VIDEO

Smatram se krivim za sve što mi se stavlja na teret i sve priznajem. Molim sud za razumijevanje jer mi je ovo prvi put da se susrećem s nečim ovakvim, ne pripadam tom svijetu. Drogu sam pristao prevesti za prijatelja koji je bio uz mene kad mi je bilo najteže, kad sam dotaknuo emotivno i depresivno dno nakon što mi se majka ubila. Bio mi je više od prijatelja, više od brata i jednostavno ga nisam mogao odbiti. On se bojao to učiniti jer je mislio da ga prati policija, a ja u tom trenutku nisam razmišljao o posljedicama. Sve to bio je veliki preokret u mojem životu i iskreno se kajem. 

POGLEDAJTE VIDEO: Željko Kerum nakon lokalnih izbora

Pokretanje videa...

Željko Kerum nakon izbora 04:03

Izjavio je to 2017. Josip Kerum, nećak bivšeg splitskog gradonačelnika Željka  Keruma kad ga je Općinsku kazneni sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na godinu dana zatvora jer je ga je te godine policija zatekla kako u Sesveta u prtljažniku Audija A6 splitskih registracija prevozi 15 kilograma marihuane. Josip je inače sin Željkova starijeg brata Jure. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Niti šest godina kasnije Josip Kerum se opet našao u optuženičkim klupama jer je danas USKOK izvijestio kako je nakon provedene istrage u kojoj su dokazi pribavljeni i putem međunarodne suradnje s Francuskom i Eurojustom, podigao optužnicu protiv sedmorice Hrvata (1981., 1993., 1992., 1991., 1993., 1985., 1990.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja. Šestooptuženi u slučaju je upravo Josip Kerum. 

Kerumov stan u Zadru opet ide na javnu dražbu. Kupac ponudio 2.18 milijuna kuna pa odustao
Kerumov stan u Zadru opet ide na javnu dražbu. Kupac ponudio 2.18 milijuna kuna pa odustao

No nisu to jedini krimeni Kerumovog nećaka. Tako je 2010., kad je imao 19 godina te kad mu je stric bio gradonačelnik Splita, na autocesti kod Šestanovca slupao skupocjeni Ferrari F430 Spider od čak 490 konjskih snaga. Policija mu je tad dala nekoliko prijava. Jedna je zbog prekoračenja brzine. Drugu je dobio jer mu je izmjereno 0,09 promila alkohola u krvi, a treću jer kao mladi vozač nije smio upravljati autom snažnijim od 100 konjskih snaga. 

-  Učinilo mi se kao da je nešto izletjelo pred automobil. Ne znam što je bilo, možda neka životinja. Jednostavno sam refleksno reagirao, okrenuo upravljač i tako izgubio kontrolu nad automobilom. Ni sam ne znam koje su mi se misli vrtjele po glavi dok sam se vrtio na cesti. Čim je automobil stao, izletio sam i počeo mahati, upozoravao ostale vozače da uspore, da se ne bi dogodilo veće zlo - izjavio je Josip Kerum tad za Večernji list, koji je tvrdio da je vozio 150 km/h.  

- Ne govorim to ja, nego brzinomjer koji se zaustavio na toj brojci u trenutku udara. Žao mi je što se sve ovo dogodilo, još sam u šoku, ne znam što bih kazao. Najvažnije je da sam dobro, da nitko od ostalih sudionika u prometu nije stradao. Cijela je obitelj uz mene, to mi jako mnogo znači. Svima je najvažnije da sam dobro, a automobil je, hvala Bogu, osiguran - dodao je Josip Kerum. 

Prije 11 godina snijeg je zameo Split. Prisjetimo se izjava seke i brace Kerum o Rivi, Etni i ledu
Prije 11 godina snijeg je zameo Split. Prisjetimo se izjava seke i brace Kerum o Rivi, Etni i ledu

Ferrari je, otkriveno je tad, Ferrari kupljen na braniteljsku povlasticu drugog gradonačelnikova nećaka Jakova Keruma, nekadašnjeg direktora prodajnog centra Joker.

Nadalje, Josip Kerumom se pred sudom našao i 2019. jer mu je u apartmanu na Čiovu pronađen arsenal oružja koji je uključivao 11 strojnica, puškomitraljeza i automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške 10 pištolja, dva revolvera. 

Uz to, imao je zračni i plinski pištolj, bajunet, 71 spremnik, tri prigušivača, sedam doboša, 34 uloška za streljivo, 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva, topnički projektil te dvije improvizirane eksplozivne naprave s mobitelima Samsung kao upaljačima. Među oružjem su i klasici poput strojnica Thompson M1 A1, Špagin PPSh-41, Heckler & Koch MP5 SD te pištolja Walther PPK.

Iako ga je sud u Splitu osudio na godinu dana zatvora, 2020. je sud u Bjelovaru prihvatio njegovu žalbu i osudio na uvjetnu kaznu s s rokom kušnje od tri godine. 

Josip Kerum je na suđenju priznao držanje oružja. Kazao je da mu je to hobi koji je naslijedio od pokojnog djeda partizana. Oružje Kerum nije vidio kao nešto što služi za nanošenje zla, već isključivo u kolekcionarskom smislu. Rekao je da je većina oružja iz 2. Svjetskog rata i da uopće nije upotrebljivo. Tvrdi da nikada ni iz jednog oružja nije ispalio ni metak. Pokajao i obećao da takvo što više neće ponoviti. Rekao je i kako je svjestan da se za ovakve stvari može završiti u zatvoru. 

Kerum o susretu s američkim rođakom: ‘Nismo se vidjeli 40 godina, skupa smo čuvali ovce'
Kerum o susretu s američkim rođakom: ‘Nismo se vidjeli 40 godina, skupa smo čuvali ovce'

No Kerumovu obranu kako većina arsenala potječe iz 2. Svjetskog rata demantirao je balistički i mehanoskopski nalaz Centra Ivan Vučetić. Utvrđeno je da je većina oružja ispravna, osim tri primjerka. Svjedok iz MUP-a istaknuo je kako je najopasnije oružje strojnica kalibra 9 milimetara, ekvivalent Uziju ili Škorpionu. Vrlo je ubojito, pogotovo ako se koristi uz prigušivač.

Na kraju je Sud u Bjelovaru donio uvjetnu kaznu zbog toga što nije nastupila nikakva šteta za društvenu zajednicu i jer se bavio skupljanjem oružja samo kao kolekcionar.  

Međutim, Josip Kerum će se opet naći pred sudom u gore navedenom slučaju jer se tereti za krijumčarenje oružja. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.