Obavijesti

News

Komentari 21

Nedostajat će 8000 radnika u turizmu: Za one kojima treba viza, dozvola čeka se 81 dan

Nedostajat će 8000 radnika u turizmu:  Za one kojima treba viza, dozvola čeka se 81 dan
1

Ove sezone ostalo nepopunjeno oko 7500 radnih mjesta, a nedostatak radnika osjećalo je čak 86,3 posto kompanija

VIDEO

Bez promjene regulatornog okruženja problem nedostatka radne snage, a onda i gubitaka za turizam i javne financije, sljedeće godine bit će još izraženiji. Da sektor to sam ne može riješiti pokazuje činjenica da je unatoč povećanju primanja od 27,3 posto u posljednje dvije godine, ove sezone ostalo nepopunjeno oko 7500 radnih mjesta, a nedostatak radnika osjećalo je čak 86,3 posto kompanija, glavni su to nalazi ankete provedene među 39 kompanija, članica Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koje zapošljavaju 44,9 posto svih zaposlenih u djelatnosti smještaja.

Anketu je provela Udruga poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske u suradnji s Hrvatskom udrugom turizma i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

- Turističke kompanije pod velikim su pritiskom zapošljavanja i stalnih i sezonskih zaposlenika, a bez promjena u regulatornom okruženju ne vide na koji bi način mogle popuniti sve potrebne pozicije za sljedeću sezonu. Nastavi li se ovaj trend, iduće se godine očekuje oko 8.000 nepopunjenih radnih mjesta, unatoč očekivanom dodatnom rastu izdataka za primanja zaposlenih. Nedostatak radne snage dovodi do velikih izgubljenih turističkih prihoda, ali i prihoda državnih i proračuna jedinica lokalne samouprave, no ugrožava i konkurentnost domaćeg turizma s obzirom na smanjenu kvalitetu usluge, što je u situaciji sve veće tržišne utakmice na Mediteranu opasno ugrožava održivost. U anketi je 36,8 posto kompanija izjavilo da je trpjelo izgubljene prihode zbog nedostatka radnika - navodi UPUHH.

Udruga poduzetnika u hotelijerstvu: Hitno su potrebne nove mjere

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Turistički sektor stoga apelira da se što prije krene s rješavanjem problema nedostatka radne snage kako bi situacija za turistički sektor bila što povoljnija od trenutne, prije samog početka predsezone. 

'Mediteran je najatraktivnije odredište na svijetu, ali potreban je pametni turizam'
'Mediteran je najatraktivnije odredište na svijetu, ali potreban je pametni turizam'

 - Iako je ovogodišnja sezona rekordna, što je omogućilo mnogo veći manevarski prostor Vladi za donošenje jesenskog paketa mjera za pomoć građanima i gospodarstvu, rezultati su mogli biti još bolji da je sektor imao dovoljno radne snage. Radna snaga je zaista limitirajući faktor za domaći turizam. Sljedeće godine turistički će rezultat biti još važniji za gospodarstvo, zbog čega apeliramo da odmah krenemo s razradom i donošenjem mjera koje bi omogućile da iskoristimo puni radni potencijal u turizmu. Prije svega, ključno je učiniti sve da se zaposle raspoloživi domaći radnici i značajno unaprijedi procedura za uvoz radne snage, posebno onih radnika koji su u Hrvatskoj već radili sezonski i koji su već jednom prošli kroz cijelu proceduru. Ove je godine već napravljen  pozitivan pomak u digitalizaciji procesa, no nužno je daljnje olakšavanje i ubrzanje svih procedura. Pozdravljamo najavljene promjene u ubrzanju i pojednostavljenu procesa izdavanja radnih dozvola za radnike iz trećih zemalja, a koji su već radili u Hrvatskoj. Ove smo godine na primjeru rasta udjela studenata u radnoj snazi nakon poreznog olakšanja vidjeli kako su promjene moguće i kako se mogu brzo realizirati, kad postoji volja svih uključenih strana - izjavio je Bernard Zenzerović, direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske. 

Dubrovnik: Caffe bar Cele za vrijeme sezone jedan je od najpopularnijih lokala u gradu

'Gubimo stalne sezonce, moramo zapošljavati one s manje radnog iskustva'

Prema rezultatima ankete, tijekom 2022. bilo je angažirano ukupno 22,7 posto više djelatnika u sektoru u odnosu na 2021. godinu, te 25,1 posto više sezonskih djelatnika. Posljedica tako velikih potreba za radnom snagom i nedostatka raspoloživih radnika na tržištu je veliki porast radnika koji po prvi put dolaze raditi u određenu kompaniju, s ili bez iskustva rada u turizmu, te radnika iz dalekih trećih zemalja, za koje su hotelske kompanije trebale angažirati dodatan napor u edukaciji i pripremi za rad. 

Udio učenika i studenata u ukupnoj radnoj snazi u 2019. godini je primjerice iznosio 14,2 posto, a u ove godine 21,8 posto, dok je udio djelatnika koji su po prvi puta radili u nekoj od kompanija porastao od 43,9 posto u 2019. godini na 51,1 posto ove godine. Kada je u pitanju strana radna snaga, zabilježen je veliki rast sezonaca iz trećih zemalja, a njihov udio je porastao sa 9,5 posto u 2019. godini na 25,4 posto. Kod zapošljavanja stranih radnika, unatoč unaprjeđenju procesa od strane Ministarstva unutarnjih poslova, kompanije se i dalje suočavaju s izazovima - kao najsporiji dio procesa u anketi su istaknuli sigurnosne provjere (44%), na drugom mjestu proces izdavanja dozvola (30,2%), a zatim slijede dobivanje OIB-a i prijava radnika (14%) te predaja i unos zahtjeva kod MUP-a (11,6%). Prosječno trajanje cjelokupnog procesa ishodovanja radne dozvole trajalo je 38 dana, odnosno u slučajevima gdje se potrebna viza čak 81 dan.

Ovo je najtužnija rivijera na hrvatskoj obali. U jednoj maloj općini propali su milijuni eura...
Ovo je najtužnija rivijera na hrvatskoj obali. U jednoj maloj općini propali su milijuni eura...

Kao loš trend hotelijeri navode pad udjela stalnih sezonaca u ukupnoj radnoj snazi. Stalnih sezonaca je ove sezone bilo angažirano 10,3 posto od ukupnog broja radnika, što znači da je od 2019. godine zabilježen relativni pad angažmana stalnih sezonaca od čak 48%. 

Najavljuju trend rasta plaća u turizmu

Stalni sezonci koji rade 6 mjeseci, idućih 6 primaju novčanu pomoć od države. Poslodavac pak snosi 100% troška produženog mirovinskog osiguranja za prva 3 mjeseca, a sljedeće razdoblje u najdužem trajanju od 3 mjeseca 50% troška produženog mirovinskog osiguranja. 

HTZ objavio: Ova turistička godina iznimno je uspješna...
HTZ objavio: Ova turistička godina iznimno je uspješna...

- Novčana pomoć isplaćuje se za najviše 6 mjeseci produženog mirovinskog osiguranja u iznosu koji se utvrđuje na temelju izračuna novčane naknade za vrijeme nezaposlenosti (novčana pomoć za prvih 90 dana korištenja iznosi 60%, a za preostalo vrijeme korištenja 30% od utvrđene osnovice, a najviše u visini 70%, a za preostalo vrijeme korištenja 35% iznosa prosječne neto plaće isplaćene po zaposlenome u pravnim osobama RH u prethodnoj godini. Prosječna neto plaća isplaćena po zaposlenome u pravnim osobama RH za 2021. godinu iznosila je 7.115,00 kn (u razdoblju od 01. siječnja 2021. do 30. studenog 2021. godine). Zdravstveno osiguranje imaju po osnovi kao što ostvaruju nezaposlene osobe. Ako je osoba radila najmanje tri cijela kalendarska mjeseca osnovicu za utvrđivanje visine novčane pomoći čini prosjek bruto plaće ostvaren u tromjesečnom razdoblju koje je prethodilo prestanku radnog odnosa. Ako je osoba radila kraće od tri cijela kalendarska mjeseca osnovicu za utvrđivanje visine novčane pomoći utvrđuje se u visini minimalne plaće, ovisno o postotku vremena provedenom na radu. Broj osoba koji koristi mjeru HZZ-a stalni sezonac je 4.366 osoba u 2021. godini, a u 2020. godini stalni sezonac je koristilo 6.264 osoba. U 2021. je to pad od 30% - kažu u UPUHH-u.

Anketa koju su proveli pokazala je da su kompanije u turizmu nastavile s trendom rasta primanja zaposlenih. Čak 96,3 posto anketiranih prijavilo je rast troškova po zaposleniku ove godine, a njih 97,68 posto planira povećanje plaća i sljedeće godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...