Obavijesti

News

Komentari 282

'Neke žene su plakale, drhtale, a neke se umalo onesvijestile'

'Neke žene su plakale, drhtale, a neke se umalo onesvijestile'
1

Austrijski mediji navode da Braco putuje samo po pozivu, odnosno prihvaća ona mjesta na kojima zna da će se okupiti puno ljudi. Ima seanse diljem svijeta - od Rusije i SAD-a pa sve do Australije

U Vösendorfu kraj Beča uglavnom su se okupile 50-godišnje žene iz Austrije, Hrvatske, Poljske... Neke su plakale, drhtale, a neke se umalo onesvijestile, prenijeli su austrijski mediji nakon Bracina posjeta.

Naime, najpoznatiji hrvatski iscjelitelj, Josip Grbavac - Braco sa Srebrnjaka, protekli je vikend posjetio Beč i u jednom danu zaradio čak 7000 eura stojeći na pozornici i gledajući u publiku. Točnije, stajao je pred njima ukupno 3 minute i 47 sekundi, potom je sišao s pozornice i napustio dvoranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

- O čemu je u tim trenucima razmišljao, nitko ne zna - sarkastični su tamošnji mediji. Zna li ipak nešto više o cijelom tom fenomenu, pitali smo našeg najpoznatijeg poznavatelja alternativne medicine, Draga Plečka, koji Bracu i osobno poznaje.

U Beču je zaradio 7000 eura za jedan dan, a samo gleda ljude?!
U Beču je zaradio 7000 eura za jedan dan, a samo gleda ljude?!

Ne postoji objašnjenje

- Dugo sam ga proučavao. Radi se o nespecifičnom placebo efektu. On ima oblik karizme koji se ne može ni mjeriti ni dokazati znanstvenom metodom. Znači, ništa fizikalno mjerljivo. Nema ni pravog racionalnog objašnjenja. Ispitivao sam i ljude koji su bili na njegovim seansama. Neki su se osjećali puno bolje, primjerice tvrdili su da ih je prošla depresija, a jedan je čovjek Braci doveo sina s epilepsijom i rekao mi da mu nakon seanse sin nije imao epilepsiju osam mjeseci. Naravno, ne može se dokazati bi li dječaku bilo bolje i da nije bio kod Brace. Neki drugi ljudi su rekli da im je seansa bila čista glupost. Mislim da je dobro da ga ovi što misle da im je bolje i dalje posjećuju. On ne radi ništa loše. Nikom ništa ne sugerira niti ima bilo kakvu ideologiju. A ako je ljudima unatoč tome bolje, zašto da ne odu k njemu - rekao je Plečko.

Austrijski mediji navode da Braco putuje samo po pozivu, odnosno prihvaća ona mjesta na kojima zna da će se okupiti puno ljudi. Ima seanse diljem svijeta - od Rusije i SAD-a pa sve do Australije. Dan kad je njegov pogled emitiran na videozidovima u New Yorku navodno je ušao u povijest kao dan u kojem nije registriran ni jedan zločin, piše Der Standard.

Pokretanje videa ...

Cijena ulaznice za događaj kraj Beča bila je 10 eura, a ukupno ih je za sedam seansi prodano 711. Braco je za jedan dan tako zaradio 7110 eura. Osim toga, mnogi su kupovali i njegove knjige, DVD-e i nakit.

Uredno plaća porez

Plečko je otkrio i da je Braco po struci ekonomist, ali da se nikad strukom nije bavio. Za svojega prijatelja tvrdi i da uredno plaća porez. Josip Grbavac je bio učenik znamenitog zagrebačkog osobenjaka i karizmatika Ivice Prokića, koji je budućnost gledao iz golemog ogledala, a “liječio” je i posebnom glogovom vodom. Navodno je Prokić uveo Bracu u posao kako bi “šutio i gledao”, a kad je Prokić preminuo, to je i počeo raditi.