Obavijesti

News

Komentari 204

Sporazum o cijeni potpisao je dio mljekara, neki ne odustaju

Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, potvrdio je kako je dio mljekara potpisao sporazum. Dodao je kako su ostali uzeli "pauzu" da se konzultiraju sa članstvom

VIDEO

Dio mljekara je u četvrtak kasno navečer postigao dogovor s otkupljivačima te su potpisali sporazum. Dogovorili su otkupnu cijenu od 2,43 kune za litru mlijeka, prema prosjeku modela EU-5, tj. država iz kojih se u Hrvatsku uvozi mlijeko. Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, potvrdio je kako je dio mljekara potpisao sporazum. 

- Večeras smo postigli Sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka koji će se određivati na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u EU, odnosno na temelju prosjeka 5 zemalja i to Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije i Rumunjske. Sporazum vrijedi za iduća tri mjeseca, do 31. svibnja 2012. godine, i za to razdoblje je otkupna cijena svježeg sirovog mlijeka 2,43 kn - rekao je u četvrtak navečer ministar Jakovina nakon potpisivanja sporazuma.

Dodao je kako su ostali uzeli "pauzu" da se konzultiraju sa svojim članstvom. Jakovina se nada kako će i ostali mljekari potpisati sporazum u idućih nekoliko dana.

Mladen Šolčić je kao predstavnik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka gostovao u Dnevniku 3 HTV-a te je kazao da oni nisu potpisali sporazum. Istaknuo je kako namješteni sporazum ne žele potpisati te da ne odustaju od cijene 2,71 kunu za litru mlijeka, plus još 42 lipe pomoći države. Naglasio je kako će se daljnji razvoj situacije znati tijekom petka.

Blokirane prometnice kod Bjelovara

Za samo 20 minuta, od 15 do 15.20 sati mljekari su traktorima blokirali državne prometnice  na sedam mjesta na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U Bjelovaru, kod Sirele u V. Sredicama. Gotovo istovremeno su blokirane i prometnice u mjestima Veliki Grđevac, Daruvar, Rača, Severin, Berek, Rovišće i Garešnica. Policija vozila preusmjerava na okolne ceste. 

Mljekari već deset dana prosvjeduju

Mljekari su u četvrtak nastavili pregovore oko cijene mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede. Prosvjeduju na cestama traju već 10. dan. 

Sastanak Savjeta za praćenje stanja u preradi i proizvodnji mlijeka u Ministarstvu poljoprivrede koji je počeo u srijedu u 11 sati završio je nešto prije 22 sata. Mljekari su tražili da ih prime i klubovi zastupnika, na što je pristala Jadranka Kosor te ih je primila u 13.30 sati. 

Nakon neuspješnog maratonskog sastanka u srijedu, interventna policija se uputila prema Slavonskoj aveniji u Zagrebu gdje je pokušala otjerati mljekare koji su pristali odblokirati samo jednu stranu avenije. Interventni policajci su nakon bezuspješnog nagovaranja pribjegli uhićenjima te priveli ukupno 29 mljekara koji su blokirali jednu od najprometnijih zagrebačkih prometnica. Tijekom privođenja nisu pružali otpor. Policija je ih je pustila u četvrtak ujutro. Jednog su zadržali na triježnjenju, jer je imao 1,91 promila alkohola u krvi. Mljekari su demantirali da je jedan od njih bio pijan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 204
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu