Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

U štrajku potpore i kontrolori leta: Imaju plaću i do 60.500 kn

Priopćenjem su se oglasili i 'obični zaposlenici CA' koji napominju da oni ne žele štrajk: 'Naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28.000 kuna'

Marko Prpić/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
23 komentara

Uprava Croatia Airlinesa te Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatski sindikat prometnih pilota ni u srijedu se nisu uspjeli dogovoriti pa se štrajk nastavlja i u četvrtak. 

Međunarodni i domaći redoviti letovi obavljat će se prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za letove u četvrtak je predbilježeno oko 5600 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti jedna petina od tog broja. 

Listu otkazanih letova i letova koji će se obaviti unajmljenim zrakoplovima, pogledajte OVDJE. 

Uprava Croatia Airlinesa, podsjetimo, na uštrb plaća i materijalnih prava pilota i stjuardesa želi ostvariti uštedu od deset milijuna kuna. Istovremeno stjuardese i piloti ne pristaju na smanjenje plaća. 

Štrajk su počeli u utorak. CA je zbog štrajka dosad izgubila oko dva milijuna kuna, javlja HRT.

"Obični zaposlenici CA": Mi ne želimo štrajk

"Obični zaposlenici Croatia Airlinesa" poslali su medijima priopćenje u kojem kažu kako se oni protive štrajku jer žele nastavak poslovanja kompanije i ne žele postati dio velikog broja nezaposlenih u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Mi, "obični zaposlenici" Croatia Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatia Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovno plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna.

 Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi onda to ne podržavamo i ne odobravamo! Oni će uzeti ogromne otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti. Ako je nekim kolegama koji rade u Croatia Airlinesu dovoljna plaća od 4000 i 5000 kn, a u nekim slučajevima i manje, opravdano se pitamo zašto kolegicama u SKOZU nije dovoljna prosječna plaća od 9500 kn?

 Ovim putem apeliramo na Vas, da se čuje glas i ostalih zaposlenika koji tiho i marljivo rade svoj posao daleko od kamera, ne sjede u kafiću pored zgrade Uprave boreći se za svoja prava uz kavicu, već naprosto žele imati gdje raditi i redovno primati plaću. Uistinu ne vidimo razloga zašto bi itko od naših kolega ustrajao na štrajku – primanja su iznadprosječna, isplaćuju se redovno, zaposlenici imaju različite povlastice kako što su besplatne karte, imaju osiguran besplatni prijevoz, ali to im očito nije dovoljno".

U štrajku potpore i kontrolori leta, imaju plaću i do 60.500 kuna 

Kabinskom osoblju i pilotima, u četvrtak će se u štrajku, u znak solidarnosti, pridružiti i kontrolori leta u Zagrebu i Splitu pa će promet teći usporeno, javlja HRT

U Hrvatskoj je oko 250 kontrolora leta i slove kao jedni od najbolje plaćenih uposlenika u zemlji. Naime, kako piše Jutarnji list prosječna neto plaća sa svim dodacima, prekovremenim i smjenskim radom kotrolora leta prošle godine bila je 26.000 kuna. A prošlog srpnja maksimalna plaća bila je čak 60.500 kuna neto. Navodno bi ovaj štrajk solidarnosti mogao bi biti samo uvod u mogući “ozbiljni” štrajk kontrolora ako Uprava pokuša smanjiti prava iz Kolektivnog ugovora

Uz njih, Novi sindikat - podružnice Zagrebparking, Tržnica Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja i Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga najavili su za četvrtak od 7 do 10 sati također štrajk solidarnosti s pilotima i stjuardesama Croatia Airlinesa. Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da štrajk neće utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica. Štrajk solidarnosti  najavili su i iz Sindikata strojovođa koji će se održati od 12 do 14 sati u teretnom i putničkom prijevozu

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message