News

Komentari 37

Necijepljeni smiju iz lockdowna za Božić i Novu godinu u Austriji

Necijepljeni smiju iz lockdowna za Božić i Novu godinu u Austriji

Trudnice i osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga isključene su iz zahtjeva za 2-G, a razlog iznimke potrebno je dokazati liječničkom potvrdom

Austrijancima je njihova vlada za Božić i Novu godinu poklonila mogućnost izlaska iz kuće. Stanka od lockdowna vrijedit će za sve, cijepljene, necijepljene i oporavljene od korona virusa. Međutim, to ne znači da završava lockdown za necijepljene. Oni smiju izaći iz kuće samo na manja slavlja između 24. i 26. prosinca kao i na doček Nove godine. Tada su za njih dopuštena okupljanja u malim grupama od najviše deset ljudi, ali samo uz predodžbu negativnog korona testa ne starijeg od 72 sata.

-  Necijepljeni i cijepljeni mogu skupa slaviti blagdane! Savjetuje se da tema ne bude cjepivo, neka izbjegnu pričati o tome. Poželjno je i da se svi svakodnevno testiraju prije okupljanja – savjetovao je virolog Norbert Nowotny.

Osobe koje već imaju važeći 2G certifikat moći će uživati u mnogobrojnijem društvu. To znači da će cijepljenim ili oporavljenim osobama biti dopušteno okupljanje od maksimalno 25 osoba.

Trudnice i osobe koje se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga isključene su iz zahtjeva za 2-G, a razlog iznimke potrebno je dokazati liječničkom potvrdom. Druga iznimka se odnosi na osobe školske dobi i djecu mlađu od 12 godina.

Kako će se stvari odvijati nakon toga, obzirom na novu omikron varijantu, nitko ne može predvidjeti. Ministar zdravlja Wolfgang Mückstein ne isključuje u siječnju novi lockdown za sve. Necijepljene osobe su još u izolaciji i tako će ostati i dalje uz spomenutu iznimku za Božić i Novu godinu. 

U posljednja 24 sata u Austriji je zabilježeno 2.899 novozaraženih i 52 smrtna slučaja. Od korona virusa u bolnicama se liječe 2.002 osobe. Na odjelima intenzivne njege nalazi se 516 pacijenata.

Najčitaniji članci