Obavijesti

News

Komentari 51

Oluja ubila šestero u Europi: U RH temperature naglo rastu...

Oluja ubila šestero u Europi: U RH temperature naglo rastu...
1

U nastavku će tjedna u Hrvatskoj i okolici vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego u ponedjeljak. Iako ne sasvim. Izražena južina će prestati, ali će se iznadprosječna toplina nastaviti...

VIDEO

Silovito nevrijeme udarilo je u Europu. Oluja koju zovu Ciara ili Sabine krenula je od Velike Britanije gdje je jedan čovjek poginuo nakon što je na njega palo stablo.

Krećući se prema istoku široka fronta zahvatila je još i Francusku te gotovo čitavu Njemačku. Stotine letova otkazano je, a materijalna šteta je velika. Oluju su osjetili i u Sloveniji.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

oluja ciara slijetanje 01:20

Oluja zaobišla Hrvatsku

U nastavku će tjedna u Hrvatskoj i okolici vrijeme za mnoge biti znatno povoljnije nego u ponedjeljak. Iako ne sasvim. Izražena južina će prestati, ali će se iznadprosječna toplina nastaviti, kao i nadmetanje oblaka, vedrine i sunca. Pritom će oblačnije biti u kopnenom području, gdje je i veća vjerojatnost povremene mjestimične kiše, u gorju i poneke pahulje. Tlak će zraka do subote većinom rasti, osim potkraj četvrtka i početkom petka, kada će prolazno ponovno biti u padu, ali manjem nego u ponedjeljak, prognoziraju s HRT-a.

Krunoslav Mikec: "U prvom dijelu utorka će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno s povremenom kišom. Kasnije je velika vjerojatnost sunčanih razdoblja. Zapadnjak i sjeverozapadnjak će tijekom prijepodneva oslabjeti. Bit će podjednako toplo kao u u ponedjeljak, s jutarnjom temperaturom od 5 do 9 °C, a najvišom dnevnom između 11 i 14 °C. 

U središnjoj Hrvatskoj će još u noći i ujutro mjestimice biti jakog vjetra, potom slabljenje zapadnjaka i sjeverozapadnjaka. Uz promjenljivu naoblaku u nekim područjima može biti kiše, uglavnom prijepodne te ponovno navečer. Temperatura će zraka od jutarnjih 6 do 9 °C danju porasti do vrijednosti između 12 i 15 °C.

Najviša dnevna temperatura na sjevernom Jadranu bit će malo viša nego u ponedjeljak - od 14 do 16 °C. Pritom će prevladavati sunčano, uz jugozapadni i zapadni, zatim sjeverozapadni vjetar. Zapadnjaka će biti i u gorju, u prvom dijelu dana na udare još jakog. A uz promjenljivu naoblaku mjestimice treba računati na malo kiše.

Britance pogodila megaoluja: Na snimci bujica odnosi hotel
Britance pogodila megaoluja: Na snimci bujica odnosi hotel

Iznadprosječno toplo za ovo doba godine

Kiše do sredine dana može biti i u dijelu unutrašnjosti Dalmacije, a na obali srednjeg Jadrana će biti većinom sunčano. Puhat će jugozapadnjak pa zapadnjak i sjeverozapadnjak, uglavnom na otvorenome moru moguće jak. Najniža temperatura zraka bit će od 10 do 13 °C, u unutrašnjosti 3 do 7 °C, a najviša od 14 do 18 °C.

Iznadprosječno će toplo biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će biti promjenljivo oblačno uz mogućnost za malo kiše ponajprije u dolini Neretve te u Konavlima. Nakon juga u noći i prijepodne, zapuhat će zapadni i sjeverozapadni vjetar."

"I sljedećih dana u kopnenom području izmjena oblačnih i sunčanih razdoblja, pri čemu malo kiše ponegdje može pasti u srijedu te potom osobito u petak. Temperatura zraka malo će se sniziti, osobito noćna, pa u nekim predjelima ujutro može biti negativnih vrijednosti. U dane vikenda vjerojatno sunčanije i opet malo toplije.

Na Jadranu će uglavnom sunčano biti i u većem dijelu tjedna. Samo je na krajnjem jugu uz više oblaka tijekom srijede moguće malo kiše. A u petak se povećava vjeroajtnost za prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom. Vjetar će oslabjeti, a smjer će se mijenjati od sjeverozapadnjaka na buru i istočnjak, zatim u četvrtak jugo te u petak ponovno na sjeverozapadnjak. Zadržat će se razmjerno toplo.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Velika šteta diljem Europe, bilo je i poginulih

Snažna zimska oluja odnijela je šest života u Poljskoj, Švicarskoj, Švedskoj, Sloveniji i Velikoj Britaniji, zračni pomet u dijelovima Njemačke je obustavljen, a stotine tisuće domaćinstava diljem sjeverne Europe je ostalo bez električne energije, javlja u ponedjeljak dpa.

Na skijalištu Bukowina Tatrzanska u poljskim Tatrama, poginule su 52-godišnja žena i njezina 15-godišnja kći nakon što je jaki vjetar odnio krov s kuće. Pritom je jedna 21-godišnjakinja teško ozlijeđena, a 16-godišnjak je pretrpio ozljede glave.

U Švedskoj je jedan muškarac izgubio život, a drugi je proglašen nestalim, nakon prevrtanja njihovog čamca u jezeru u Svenljungi, na jugozapadu zemlje.

Čamac se prevrnuo prilikom snažnih udara vjetra, izvijestila je policija. Za nestalim muškarcem tragaju helikopteri.

U južnoj Engleskoj je poginuo 58-godišnji muškarac nakon što je njegov automobil zdrobilo stablo koje je vjetar iščupao. Diljem Britanije kiša je lijevala puna 24 sata, a takva količina kiša u prosjeku padne u razdoblju od 45 dana. Brojne ceste su poplavljene te je promet zaustavljen.

U švicarskom kantonu Fribbourg snažni vjetar je otpuhao prikolicu automobila te je došlo do sudara s automobilima iz suprotnog pravca. U toj je nesreći poginuo 36-godišnjak.

U Sloveniji, jak vjetar koji je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak zahvatio sjeveroistočni dio zemlje, stvorio je probleme u prometu i opskrbi električnom energijom, a jedna je osoba poginula kada se na automobil srušilo stablo.

Uzduž obala Danske, Norveške, Švedske i Finske razine vode su jako porasle. Zbog oluje su bez električne energije ostali stanovnici Francuske, Češke, Poljske, Britanije, Estonije i Latvije.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa