Obavijesti

News

Komentari 23

U štrajku potpore i kontrolori leta: Imaju plaću i do 60.500 kn

U štrajku potpore i kontrolori leta: Imaju plaću  i do 60.500 kn
1

Priopćenjem su se oglasili i 'obični zaposlenici CA' koji napominju da oni ne žele štrajk: 'Naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28.000 kuna'

VIDEO

Uprava Croatia Airlinesa te Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova i Hrvatski sindikat prometnih pilota ni u srijedu se nisu uspjeli dogovoriti pa se štrajk nastavlja i u četvrtak. 

Međunarodni i domaći redoviti letovi obavljat će se prema izmijenjenom redu letenja, a očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za letove u četvrtak je predbilježeno oko 5600 putnika, a određene poremećaje u planiranom putovanju može osjetiti jedna petina od tog broja. 

Listu otkazanih letova i letova koji će se obaviti unajmljenim zrakoplovima, pogledajte OVDJE. 

Uprava Croatia Airlinesa, podsjetimo, na uštrb plaća i materijalnih prava pilota i stjuardesa želi ostvariti uštedu od deset milijuna kuna. Istovremeno stjuardese i piloti ne pristaju na smanjenje plaća. 

Štrajk su počeli u utorak. CA je zbog štrajka dosad izgubila oko dva milijuna kuna, javlja HRT.

"Obični zaposlenici CA": Mi ne želimo štrajk

"Obični zaposlenici Croatia Airlinesa" poslali su medijima priopćenje u kojem kažu kako se oni protive štrajku jer žele nastavak poslovanja kompanije i ne žele postati dio velikog broja nezaposlenih u Hrvatskoj. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Mi, "obični zaposlenici" Croatia Airlinesa, koji čine veliku većinu kompanije pokrenuli smo potpisivanje peticije protiv štrajka Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatskih sindikata prometnih pilota (HSPP). Peticija je pokrenuta jer želimo nastavak poslovanja Croatia Airlinesa i ne želimo postati dio velikog broja nezaposlenih građana u Hrvatskoj. U trenutku kada u Hrvatskoj građani štrajkaju jer ne primaju redovno plaću naši kolege štrajkaju jer im prosječna primanja iznose i do 28 tisuća kuna.

 Razumijemo da se naši kolege bore za prava, ali ako to znači da za mjesec dana svi nećemo imati gdje raditi onda to ne podržavamo i ne odobravamo! Oni će uzeti ogromne otpremnine za koje pregovaraju i zaposliti se u drugim zrakoplovnim kompanijama, a mi ćemo ostati na cesti. Ako je nekim kolegama koji rade u Croatia Airlinesu dovoljna plaća od 4000 i 5000 kn, a u nekim slučajevima i manje, opravdano se pitamo zašto kolegicama u SKOZU nije dovoljna prosječna plaća od 9500 kn?

 Ovim putem apeliramo na Vas, da se čuje glas i ostalih zaposlenika koji tiho i marljivo rade svoj posao daleko od kamera, ne sjede u kafiću pored zgrade Uprave boreći se za svoja prava uz kavicu, već naprosto žele imati gdje raditi i redovno primati plaću. Uistinu ne vidimo razloga zašto bi itko od naših kolega ustrajao na štrajku – primanja su iznadprosječna, isplaćuju se redovno, zaposlenici imaju različite povlastice kako što su besplatne karte, imaju osiguran besplatni prijevoz, ali to im očito nije dovoljno".

U štrajku potpore i kontrolori leta, imaju plaću i do 60.500 kuna 

Kabinskom osoblju i pilotima, u četvrtak će se u štrajku, u znak solidarnosti, pridružiti i kontrolori leta u Zagrebu i Splitu pa će promet teći usporeno, javlja HRT

U Hrvatskoj je oko 250 kontrolora leta i slove kao jedni od najbolje plaćenih uposlenika u zemlji. Naime, kako piše Jutarnji list prosječna neto plaća sa svim dodacima, prekovremenim i smjenskim radom kotrolora leta prošle godine bila je 26.000 kuna. A prošlog srpnja maksimalna plaća bila je čak 60.500 kuna neto. Navodno bi ovaj štrajk solidarnosti mogao bi biti samo uvod u mogući “ozbiljni” štrajk kontrolora ako Uprava pokuša smanjiti prava iz Kolektivnog ugovora

Uz njih, Novi sindikat - podružnice Zagrebparking, Tržnica Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja i Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga najavili su za četvrtak od 7 do 10 sati također štrajk solidarnosti s pilotima i stjuardesama Croatia Airlinesa. Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da štrajk neće utjecati na redovito obavljanje djelatnosti tih podružnica. Štrajk solidarnosti  najavili su i iz Sindikata strojovođa koji će se održati od 12 do 14 sati u teretnom i putničkom prijevozu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.