Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
211 komentara

Nema tko čistiti apartmane: Ni za 70 kuna po satu nema ljudi

Vlasnici privatnih smještajnih jedinica će uslugu čišćenja platiti na području Umaštine i Novigrada od 50 do 70 kuna. Za usporedbu, lani je cijena bila 30 kuna po satu

211 komentara

Istra je prošle godine zabilježila povećanje privatnog smještaja za 10 posto prema podacima županijske Turističke zajednice. Najviše ih je već godinama u Puli koja je zadnjih nekoliko godina čak udvostručila broj apartmana. Lani do rujna u tom je gradu zabilježen najveći porast broja smještajnih kapaciteta, i to za 16 posto. U Rovinju i Medulinu je zabilježen rast od osam posto te Poreč s pet posto isto koliko Novigrad i Umag.

POSLODAVCI UPOZORILI VLADU 'Trebamo još stranih radnika, ugrožena je turistička sezona'

Iz Turističke zajednice Umag Milovan Popović javlja da je od 1. do 11. lipnja ostvareno 26.500 dolazaka što je 15 posto više nego lani i 103.000 noćenja, za 10 posto više u odnosu na isti period lani. Od toga je kod privatnih iznajmljivača ostvareno 5.400 dolazaka ili 20 posto više nego prošle godine i 21.500 noćenja, za 13 posto više od prošle godine, piše Glas Istre.

No, i ove godine problem je nedostatan broj radnika, prije svega kuhara i konobara te pomoćne radne snage, sobarica i čistačica koje se najviše traže za čišćenje apartmana i soba u privatnom smještaju. Vlasnici privatnih smještajnih jedinica bez pogovora će njihovu uslugu platiti na području Umaštine i Novigrada od 50 do 70 kuna.

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru UGOSTITELJI OČAJNI Ministarstvo ih odbilo: Kvota za strane radnike je dovoljna!

- Još prije tri godine se usluga čišćenja kretala između 30 i 40 kuna, a danas se penje bez problema do 70 kuna. Do sada sam angažirana u sedam apartmana i to je previše - rekla je za Glas Istre gospođa Milena koja svake godine dolazi iz Zagreba u Umag čistiti preko ljeta.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message