Obavijesti

News

Komentari 40

'Neće Pero dugo izdržati u Irskoj, brzo će on doći nazad'

'Neće Pero dugo izdržati u Irskoj, brzo će on doći nazad'
1

Gradonačelnik skladištar: Petar Krmpotić vodio je Gospić. Sad će biti skladištar u Irskoj. Ljut je jer ga HDZ nije zaposlio na plaću od 10.000 kuna

VIDEO

Ma neće naš Pero dugo izdržati u Irskoj. Očekujemo mi njega brzo nazad. Pa nije se on naradio u životu, kaže nam jedan HDZ-ovac iz Gospića.

Nekadašnji gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić otišao je iznenada raditi u Irsku i to je vijest dana u Lici. Krmpotić nam se nije javljao da potvrdi informaciju Jutarnjeg lista da će raditi u skladištu za plaću od oko 2200 eura i živjeti u radničkom hostelu koji će plaćati 700 eura mjesečno. Ali iako se na prvi pogled čini da je Krmpotić čak i s HDZ-ovom iskaznicom morao trbuhom za kruhom, to i nije potpuna istina.

Bivši gradonačelnik Gospića otišao u Irsku raditi u skladište
Bivši gradonačelnik Gospića otišao u Irsku raditi u skladište

I HDZ-ovci i njihov bivši član i župan Darko Milinović kažu da su se za Krmpotića pobrinuli i čekalo ga je pristojno plaćeno mjesto u javnoj agenciji. Nije morao prolaziti nikakve natječaje i uobičajene procedure koji trebaju proći obični građani kada žele posao u državnoj, lokalnoj ili javnoj službi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Nisu točne konstatacije da sam ga ja ostavio na cjedilu. Želio sam osnažiti razvojnu agenciju, a on je bivši gradonačelnik i ima iskustvo u regionalnom razvoju. Trebao je prijeći u Liru, ali se nije pojavio na poslu iako je na to pristao i rekao mi da će prijeći na taj posao. Naknadno sam saznao da odlazi u Irsku – rekao nam je Milinović.

Ravnateljica Lire Martina Šuper nam je potvrdila da je trebao imati plaću od oko 7000 kuna i voditi odsjek za regionalni razvoj i strateško planiranje.

No, kako su nam ispričalo više sugovornika u Gospiću, izgleda da je Krmpotić htio bolje radno mjesto. On je vodio ured glavnog tajnika u Županiji kod Milinovića i imao je plaću od 12.000 kuna. Milinović je nakon nalaza revizije morao rezati troškove za zaposlene, pa je pospajao urede i Krmpotić je izgubio radno mjesto. Bivši gradonačelnik je htio u Županijsku upravu za ceste na plaću od barem 10.000 kuna i tražio je da mu to Milinović odobri, što je župan i učinio. Ali je Krmpotića odbilo upravno vijeće ŽUC-a koje kontrolira HDZ.

'Želim mu puno uspjeha u Irskoj'

- Oni su odlučili da nema potrebe za zapošljavanje. Za bilo kakav drugi komentar nemam ingerencije - rekao nam je direktor ŽUC-a Luka Matijević kada smo ga upitali o slučaju.

Kako su nam ispričali drugi sugovornici u neslužbenim razgovorima, Upravno vijeće nije znalo što bi s diplomiranim politologom kojem treba osigurati visoku plaću u tvrtki koja se bavi održavanjem cesta.

Marijan Kustić, predsjednik županijskog HDZ-a i Skupštine Ličko-senjske županije nam je objasnio da su oni na sjednici usvojili novu sistematizaciju s manje radnih mjesta kod župana, ali kaže da je uvjet bio “da nitko ne završi na cesti”.

- Tako je i Krmpotiću bilo ponuđeno radno mjesto u Liri koje je, koliko znam, prihvatio. Zašto nije došao na posao ne znam. Ali želim mu puno uspjeha u Irskoj - kaže Kustić.

O radnim navikama Krmpotića u Gospiću kruže ne baš pohvalne priče. Navodno je dok je radio  kao čelnik glavnog tajništva županije, na posao je dolazio s redovnim zakašnjenjima, kažu njegovi suradnici. Umjesto u sedam ujutro, bivši gradonačelnik je dolazio znatno kasnije, između 10 i 13 sati. Radno vrijeme mu je bilo do 15 sati. I dok je bio gradonačelnik Gospića, znao se po par dana ne pojaviti na poslu, kažu nam. Osim toga, pričaju nam da je često znao i posuđivati novac. Živio je u komfornom stanu, pa njegovi kolege baš i ne vjeruju da će mu odgovarati radni uvjeti u Irskoj u kojoj treba raditi puno radno vrijeme i skupo platiti smještaj.  Krmpotić ima i vijećnički mandat, a HDZ nije obavijestio da odlazi, pa će mu očito morati naći zamjenu.

- Siguran sam da je on otišao samo zato što ga nisu uhljebili na lagodno mjesto i visoku plaću u Županijsku upravu za ceste - otvoreno nam kaže jedan kolega koji je htio ostati anoniman.

Krmpotića smo probali dobiti na mobitel, poslali smo mu SMS i poruku na društvenim mrežama kako bi čuli njegovu stranu priče, ali nije nam odgovorio. Kolegama iz Jutarnjeg je dan ranije rekao da ne želi razgovarati o razlozima odlaska jer želi da se poštuje njegovo ustavno pravo na privatni život.

HDZ-ovcu sredili posao od 7000 kuna, a on otišao u Irsku
HDZ-ovcu sredili posao od 7000 kuna, a on otišao u Irsku

Ali Krmpotića je branio gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP). Upravo Starčević je smijenio Krmpotića prije dvije i pol godine pobijedivši na izborima u Gospiću. Starčević nam je rekao da su Krmpotićeve radne navike manje važne od drugog temeljnog problema.

- Država nam je u takvom stanju da nitko, pa čak ni visoki dužnosnici u njoj ne vide budućnost. Tragedija je da nam odlaze ljude i kritična masa koja koja bi mogla donijeti promjene. Državni odnos je maćehinski - kaže nam Starčević.

Na opasku da se ipak teško može reći se država prema Krmpotiću odnosi maćehinski, Starčević je pojasnio svoju tvrdnju.

- Krmpotić je počeo razmišljati svojom glavom i postao je neprijatelj onima s kojima je do jučer surađivao. Onoga trenutka kada nije htio prijeći u Milinovićevu stranku, on mu je dao nogu jer on je sustav. Oni žele poslušnike, stranačku stegu do suza i boli.  Ali to vrijeme ideologije prolazi. Žao mi je što ljudi poput Krmpotića napuštaju Hrvatsku jer mislim da u ovoj zemlji treba biti mjesta za njih i da stvore tu kritičnu masu. Mjesta za njih nema zbog nakaradnog sustava - objašnjava  Starčević.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!