Obavijesti

News

Komentari 88

Nema ga 25 godina: 'Sina su odvezli iz vukovarske bolnice...'

Nema ga 25 godina: 'Sina su odvezli iz vukovarske bolnice...'
1

Tragedija: Evicu i supruga Josipa četnici su razdvojili, no poslije su se našli. Ali nikad nisu doznali sudbinu sina Damira. Damira vode kao nestalu osobu i kao pripadnika 204. brigade

VIDEO

Evica Kiralj (79) iz Vukovara od rata ne zna gdje joj je sin Damir.

- Kad je počeo rat, nismo mislili da će doći do svega ovoga. Stariji sin Zvonko (55) radio je u Borovu kao vatrogasac i tamo je proveo cijeli rat, do pada grada, a mlađi sin Damir (52) radio je na silosu u Vukovaru i, kad su se pojavile barikade, prijavio se kao dragovoljac. Držao je položaje na raznim mjestima i često dolazio kući jer sam mu prala odjeću, pripremala hranu. Kad su počela puškaranja i granatiranja, sve smo ga rjeđe viđali - priča tiho Evica.

Iako su u to vrijeme ljudi već odlazili iz grada, Evica i suprug Josip nisu htjeli ići. Tako su dočekali i pad Vukovara. Razdvojili su je od supruga i prebacili u Šid. Ondje je od poznanice doznala da je Damir ranjen u nogu. Medicinska sestra iz vukovarske bolnice ispričala je da se ona brinula o njemu.

- Ona je vidjela da su ga odgurali van, ali kamo su ga odveli, ne zna. Je li bio u autobusu koji nikad nije pronađen, ne znam. Znam samo da ga od tada nema - kaže Evica dodajući kako je od tada njezin i suprugov život bio stalno iščekivanje, nadanje i traženje. Damira vode kao nestalu osobu i kao pripadnika 204. brigade. Njegovo ime jedno je od mnogih koja su upisana na spomen-pločicama u podrumu vukovarske bolnice.

Prije četiri godine umro je Evičin suprug Josip.  

Gledajte serijal ‘Nestali’ nedjeljom na 24sata.hr

Svake nedjelju na portalu 24sata.hr te na YouTube kanalu 24sata od 11.15 sati pogledajte novu priču iz serijala “Nestali”. U serijalu govore roditelji, djeca i supružnici branitelja nestalih tijekom Domovinskog rata. Otkrivaju manjkavosti u istragama, ali i emotivno govore o boli s kojom se nose dugih 25 godina.        

  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...