Obavijesti

News

Komentari 210

'Nema države u Europi koja je obranila domove za starije...'

'Nema države u Europi koja je obranila domove za starije...'
1

Na pitanje kako je moguće da nitko neće odgovarati za ovo, Beroš je rekao da je ovo bolest koja pogađa starije i kako ih nijedna zemlja u EU nije uspjela u potpunosti zaštititi

VIDEO

Nacionalni stožer i danas je na konferenciji za medije u 14 sati objavio najnovije informacije o koroni. 

U Hrvatskoj je od jučer zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupno 2030 osoba oboljelih od COVID-19. Umrlo je 54 ljudi, a u nedjelju ujutro u KBC-u Split preminuo je 69-godišnji korisnik splitskog doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

'Frizeri će morati nositi maske, svakoj mušteriji novi ogrtač...'
'Frizeri će morati nositi maske, svakoj mušteriji novi ogrtač...'

Nakon konferencije Beroš, Božinović, Markotić i Capak odgovarali su na pitanja novinara, a jedno od njih bilo je i pitanje odgovornosti u Domu u Splitu gdje je zaraženo 53 ljudi, a preminulo 10 štićenika.

- Žao nam je svakog pojedinca kojeg smo izgubili i saučešće svima onima koji su izgubili svoje najmilije, ali očigledno je da virus pogađa tu dobnu skupinu. Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena inspekcija sa zdravstvenog aspekta nije pronašla pogreške u postupanju liječnice i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, ali ako druge inspekcije nešto utvrde, one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati da bi zaključivali što i kako će biti - poručio je ministar Beroš.

POGLEDAJTE VIDEO:

[UŽIVO] Sve je spremno za ponedjeljak kad kreće popuštanje mjera

Objavljuje 24sata u Nedjelja, 26. travnja 2020.

Na pitanje kako je moguće da nitko neće odgovarati za ovo, Beroš je ponovio kako treba pričekati da sve inspekcije završe svoj posao.

- Bolest je takva da pogađa najstarije i nema države u EU koja je obranila svoje staračke domove. Ponavljam, ako bude bilo kakvih sumnji u nekakve disfunkcionalnosti, to će se istražiti - rekao je.

Na dodatno pitanje tko je onda kriv i je li onda stvar u preporukama koje su Domovi dobili, Beroš je poručio kako je vjerojatno stvar u virusu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Obzirom na oprečne početne izjave i liječnice u Domu i ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te na činjenicu da je sam ravnatelj Doma rekao kako su štićenici imali 10 dana temperaturu i da je situacija eskalirala, na pitanje hoće li javnost dobiti izvješće o tome kao su se stvari kronološki odvijale Beroš je istaknuo kako nema prepreke da javnost, ukoliko ju to zanima, to i ne dobije.

- Ali, ipak me zanima, s obzirom da javnost nije to dobila kronološki, otkud proizlazi taj zaključak da se nije reagiralo na vrijeme? Zdravstvena inspekcija nije našla takvo postupanje. Treba znati specifičnosti ta dva sustava, oni, naravno, moraju surađivati da bi pružili adekvatnu uslugu našim građanima, ali su različita dva sustava koja su potpuno izolirana.Definirani su posebnim zakonskim propisima. Potrebno je znati da je liječnica djelatnica Doma zdravlja i nije zaposlenik Doma za starije nego je na principu kućnih posjeta svakodnevno u Domu - istaknuo je dodavši kako je svakodnevno u kontaktu s ravnateljem Doma, koji mu je rekao da je ta liječnica uložila enormne napore da bi zbrinula sve te bolesnike.

- Još je potrebno znati da trenutak kad je Europski centar za kontrolu bolesti promijenio definiciju ove bolesti. To je trenutak koji je triger za sve liječnike da posumnjaju u COVID sumnjive pacijente pa je pitanje da li je ta liječnica prije promjene te definicije bolesti i uopće mogla posumnjati, obzirom da se tamo nalaze kronični bolesnici - rekao je. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 210
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.