Obavijesti

News

Komentari 14

'Neki političari izjavama potiču na nasilje. Ako ne prestanu, na sebe preuzimaju odgovornost'

'Neki političari izjavama potiču na nasilje. Ako ne prestanu, na sebe preuzimaju odgovornost'
3

HDZ-ovci zastupnici pozvali su sve političke stranke da se ograde i osude zločin koji se dogodio na Markovu trgu i da smire tenzije u društvu. Bačić je prozvao Penavu zbog izjava naglasivši kako dolijeva ulje na vatru

VIDEO

Pozivamo na razum i ograđivanje od događaja koji su se dogodili početkom tjedna na Markovu trgu. Ocjenjujemo kako oporbene stranke na određeni način relativiziraju zločin koji se dogodio. Neograđivanjem od govora mržnje kojem svjedočimo u javnom prostoru i na društvenim mrežama, a relativizacijom tog događaja, ne samo da političke stranke taj događaj ne osuđuju nego ga gotovo i odobravaju pa određenim izjavama gotovo i potiču kako bi došlo do eskalacije sukoba i ovakvih događaja u društvu, poručio je HDZ-ov Branko Bačić posebno prozvavši Domovinski pokret i njegove zastupnike zbog izjava koje daju ovih dana nakon pucnjave na zgradu Vlade i policajce na Markovu trgu. 

'Penava dolijeva ulje na vatru, Vidović Krišto se prometnula u ikonu krajnje desnice'

- Kada Penava kaže da građani gotovo imaju pravo držati oružje kod kuće zbog nezadovoljstva stanjem u društvu i kako to predstavlja izraz mladenačkog bunta, to je izjava koja u svakom slučaju predstavlja dolijevanje ulja na vatru. A prije mjesec dana, kada je pronađeno isto tako nezakonito oružje kod nekog drugog građanina, to je predstavljao terorizmom - istaknuo je još Bačić dodavši kako je tada, takvu izjavu Ivana Penave, lider Domovinskog pokreta kroz čiji Klub Penava u Saboru djeluje, Miroslav Škoro, ocijenio figurativnom.

- Na taj način Domovinski pokret se promovira u stranku krajnje desnice, a Karolina Vidović Krišto se izjavama da ni tenkovi ne mogu spasiti Markov trg od eventualnog bunta građana prometnula u ikonu krajnje desnice - rekao je i pozvao sve političke stranke na smirivanje tenzija u društvu. 

 - Ne može se dozvoliti da zbog pojedinačnog nezadovoljstva građani preuzimaju stvar u svoje ruke. Treba prepustiti institucijama da odrede sve okolnosti, kao i da li se radi o izoliranom slučaju ili, kao što je rekao predsjednik Vlade, postoje elementi terorističkog čina - poručio je HDZ-ov saborski zastupnik. 

Ponovno je pozvao sve političke stranke da se jasno ograde i osude takva djelovanja. U suprotnom, istaknuo je, preuzimaju odgovornost na sebe.

- Pojedinac ili stranke preuzimaju revolucionarno pravo da prokazuju legalno izabranu vlast nelegalnom i neustavnom. Krajnje je vrijeme da se takvim strankama kaže da s time moraju prestati jer ukoliko ne prestanu i nastave s ovakvim govorom preuzimaju na sebe odgovornost za eventualna nova slična nemila događanja - rezolutan je Bačić.

I Ante Deur je pozvao sve političare i javnost da osvijeste kako je čin na Markovu trgu izuzetno opasan čin. 

- Moramo svi biti svjesni što se moglo iz toga izroditi i kakvo se još veće zlo moglo dogoditi. Ne smijemo sagledavati ovo činjenicom o nekakvim tenkovima jer su to opasne rečenice. Imamo institucije, povjerenje u njih, mi ne znamo što je ovog mladića nagnalo na ovakav opasan čin i svi zajedno budimo duboko u svijesti da su to činjenice koje su vrlo opasne - poručio je i apelirao na sve koji imaju oružje da ga i vrate. 

- Ovo je ozbiljna situacija da bi se poigravali aktivizma u politici s ovakvim činom koji se desio. Imamo policajca koji je ranjen. Ja razumijem da je narod bio u Domovinskom ratu, bez oružja i da se '90-ih godina našao u teškoj situaciji, ali danas imamo svoju državu i izbore kad smo svi na trkalištu.  Danas je HDZ pobjednik izbora, sastavio je Vladu i dopustimo da na kvalitetan način tu vlast konzumiramo - istaknuo je. 

Krunoslav Katičić naglasio je kako su Domovinski pokret i Most na nedavnim izborima ostvarili zajedno znatno manji rezultat nego HDZ sam.

- Ovakve teme i ovakav teroristički čin koji se dogodio samo dodatno radikaliziraju društvo. Parlamentarni pobjednik koji je formirao Vladu i koji radi svoj posao neće dopustiti da saborska manjina, koja je u Sabor ušla s puno manjim izbornim rezultatom, kroji sudbinu i nameće teme za društvo - poručio je.

Na pitanje odgovornosti HDZ-a zbog atmosfere u društvu, Bačić upire prst i u krajnju ljevicu

Novinari su ih upitali u kojoj mjeri misle da je i HDZ doprinio ovakvoj atmosferi u društvu svojim činjenjem ili nečinjenjem podsjetivši na podizanje šatora od strane branitelja, u kojem je bio i Deur, potom i na prijetnje plinskim bocama, na činjenicu da Andrej Plenković tada nije osudio nasilne i ekstremne činove, gostovanja HDZ-ovaca u emisiji Bujica koja širi mržnju, ali i na Ivana Penavu kojeg HDZ nije izbacio iz stranke... Bačić je okrenuo pilu naopako pa uperio prst na drugu stranu, u krajnju ljevicu zbog Zvijezde petokrake. 

- Vi to svodite samo na desni i krajnje desni politički spektar. A za ovakvu situaciju koja se događa u Hrvatskoj možemo i trebamo promatrati što radi krajnja ljevica. Ja nisam vidio da je ovako žestoko osuđeno postavljanje Zvijezde petokrake u Rijeci, premda to izaziva oprečna stajališta velikog dijela društva - rekao je naglasivši kako se i HDZ transformira. 

- HDZ je na svojim unutarstranačkim izborima odredio smjer u kojem želi ići i kako vidi Hrvatsku, u kojoj trebamo zajedništvo svih građana. HDZ je, otkako je došao Andrej Plenković, u procesu transformacije. On je došao da transformira HDZ, a samim time i Hrvatsku, ali to je jedan proces koji se ne može završiti preko noći, koji ni sad nije završen. Pred nama je još jako puno obaveza i od toga mi u HDZ-u ne bježimo - rekao je pa opet okrenuo na krajnje lijevi politički spektar.

- Ali isto tako, onaj krajnje lijevi politički spektar često puta nepromišljeno, ne vodeći računa o cjelokupnosti interesa društva i države, po tom postupa na jednak način kao i krajnja desnica. Hrvatska nam treba biti ispred naših partikularnih interesa, a ovaj strašan i tragičan događaj pokušava se, neću reći lešinariti, ali iskoristiti za vlastiti politički probitak. Mi u HDZ-u to ne dozvoljavamo. I mi ćemo to odagnati na sve moguće načine kako bismo gradili Hrvatsku onakvu kakvu smo promovirali na izborima - rekao je. 

Deur, samo par minuta nakon pozivanja na smirivanje tenzija, govoreći o prosvjedu branitelja ukazao je na postupanje interventne policije koja je "ušla u Markovu crkvu u kojoj su bili stopostotni invalidi sa suprugama."

- Nitko ne opravdava čin plinskih boca, ali isto tako moramo komentirati interventnu policiju, koja je ušla u crkvu na ljude koji su svoj život dali za ovo gdje mi zajedno stojimo - rekao je dodavši kako su branitelji uvijek pozivali na dijalog.  

- To je nešto što je najbitnije. Domovinski rat je najveća vrijednost ove zemlje i sigurno u procesu tadašnje vlasti, invalida Domovinskog rata i ministra branitelja nije došlo do tog dijaloga. Došli su prosvjedi, kritika je uvijek dobra, ali ona mora biti demokratska jer su to bili demokratski prosvjedi. Nitko nije pozivao na radikalizaciju. A da li se danas pitamo tko je Crvenu zvezdu stavio na riječki neboder - poručio je Deur.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca