Obavijesti

News

Komentari 96

Neimaština: Umjesto u stanu žive u kavezu od 1,5 'kvadrata'

Neimaština: Umjesto u stanu žive u kavezu od 1,5 'kvadrata'
3

Cijena kaveza je oko 167 dolara na mjesec, što je oko 960 kn. Kavezi su 'natrpani' u veće stanove u radničkoj četvrti Zapadni Kowloon i dom su za čak 100.000 ljudi

VIDEO

Hong Kong je u svijetu poznat kao grad bogatstva no postoji tamna strana koje su rijetki svjesni. Naime, najsiromašniji stanovnici ne mogu si priuštiti niti najjeftinije stanove te su prisiljeni živjeti u pravim kavezima. Kao da situacija nije dovoljno tragična, i za kaveze koji su jedva veličine 1,5 kvadratnog metra, moraju plaćati najam. Cijena kaveza je oko 167 američkih dolara na mjesec, što je oko 960 kuna. Kavezi su smješteni u veće stanove u radničkoj četvrti Zapadni Kowloon i dom su za čak 100.000 ljudi. U svakom od stanova postoje tek dva zahoda koji stanovnici dijele s ostalima, od kojih su većina stariji muškarci. Kuhinje nema, osim male sobe u kojoj je samo sudoper. Odjeću peru u kantama, a umjesto na madracima spavaju na tankim podlogama poput linoleuma ili prostirki od bambusa. 

'Ne želim socijalni stan jer ću napustiti prijatelje'

Leung Cho-yin (67) je jedan od stanovnika. 

- Toliko sam već potrošen da sam navikao na ovo. Ništa ne mogu učiniti, moram živjeti ovdje. Moram preživjeti - ispričao je Leung, koji je radio kao mesar prije nego je ostao bez prsta. Obitelji nema, a za socijalni smještaj se ne želi prijavljivati jer bi, kaže, morao napustiti svoje 'susjede' i prijatelje s kojima dijeli sudbinu. Očekuje da će ostatak života provesti u kavezu. 

Na listi čekanja i do četiri godine 

Lee Tat-fong (63), koja u kavezu živi s dvoje unuka, za socijalni smještaj se ipak prijavila. No, statistike pokazuju da najsiromašniji na takav smještaj čekaju i do četiri godine. Unatoč bolesti i siromaštvu, preuzela je brigu o unucima nakon što je njihov otac jednostavno nestao. Njihova majka nije dobila dopuštenje vlasti da iz središnje Kine dođe u Hong Kong kako bi bila s djecom. Dane provode u kavezu od 4,5 kvadratna metra, koji se nalazi u sklopu stana u kojemu je još šest kaveza. 

- Prostora je premalo. Jedva možemo disati. Iscrpljujuće je, a nekad sam toliko ljuta da samo plačem, ali to nitko ne vidi - kaže Lee. 

Cijene nekretnina u Hong Kongu udvostručile su se od 2008. godine, kao i najmovi. Stanje je ipak malo bolje od kada je na mjesto šefa administracije Hong Konga sjeo Leung Chun-ying, no stanovnici kaveza imaju vrlo malo povjerenja u poboljšanje svoje situacije, piše Oddity Central.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u