Obavijesti

News

Komentari 1

'Neće biti nagodbe s Googleom, istražujemo i druge kompanije'

'Neće biti nagodbe s Googleom, istražujemo i druge kompanije'
1

Mi ne sklapamo nagodbe kao Velika Britanija, mi postupamo u skladu sa zakonima, odgovorio je francuski ministar na pitanje je li moguća nagodba s tehnološkim divom

VIDEO

Francuska će se pobrinuti da multinacionalne kompanije koje posluju na njezinom teritoriju podmiruju svoje porezne obveze, poručio je ministar financija Michel Sapin, nagovijestivši moguće nove istrage nakon Googlea i McDonald'sa.

"Ići ćemo do kraja. Mogući su i novi slučajevi", kazao je Sapin u utorak u razgovoru za Reuters i tri europska lista, isključujući mogućnost nagodbe s Googleom nalik onoj koju su s američkim divom sklopile britanske porezne vlasti.

"Mi ne sklapamo nagodbe kao Velika Britanija, mi postupamo u skladu sa zakonima", odgovorio je francuski ministar na pitanje je li moguća nagodba s tehnološkim divom.

Google je u siječnju na temelju nagodbe s britanskim vlastima pristao platiti 130 milijuna funti (190 milijuna dolara) na ime poreznog duga, što je potaknulo val pritužbi oporbenih zastupnika i aktivističkih skupina da je iznos prenizak. 

U utorak je u Francuskoj nekoliko desetaka policajaca pretresalo Googleovo pariško sjedište u sklopu istrage na temelju sumnje o izbjegavanju poreznih obveza. Sličan pretres francuski su istražitelji 18. svibnja u sklopu odvojene istrage proveli i u francuskom sjedištu McDonald'sa.

Ministar financija podsjeća da se svibanjski pretresi nadovezuju na posao koji su porezne vlasti započele prije tri do četiri godine prijenosom poreznih podataka pravosudnim vlastima radi provjere o eventualnom kaznenom djelu.

Naglasio je da ne može govoriti o točnim iznosima zbog povjerljivosti poreznih podataka.

Izvor u njegovom ministarstvu kazao je u veljači da francuske porezne vlasti od Googlea na ime poreznog duga potražuju nekih 1,6 milijardi eura.

"Pregovora neće biti", naglasio je francuski ministar. Uvijek postoji mogućnost marginalnih prilagodbi "ali to nije logika koju slijedimo", dodao je.

Vlada u Parizu objavila je ovog tjedna da je prošle godine od samo pet multinacionalnih kompanija ubrala 3,3 milijarde eura na ime poreznog duga i pratećih kazni. "Ništa ne priječi velike grupe da nam pristupe i prijave porez", naglasio je francuski ministar.

Poslovni časopis L'Expansion izvijestio je prošlog mjeseca da su porezne vlasti dostavile francuskom ogranku McDonald'sa obavijest o poreznom dugu od 300 milijuna eura na ime dobiti za koju se smatra da je prebačena u Luksemburg i Švicarsku.

U izvješću se navodi da su porezne vlasti optužile američkog prehrambenog diva da koristi podružnicu za sjedištem u Luxembourgu McD Europe Franchising za prebacivanje zarade u zemlje s nižim poreznim davanjima tako što francuskoj podružnici naplaćuje previše za upotrebu brenda i ostale usluge.

Izvor u pravosuđu potvrdio je da se provodi istraga na temelju tih sumnji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.