Obavijesti

News

Komentari 38

Nema pravo na invalidninu, a 100-postotni je invalid 40 god.

Nema pravo na invalidninu, a 100-postotni je invalid 40 god.
5

Daruvar: Dobrivoje Vrbetić (47) već godinama vodi bitku s Centrom za socijalnu skrb, jer mu ne priznaje pravo na osobnu invalidninu u iznosu od 1250 kn mjesečno

VIDEO

Prije četiri desetljeća Invalidska me komisija kao 15-godišnjeg dječaka proglasila invalidom sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem i nesposobnim za samostalan život i rad. Jer sam s osam godina dobio dječju paralizu, a potom distrofiju mišića, kazao nam je 47-godišnji Daruvarčanin, Dobrivoje Vrbetić, koji već godinama vodi bitku s Centrom za socijalnu skrb, jer mu ne priznaje pravo na osobnu invalidninu u iznosu od 1250 kuna mjesečno. 

Do sada je pet puta dobio negativno rješenje u Daruvaru, a koje je potvrdila i II. stupanjska komisija u Zagrebu. Zadnji put je odbijenicu dobio početkom kolovoza ove godine i na nju je uputio žalbu. Kaže da je on jedan od 10.000 slučajeva s takvom bolešću, te da u sastavu komisije daruvarskog Centra nema liječnika specijalista ortopeda, psihijatra, fizijatra i neurologa koji su najkompetentniji kad je u pitanju njegovo zdravstveno stanje. Svaki put u žalbi Komisiji u Zagrebu predlaže da on osobno dođe pred njih te da se uvjere kako dokumentacija ne laže. 

- Komisija kaže da moja tjelesna oštećenja trebaju biti veća. Kud veća kad iznose 100 posto. Na KBC Rebro su mi kazali, a ta preporuka stoji i u njihovom nalazu da imam pravo na osobnu invalidninu. No, u daruvarskom Centru ne poštuju odluku vrsnih stručnjaka i profesora Medicinskog fakulteta, već komisiju formiraju po svom nahođenju - žali nam se D. Vrbetić, pokazujući specijalne proteze za ruke i noge kako bi se mogao kretati. On upućuje po njemu i na još jednu nelogičnost. Naime, kad mu je majka bila živa imao je pravo na tuđu njegu i uzdržavanje od 500 kuna mjesečno.

- Nakon majčine smrti naslijedio sam njezinu mirovinu u iznosu 1670 kuna, ali sam izgubio pravo na 500 kuna za tuđu njegu i uzdržavanje - pojašnjava nam svoj slučaj. Dodajući kako se sada nekako kreće zahvaljujući četiri operacije koje su mu izveli ortopedi u bjelovarskoj Općoj bolnici  zbog čega ne hoda na vanjskom dijelu stopala, odnosno zglobovima noge. 

Ravnateljica daruvarskog Centra za socijalnu skrb, Marina Vulinović, nam je kazala kako je mišljenje komisije da za sada D. Vrbetić, može samostalno obavljati najosnovnije potrebe i stoga se ne uklapa u kriterije za ostvarivanje prava na osobnu invalidninu.

- Do sada je svako naše rješenje potvrdila II. stupanjska komisija. Kad ona usvoji neki od navoda iz žalbe mi ćemo to prihvatiti - zaključila je ravnateljica.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je