Obavijesti

News

Komentari 259

'Neka dođu u vrtić i vide što sve roditelji moraju donositi'

Pozvala bih pročelnika Lovrića da svrati u vrtić na Trešnjevci u koji ide moje dijete. Htjela bih da vidi ima li tamo gladnih i što mi roditelji sve moramo donositi, rekla je čitateljica

VIDEO

Pozvala bih zagrebačkog pročelnika Lovrića da svrati u vrtić na Trešnjevci u koji ide moje dijete. Htjela bih da vidi ima li tamo gladnih i što mi roditelji sve moramo donositi, rekla je čitateljica (38) koja je željela ostati anonimna.

Ima sina u dobi od pet godina. Tvrdi da joj se mališan već dulje žali kako mu je porcija hrane koju dobiva za ručak u vrtiću nedovoljna te da mu tete uvijek daju još ako ima. Međutim, nema uvijek.

- Jako me je razljutilo kad sam jučer pročitala da Grad negira da je u vrtićima stanje loše. Nisu čak u pitanju samo određeni vrtići, nego svi. Radim u ugostiteljstvu i danas smo dugo raspravljali o toj temi. Svi imamo djecu u različitim vrtićima i svi moramo nositi sanitetski materijal. To je opće poznata stvar, a gospoda u Gradu bi barem mogli smoći hrabrosti te priznati da znaju za tu činjenicu i da problem postoji - ogorčena je čitateljica.

Dodala je kako u vrtiću na Trešnjevci u hodnicima zna vidjeti žohare.

- Neka ne govore da je hrane dovoljno. Možda je nekima i dovoljno, ali nije u tome stvar. Nekad je voće, primjerice, stajalo u košarama te su se djeca njime mogla poslužiti kad god su htjela i mogla su uzeti koliko žele. Danas više toga nema. S našom se čitateljicom slaže i Davor Brnardić, šef zagrebačkog SDP-a. Potvrdio je da je Grad Zagreb u posljednjih šest godina potrošio 60 milijardi kuna.

- Novac se suludo i pijano troši na projekte od kojih samo neki imaju koristi. Nisu svi vrtići u istom stanju, no ako se nema za čaše i ubruse, pitanje je gdje je nestao silan novac koji građani uplaćuju u gradsku blagajnu. Tko ga je maznuo - pita se SDP-ovac.

Sa stanjem i problemima zagrebačkih vrtića upoznata je i Mirela Blažanović, članica Etičkog povjerenstva udruge Roda.

- Teško mi je povjerovati da u Gradu ne znaju za ovaj problem u vrtićima. Znaju i na njima je da osiguraju vrtićima sav materijal koji im je potreban za djecu. Odgojiteljice se stvarno snalaze na sve moguće načine i bez adekvatnog pribora za rad i s malo igračaka. One ih same izrađuju od otpadaka i svega što im se nađe pri ruci. Istina je da se tako puno bolje razvija dječja mašta od gotovih, kupovnih igračaka. Da, one su čarobnice i neka ih se zato adekvatno plati - rekla je Blažanović.     

Ravnateljica jednog većeg zagrebačkog vrtića, koji pohađa 300 mališana, a koja je željela ostati anonimna, otkrila je i čega se tete boje, odnosno zašto traže roditelje da nose potrepštine, a ne obraćaju se nadležnim institucijama.

- Zbog straha od otkaza - rekla je ravnateljica upozoravajući nas da je u njezinu vrtiću dvoje pedagoga dobilo iz tog razloga otkaz.

Gradski ured za kulturu nakon smanjenja budžeta vrtićima s 13 na devet kuna dnevno tvrdi da se ništa nije promijenilo, štiteći tako Bandićevu populističku mjeru o imovinskim razredima u vrtićima. Slučajno ili ne, mjera je donesena prije prošlih izbora za gradonačelnika. I usrećila je mnoge roditelje. Zbog toga ih se većina i ne buni, ali to nipošto ne znači da u vrtićima ne postoji problem.

- Bandić je mnogim roditeljima dopustio da vrtić plaćaju sukladno svojem imovinskom cenzusu. Od 150 do 600 kuna mjesečno. Roditeljima se uglavnom isplati platiti mjesečnu ratu manje te tijekom mjeseca donijeti još i higijenskog pribora za 50 kuna. To je u svakom slučaju manje nego da plaćaju mjesečno 600 kuna - potvrdila je ravnateljica, čiji su podaci poznati redakciji.

Davor Bernardić na kraju je podsjetio da se svi ovi problemi događaju u najbogatijem gradu.

- Žalosno je da jedan Zagreb, čiji stanovnici iz svojih plaća plaćaju najskuplji porez, prirez i najveće režije, novac razbacuje za kupovinu glasova u Hrvatskoj. Istodobno, roditelji u vrtiće nose osnovne potrepštine - kaže Bernardić.     

Papir se nosi i u ostatku Hrvatske

Divna Radola, koja je već punih 25 godina ravnateljica porečkog vrtića Radost, otkrila je da kod njih ničega ne nedostaje te da je tako svuda po Istri.

- Kod nas djeca po standardu ne smiju biti dulje od deset sati. Za to vrijeme imaju četiri obroka. Doručak, potom voće, ručak i popodnevna užina. Ako bilo koje dijete pita još hrane, neupitno je da svako dijete dobije još - rekla je Radola. U Karlovcu se vrtić plaća od 460 do 680 kuna mjesečno. Jednom godišnje plaća se i likovni pribor u iznosu od 50 kuna, dok je za veću djecu 100 kuna. Uz to, roditelji su dužni svaki mjesec u vrtić donositi higijenski pribor u dogovoru s tetama, papirnate ručnike i maramice, salvete i vlažne maramice. U Zadru roditelji nose papirnate ručnike i vlažne maramice. Inače zadarski su vrtići s cijenom od 700 kuna mjesečno  jedni od najskupljih u zemlji. U državnim vrtićima u Splitu i Solinu su različita pravila. Pedagoginja u vrtiću Cvrčak, Josipa Vukšić, navodi kako djeca jasličke dobi trebaju donijeti pelene, kremu, vlažne maramice i papirnate maramice, dok se za djecu jasličke dobi koja su u fazi odvikavanja od pelena preporučuje donijeti i vlažni toaletni papir. U sustavu dječjih vrtića Marjan roditelji za vrtićku djecu ne trebaju donijeti ništa jer tamo imaju sve.     

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.